Mattojenpesupäivä

Tassuja ja töppösiä

Eilen oli supersiivouspäivä (vaikkei tänään enää näytäkään siltä), joten tänäaamuna kaappasin oven pielessä rullattuna makoilevat matot rattaiden alakoriin ja tepsuttelimme pikkuneidin kanssa läheiselle matonpesupaikalle. Esimerkiksi Vantaalla on kymmenen tällaista ilmaista matonpesupaikkaa, joista suurimmassa osassa on kuivumista helpottava mattomankeli. Aurinkoisena päivänä pesijöitä riitti, mutta onneksi riitti altaita ja letkujakin. Varsinkin isoja mattoja on helpompi pestä kahdestaan, mutta hyvien tilojen avulla se matonpesu onnistuu kyllä yksinäänkin.

Minulla oli tietenkin pikkuapulainen mukana matkassa. Olin varustautunut hiekkaleluin ja traktorein, mutta eiväthän ne kiinnostaneet kun läsnä oli elementti nimeltä vesi. Tyttö pyöri siellä täällä, välillä yritti jopa mennä altaiden alle likavedellä läträämään. Aika pian jalasta lähti kengät. Koska oli lämmin ilma ja varavaatteet mukana, annoin tytön melskata altaiden ympärillä varpaitaan lammikoissa lätsytellen. Kun se ei enää riittänyt viihdykkeeksi, nostin tytön viereeni "auttamaan" matonpesussa. Letkuista tuleva vesi oli kylmää, mutta urhea pikkuneiti ei antanut sen häiritä. Lopuksi, kun matot oli pesty ja omat romppeet kasattu, nostin koko tytön pesupöydälle ja huuhtasin kädet ja jalat letkulla puhtaiksi. Kuivat vaatteet päälle ja valmista tuli.

Aikamoinen urheilusuoritus tuo operaatio oli. Pienehköt ryijymatot ovat rullattuina kuitenkin aika isot pienten matkarattaiden alakorissa, ja märkinä erittäin painavat, mutta selvisimme matkasta. Tällä hetkellä matot tiputtelevat vettä pihalla pyykinaruilla, ja auringon lämpö tekee tehtäväänsä mattojen kuivumiseksi. Toivon, että matot ovat "pesun" ja kuljetuksen jälkeen edes vähän puhtaammat kuin ennen... Ainakin hyväntuoksuiset ne ovat!

En ollut aiemmin käynytkään missään kaupungin matonpesupaikalla, vaan olin hoitanut homman yleensä mökillä. (Pienimmät matot meneekin pesukoneessa) Olin positiivisesti yllättynyt miten mukava henki matonpesupaikalla vallitsi, ihmisiä tervehdittiin ja uskon, että apuakin olisin saanut jos olisin sitä tarvinnut. Pikkuneidilläkin riitti niin paljon puuhaa ja virikkeitä, että hän sammui melkein heti rattaisiin päästyään.

 

Kommentit

phocahispida

Jouduin pesemään lapsena äidin apulaisena mattoja niin kyllästymiseen asti, ettei meillä ole kuin yksi muovimatto. :D

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Heheh, eli tästä voi päätellä, että Maisan kodissakaan ei välttämättä tule olemaan mattoja :D

phocahispida

Tai sitten Maisa muistelee, miten lapsuuden kesinä paistoi aina aurinko ja matonpesupaikan huuhtelualtaan vesi vilvoitti ihanasti ja tuoksui vienosti mäntysuovalta. ;)

Iksu
Tassuja ja töppösiä

;)

Ei meilläkään kyllä montaa pestävää mattoa ole, kun osa niistä tosiaan menee pesukoneessa. Eli ehkä tää toka vaihtoehto on todennälöisempi. Toivon.

Kommentoi