Pienen budjetin päivitys 1980-luvulta vuoteen 2018 – uhka vai mahdollisuus?

Aloitanpa minäkin tämän remonttipostauksen uudesta asunnosta tällä kliseisellä lässynpälällä: ”Usein ensiasunnon osto on pitäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä vaativa hanke”. Tietysti on, mutta kyllä ”se oikea” ainakin omalla kohdallani yksinkertaisesti tuli vastaan. Muutama vuosi sitten hanke oli selkeänä mielessäni, mutta tuntui hyvin kaukaiselta. Kaikki muuttui kuin löysin täydellisen kohteen Itä-Helsingistä, ja nimet saatiin paperiin.

Kohde on 1987 rakennettu saunallinen kaksio rauhalliselta alueelta Itä-Helsingistä. Pohjaratkaisu oli järkevä, ja neliöt hyötykäytössä. Tiesin, että asuntoa täytyisi remontoida, mutta remonttia suunnittellessani en voinut pienessä mielessäni kuvitellakaan, millainen urakka oli luvassa. Olin päättänyt, että asunnon maalaushommat aion hoitaa yksin tai ystävien kanssa, enkä halunnut hankkeellani kuormittaa ylimääräisiä ihmisiä. Tästä huolimatta vanhempani olivat todella onnellisia puolestani, ja pitkän linjan tee-se-itse-remppakokemusten saattelemana he tarjosivat apuaan asunnon remontointiin. Tätä blogia kirjoittaessani, voin käsi sydämellä vannoa, etten ikimaailmassa olisi pystynyt tähän kaikkeen ilman heitä.
Big love.

Remonttiin oli käytettävissä rahaa yhteensä 3000 euroa. Oli selvää, että remonttifirman palkkaamisella olisin päässyt vain alkumetreille. Budjetissa ei kuitenkaan täysin pysytty, vaan realistinen arvio remonttiin ja uusiin sisustuselementteihin menneistä materiaaleista välineineen nousi 5000 euroon – mikä itsessään on vielä melko pieni summa ottaen huomioon kaiken tarpeellisen.

Lähtötilanne:


Asunnon kaikki ikkunanpokat, lattialistat ja ikkunanpokat olivat sinapinruskean värisiä. Makuuhuoneen ja olohuoneen kaikilla seinillä oli kaksi kerrosta tapettia, joista päällimmäinen oli kuvioitua vaaleanpunaista. Makuuhuoneessa oli lattiassa muovimatto.

Kuvaa olohuoneen ja keittiön välisestä kipsilevyseinästä ja asunnon takaseinästä. Asunnossa oli olohuoneessa, keittiössä ja eteisessä vaaleanruskea parketti. Olohuoneen parketti oli uusittu jäljitellen muun asunnon parkettia, mutta muiden huoneiden lattiat olivat huonossa kunnossa.
 

Kuten aikaisemmin mainitsin, tapettia oli tosiaan päällekkäin pari kerrosta. Ensimmäinen ongelma ilmeni tässä kohtaa. Väliseinän alin tapetti oli liimattu suoraan kipsilevyyn, ja tapetti irtosi todella huonosti. Yritimme kaikkia mahdollisia tapetin liuotusaineita ja höyrytystä, mutta kuten kuvasta näkyy – väliseinän kipsilevystä alkoi irtoilemaan ”pahvin” riekaleita. Kävimme läpi kaikki seinät, ja huomasimme että olohuoneen ja makuuhuoneen välisessä seinässä, sekä makuuhuoneen ja eteisen/vessan välisessä seinässä oli sama ongelma alla olevan materiaalin suhteen. Laitoimme näiden seinien pohjatyöt hetkeksi jäihin. 

Takaseinästä (betonia) tapetti saatiin muutamassa päivässä muutaman hengen voimin irti, mutta seinästä lähti tapetin liuotuksen ja irrotuksen mukana huomattavasti irti myös betonia pohjalta. Betoniseinälle jäi paljon kuoppia ja paljon tasoitettavaa, mutta seinästä saatiin ystäväni avustuksella varsin tasainen. Sama homma saatiin aikaan myös makuuhuoneen ikkunoiden puoleisilla betoniseinillä.

Mietimme pitkään, mitä tekisimme tämän kipsilevyhelvetin kanssa. Tulimme siihen tulokseen, että helpoin ja siistein vaihtoehto olisi asentaa näille kolmelle seinälle uudet kipsilevyt. Seinien maalaamiseen ei tarvita erityistä lupaa kiinteistöstä. Kipsilevyjen asentamisen ja mahdollisten muiden suurien muutosten suhteen piti pyytää remonttilupa. Vanhempani ehdottivat, pitäisikö meidän pyytää lupa myös keittiön ja olohuoneen välisen kipsilevyseinän osittaiseen purkuun, jotta asuntoon saataisiin uudemman aikainen keittiö. Olin heti täysillä messissä ideassa, ja se osoittautuikin ihan huippuhyväksi. Tein suunnitelman siitä, minne kaikkialle remonttia tultaisiin tekemään. Kiinteistö antoi pikimmiten luvan remontin suorittamiseen.

