Patrona – paras meksikolainen ravintola?
Lapsuudenystävä Nana päätti jättää päivätyönsä 8,5 vuoden rupeaman jälkeen ja alkaa yrittäjäksi. Siinä vasta aihetta juhlaan: niinpä suuntasimme seuralaisten kanssa Patronaan Helsingin keskustaan (Annankatu 20). Kuulutaan niihin ihmisiin, joiden mielestä yksi parhaita tapoja rentoutua/ nauttia elämästä/ juhlia mitä vaan, on syödä hyvin joko ravintolassa tai kotona. Patronassa käynyt ravintolassa kerran aikaisemmin ja se on vaan huikea. Siis huikea! Ja vielä muutamat ylisanat.
Ensinnäkin: asuin talven 2012 Pohjois-Amerikassa. Kun muutin takaisin Suomeen, Helsinkiin oli tullut mielettömästi kursailemattomia, viihtyisiä ravintoloita. Ravintolakulttuuri tuntui piristyneen silmissä. Patrona kuuluu näihin: yksinkertainen sisustus, jossa vähän leikitellään seinämaalauksilla, väreillä ja esim. kuvassa näkyvällä tiiliseinällä. Muita vastaavia suosikkeja ovat esimerkiksi Pastis, Hoku ja Pueblo. Ihmiset vaikuttavat oikeasti tulleen viihtymään. Pääosassa ovat ruoat ja juomat.
Coronan lisäksi tarjolla mukavasti muitakin meksikolaisia oluita. Itse päädyin tällä kertaa tuttuun ja turvalliseen.
Söin alkupalaksi Tostadas de Ceviche Mixton. Tortillalla paahdettua kalaa ja rapua. Ihanan raikas annos, jossa maistui sopivasti siihen lisätty lime. Mielestäni hyvän meksikolaisen ruoan tekee nimenomaan se, ettei se ole tunkkaista ja juustoista vaan nimenomaan tuoreen oloista.
Monilta kavereilta olen kuullut kehuja nachoista, salsasta ja guacamolesta. Maissilastut olikin tosi kevyitä ja hyviä kuulemma.
Illan todellakin kruunasi valitsemani Barbacoa de Borrego – pitkään haudutettua lammasta mausteliemessä. Jos joskus syö kunnolla lihaa, niin tämän voin suositella olevan se kerta. Liha oli hyvin mureaa ja liemi on tarkoitettu syötäväksi aterian päätteeksi lusikalla. Lihan seurana oli tortilloita ja kastikkeita. Kavereilla oli pehmeitä maissitortilloita, herkullisia olivat, mutta tällä kertaa tämä lautanen taisi olla illan annoskateus. Onneksi riitti jaettavaksi asti.
En ollut ainoa, joka rakastui paikkaan. Yksi seuralaisista oli siellä myös toista kertaa ja mies oli myös aivan myyty ruokatarjoiluista. Hän tykkää muistella entisen meksikolaisen kämppiksensä Manuelin äidin tekemiä ruokia. Silloin harvoin (ison välimatkan vuoksi) kun ruokia pääsi maistelemaan, ne olivat parasta ikinä. Mies jaksaa aina ihmetellä, kuinka Manuelin äiti käsillä pyöritteli maissitortilloita isolla kuumalla pannulla. Eikö sen kädet pala, mies mietti. Patrona toi taas tämän ihanan ruokamuiston mieleen. Toivottavasti siis pian uudestaan.
Mikä on oma suosikkiravintolasi Suomessa? Minne kannattaisi mennä seuraavan kerran, kun haluaa herkutella?
In English: If you live in Helsinki (or ever happen to visit) and enjoy Mexican food, I highly recommend eating in Patrona (Annankatu 20). The restaurant is a good example of new, fresh restaurant culture that is to be seen in the whole city of Helsinki. They have a good selection of Mexican beers. I enjoyed Tostadas de Ceviche Mixto (fresh lime-cooked fish and shrimp tortillas) as a main course and Barbacoa de Borrego (lamb-meat with stew) as a main course. The starter was very fresh, the main a meat course as its best. Hopefully visiting that restaurant soon again!