Ohje työnhakijalle

En muista olenko blogissani vielä maininnut, että teen työkseni rekrytointia ja muita hr-juttuja. Viime aikoina olen turhautunut ihmisten tyyliin hakea töitä ja ennen kaikkea erittäin huonoihin asenteisiin. Päätin puhua suuni puhtaaksi ja antaa muutamia ohjeita – osittain tiukkaankin sävyyn – joiden avulla toivon että ainakin muutaman työnhakijan asenne muuttuu ja toivottavasti työnhakutavat kehittyvät. Koska nykypäivänä tuntuu olevan tarpeellista puolustella itseään jo ennen kuin uskaltaa mielipiteensä sanoa, on oma puolustukseni seuraava: en väitä että kaikilla työnhakijoilla on huonot hakemukset, ansioluettelot, asenteet tai käytöstavat. Haluan ainoastaan kärjistäen kuvata nykypäivän työttömiä ja heidän asenteitaan, sillä ensisijaisesti minua surettaa työttömyyden aiheuttama turhautuminen ja pahimmassa tapauksessa syrjäytyminen. Toisin sanoen, tämä ei ole syytös ketään kohtaan vaan ennemminkin toiveikas ja toivon mukaan hyödyllinen ohjeistus.

Ohje työnhakijalle

Lähdetään liikkeelle ihan perusasioista eli hakemuksen ja ansioluettelon laatimisesta. Muutama do ja don’t tähän väliin:

1. Kirjoita työhakemus aina tietty työtehtävä tai yritys mielessäsi. Kohdenna hakemusteksti tehtävään soveltuvaksi, jolloin osoitat aitoa mielenkiintoa juuri hakemaasi työtä kohtaan. Mikään ei ole turhauttavampaa kuin selkeät ”ryhmähakemukset”, joita lähetetään samanaikaisesti usealle työnantajalle. Erityinen slap in the face -fiilis tulee siitä, kun tällaiseen moneen paikkaan lähetettyyn hakemukseen on jäänyt jonkun toisen firman tai eri työtehtävän nimi. Vastaa hakemuksessa kysymykseen: Miksi minä haen tätä tehtävää?

2. Älä kirjoita hakemustekstissäsi, että olet ollut pitkään työttömänä ja haluaisit jo vähitellen takaisin töihin. Tai että taloustilanteesi on huono ja tarvitset rahaa. Tai että sinulla on kolme kouluikäistä lasta joita pitäisi elättää. Säälipisteitä ei jaeta työnhaussa koskaan! Kerro hakevasi työtä, koska haluat tehdä kyseistä työtä! Aivan sama minulle, pitääkö se paikkansa. Tärkeintähän on, että työllistyt ja vieläpä toivottavasti pitkäksi aikaa.

3. Muista laatia ansioluettelosi siten, että siitä ilmenee selkeästi minkälaisia töitä olet tehnyt. Kuvitellaan, että kirjoitat ansioluetteloosi olleesi aikaisemmassa yrityksessä varastotyöntekijä. Tai myyjä. Tai kuorma-auton kuljettaja. Nämä eivät kerro osaamisestasi mitään. Kirjoita kuvaus työtehtävistäsi: ”Varastotyöntekijä: Tuotteiden pakkaus, hyllytys, trukilla ajo, tuotteiden lähetykset, hinnoittelu ja asiakaspalvelu” tai ”Myyjä: Luontaistuotteiden myynti, hyllytys, varaston ylläpito, kassavastuu, asiakaspalvelu ja myymälän esillepano”. Huomaatko eron?

4. Kun lähetät hakemuksen ja ansioluettelon liitteenä, kirjoita myös sähköpostin viestikenttään jotain. Saateteksti on hyvin tärkeä, eikä sen tarvitse olla pitkä. Esimerkiksi: ”Olen erittäin kiinnostunut ilmoittamastanne myyjän tehtävästä. Uskon olevani oikea henkilö tehtävään osaamiseni ja mielenkiinnon kohteideni perusteella. Hakemukseni ja ansioluetteloni löydätte liitetiedostona.” Muista sähköpostin viestikenttään myös yhteystietosi!

5. Vältä toistamasta ansioluettelossa kerrottuja asioita hakemuksessasi. Voit kertoa hakemustekstissä, mitkä aikaisemmista työtehtävistäsi voisivat olla hakemassasi työssä hyödyllisiä ja miksi, mutta älä listaa kappaletolkulla aikaisempia työtehtäviäsi. Hakemuksen tarkoitus on kertoa sinusta jotain sellaista, mitä työhistoriasi ei yksiselitteisesti kerro.

