Äidin ja tyttären leffailta luontodokumentin parissa

Tassuja ja töppösiä

Yhteistyössä Netflix

Tämä viikonloppu on ollut vaihteeksi vähän rauhallisempi. Minulla oli vain yhdet iltajuhlat ja miehellä vain vähän töitä. Melkein-vapaan viikonlopun ratoksi lapsi sairastui torstaina johonkin kummalliseen flunssaan, joka vei tytöstä voimat ihan kokonaan. Mutta perjantaina tyttö oli jo lähes kuin ennallaan ja halusi lähteä "kaupungille kahvilaan ja ostelemaan". Äitinsä tyttö! En kuitenkaan rohjennut päästää tyttöä toipilaana ulos, vaan järjestimme kotona telkkari-illan.

Poikkeuksellisesti otin reippaasti syödyn ruoan jälkkäriksi suklaata, josta myös lapsi sai osansa (kolme palaa). Herkkujen avustuksella sain vaihdettua leffaksi piirrettyjen sijaan Netflixistä löytyvän BBC:n tuottaman Africa-sarjan luontodokumentin. Yksi jakso kestää n. 50 minuuttia, ja pikkuneiti jaksaa kiinnostua luonto-ohjelmasta kokonaisen jakson ajan.

Ohjelma on englanniksi selostettu, mutta luen tekstityksen neidille ääneen, hieman toki referoiden ja ikätasoon sopivaksi muokaten. Esimerkiksi kun kertoja sanoi, että parittelun jälkeen naarasperhoset palaavat metsään munimaan, kerroin neidille että "tanssiaisten jälkeen äitiperhoset palaavat takaisin kotiinsa metsään munimaan". Siihen pikkuneiti jatkoi "ja isäperhoset varmaan pesevät pyykkiä!". Perhoslauman "tanssiaiset" jäivät perjantaina katsotusta jaksosta parhaiten mieleen, sillä neiti kertoi kyseisestä kohtauksesta heti isälleen tämän tultua töistä kotiin. Eipä arvannut isi, että kyseessä olikin laadukas luontodokumentti. Paitsi kun neiti varmisti että "mitä ne oli millä oli tosi paljon niitä hampaita?" Ne oli valkohaita.

Africa on siis kuusiosainen dokumenttisarja, jossa joka jaksossa perehdytään tietyn Afrikan alueen ympäristöön ja eläimistöön. Dokumenttia tehtiin yhteensä neljä vuotta, ja lopputulos on upea. Kertojana on hyvin miellyttävä David Attenborough. Seuraavana otamme katsottavaksi vähintään yhtä upean dokumenttisarjan Planeettamme Maa, joka myöskin on BBC:n tuotantoa. On ihanaa, että Netflixistä löytyy näin hienoja ja laadukkaita dokumentteja fiktiivisten sarjojen vastapainoksi. En koskaan muista katsoa Avaraa luontoa yleltä, mutta nämä teokset olen ottanut asiakseni katsoa. Ja miten mahtavaa, että olen saanut tyttärestäni kaverin luonto-ohjelmien katseluun. Mieheni kun on enempi urheilun ja toimintasarjojen ystävä.

Suosittelen sekä Planet Earth (Planeettamme maa) että Africa -sarjaa ihan kaikille. Näissä tieto yhdistyy upeaan visuaaliseen ilmeeseen erittäin taidokkaalla tavalla.

*  *  *

Eikä tätäkään telkkarihetkeä vietetty ilman kehräävää seuralaista. Lapsi kainalossa ja kissa toisessa on oikein hyvä viettää rauhallista kotiviikonloppua.

Neiti herää varmaan ihan pian päiväunilta, jonka jälkeen laitamme itsetehdyt pizzat uuniin ja vasta ostetun Kaunottaren ja Hirviön dvd-soittimeen. Todellinen leffaviikonloppu siis. Vielä kun noita Disneyn leffoja tulisi enemmän Netflixiin, niin olisi tämä lapsiperhe oikein tyytyväinen.

Kommentoi