Toinen iso ongelma oli nyt vain isokokoisten kipsilevyjen kuljettaminen pienessä portaikossa kolmanteen kerrokseen rikkomatta niitä. Hatunnostot vaan tästäkin suorituksesta, mission accomplished.

Kipsilevyt kiinni ja levyjen saumat kitattu kiinni toisiinsa yhtenäiseksi.

Vanhan kipsilevyn takana oli metallikehikko joka oli purettava palasen poistamiseksi ennen uuden kipsilevyn asentamista. Kuvassa näkyy vasemmalla puolella myös eteisen entinen väri: ”pirtsakka keltainen”.

Saarekkeen päälle hommattiin puulankkua, joka petsattiin mustaksi Aqua Clou -petsilakalla (sävy Schwartz Nr. 5). Tämä kiinnitettiin kipsilevyseinän päälle. Kun metallikehikko oli leikattu, ja kipsilevyt asennettu, tehtiin väliseinän sekä makuuhuoneen kipsilevylle samanlaiset saumaustyöt kuin olohuoneessa. Tämän jälkeen saumojen kitatut kohdat hiottiin ja seinät maalattiin. Kipsilevyjen yläreunoihin asennettiin kattolistat.

Kuvaa tasosta keittiön puolelta. Ikkunanpokia aloitettu jo maalaamaan valkoiseksi.

Katto maalattu kattomaalilla, ja olohuoneen seinät maalattu maalarinvalkoisella.

Eteisen katto maalattu kattomaalilla. Eteisen seinät maalattu maalarinvalkoisella.

Makuuhuoneen seinät maalattu lilaksi. Parvekkeen oven ja ikkunan pokat vielä maalaamatta.

Kun seinät ja ikkunanpokat oli maalattu, oli aika siirtyä laminaattien asennukseen. Olohuoneessa ja makuuhuoneessa käytettiin laminaattina Pergon Living Expression Plan Silver Oak lauta (1-sauvainen).

Keittiöön ja eteiseen asennettiin Kronoflooringin Mustang Slate Stone Impression -laminaattia, jossa yksi laminaatin palanen koostui kahdesta suurehkosta laatasta.

Pergon Living Expression Silver Oak -laminaatti asennettuna olohuoneessa

Pergon Pergon Living Expression Silver Oaklaminaatin asennusta makuuhuoneessa

Kronoflooring Mustang Slate Stone Impression -laminaatin asennusta keittiössä

Kronoflooring Mustang Slate Stone Impression -laminaatti asennettuna eteisessä. Naulakko: 4living pystynaulakko.

Kun laminaatit oli asennettu, vanhat lattialistat ja ovilistat laitettiin paikalleen. Listat oli jo aikaisemmin maalattu valkoiseksi.

Keittiön ruskeat puuosat maalattiin mustaksi Aqua Clou -petsilakalla (sävy Schwartz Nr. 5). Keittiöön asennettiin kalusteiden alle vielä mustat lattialistat. Laminaattien väliin metsästetään vielä hopean/harmaan sävyistä saumalistaa. Keittiön lamppu siirretään vielä lähemmäs olohuonetta tulevan keittiön pöydän päälle.
Makuuhuoneeseen päätyi Vallilan Vienna -matto, ja vaaleat pajunoksat etsivät vielä valkoista korkeaa maljakkoa. Kolmen kissan taloudessa suositaan tekokasveja kestävyyden vuoksi, ja Ikean FEJKA -sarjasta on löytynyt jo hyviä. Pariisista tuotu taulu päätyi sängyn päälle.
Jälkeen-kuva ennen muuttoa, jolloin Ikean VITTSJÖ -sohvapöytä ja Eglo Pinto Nero:n 3-osaiset valaisimet toimivat merkkinä (lue varoituksena) muuttomiehille etteivät päät vahingossa kolisisi lasisiin lamppuihin.

 

 

Ja sitten päästäänkin viimeiseen, eli inhokkiaiheeseeni: kylpyhuoneeseen vanhan roosan sävyisine laattoineen. Uskon tilateen kuitenkin pelastuvan mustanruskeilla kylpyhuoneen kalusteilla. Palaan tähän aiheeseen noin parin viikon kuluttua kun uudet kaapit on saatu paikoilleen. Laitan myös kuvia valmistuneesta sisustuksesta.

Jos tulee mitään kysyttävää remonttiin, materiaaleihin tai mihin tahansa liittyen, jeesailen mielelläni. :)

– Visusisu

 

Koti Sisustus DIY