Ohjeita hakemuksen ja ansioluettelon laatimiseen löytyy netistä pilvin pimein, joten en ala tässä listaamaan niitä enempää. Halusin kuitenkin nostaa esille sellaisia asioita, joita ei ehkä suoraan virallisemmissa ohjeistuksissa sanota. 

mitasanoit.png

Siirrytäänpä työhaastatteluun! Olen monta kertaa joutunut työhaastattelutilanteessa puremaan huultani, jotta en ääneen ihmettelisi toisen sanomisia. ”Siis ootko sä tosissasi?” Työhaastattelussa on erittäin tärkeää löytää tasapaino ja kultainen keskitie nöyryyden ja ylimielisyyden välillä. Tiedätkö, mikä ominaisuus näiden kahden välillä on? Itsevarmuus! Jos et itse luota omaan osaamiseesi, kuinka haastattelijakaan voisi? Jos taas väität osaavasi kaiken moitteettomasti, et keksi itsessäsi mitään kehitettävää ja pahimmassa tapauksessa haukut aikaisempia työnantajiasi tai työtovereitasi, annat itsestäsi todella ylimielisen kuvan. Tähänkin liittyen nostan esiin muutaman vinkin:

1. Pyri säilyttämään katsekontakti työhaastattelussa. Jos sinua hermostuttaa, voit vastausta miettiessäsi katsoa vaikkapa ylöspäin katonrajaan, mutta pyri keskittämään katseesi haastattelijan kasvoihin. Kiinnitä myös huomiota kehosi liikkeisiin. Jos heilut tuolissa, pyörittelet käsiäsi tai naputtelet pöytää, vaikutat todella hermostuneelta ja sitä kautta herkästi myös epärehelliseltä. Yksi hyvä tapa rauhoittaa itseään on asettaa molemmat kädet syliin päällekkäin ja hieroa toista kättä toisen käden peukalolla. Rauhallinen fyysinen liike rauhoittaa myös mieltäsi eikä häiritse haastattelijaa.

2. Vältä puhumasta mitään negatiivista aikaisemmista työnantajistasi. Tämä osoittaa, että olet lojaali! Karta muutenkin kaikenlaista valittamista ja syyttelyä, sillä yksikään työnantaja ei halua työllistää ihmistä joka on selvästi tyytymätön kaikkeen ja kaikkiin.

3. Tutustu jo ennen haastattelua joihinkin yleisimpiin työhaastattelukysymyksiin. Voit esimerkiksi miettiä, mitkä ovat tärkeimmät vahvuutesi tai kehittämiskohteesi. Nämä ovat sellaisia asioita, joita haastattelussa kysytään lähes poikkeuksetta ja vastauksena ”en tiedä” tai ”en osaa sanoa” on typerintä mitä voit mennä sanomaan. Jos et sinä tiedä, kuka sen sitten tietää? Mieti myös, miksi sinä oikeasti olisit soveltuva työntekijä kyseiseen tehtävään ja varaudu perustelemaan kantasi.

4. Muista yleiset käytöstavat myös työhaastattelussa! Saavu ajoissa, mutta älä naurettavan aikaisin. Ota hattu pois päästä sisällä. Kättele työnantajan edustajaa, sano nimesi kuuluvasti ja muista katsekontakti. Istu tuolissa ryhdikkäästi. 

5. Kirjoita itsellesi ylös muutama kysymys työhaastattelua varten. On hyvin todennäköistä, että sinulle annetaan haastattelun päätteeksi mahdollisuus kysyä sinua askarruttavia asioita, jolloin osoitat parhaiten mielenkiintoa kysymällä jotain. Muista kuitenkin kysyä jotakin, joka liittyy yritykseen tai työtehtävään, eikä sinun omiin materiaalisiin toiveisiisi. Älä kysy, paljonko tehtävässä maksetaan palkkaa tai saatko seuraavana kesänä ylimääräisen lomaviikon Thaimaan matkaa varten. Fiksuja kysymyksiä ovat esimerkiksi ”Onko tämä uusi tehtävä vai onko edeltävä tekijä poistumassa yrityksen palveluksesta?” tai ”Kuinka paljon teillä on henkilöstöä tällä hetkellä?” tai ”Minkälaisin tavoin huolehditte työntekijöidenne hyvinvoinnista?”

Ohje työnhakijalle

Yksi asia joka minua surettaa ihan valtavasti on se, miten monella tapaamallani työnhakijalla on silminnähden todella huono itsetunto ja itseluottamus. Erityisesti pitkittynyt työttömyys aiheuttaa huonoa itsetuntoa ja riittämättömyyden tunteita, erityisesti naisissa. Naisille tuntuu olevan luontaisempaa reagoida työttömyyteen voimakkaasti ja hahmottaa työttömyyden tuoma status negatiivisella tavalla. Olen työtön = Olen huonompi kuin muut. Miehillä näitä tunteita alkaa tulla siinä vaiheessa, kun työttömyys on kestänyt pitkään, yleensä useamman vuoden. Miehillä negatiiviset tunteet ilmenevät muutenkin enemmän vihaisuutena ja turhautumisena sekä heijastuvat usein ulkopuolisiin tahoihin. Tämä ilmenee erilaisten työttömyyteen liittyvien tahojen syyttämisenä, esim. TE-Toimisto on typerä, työnantajat eivät palkkaa koska ovat pihtareita, työn hakemiseen tarvitaan ”nykyään” hirveästi jotain papereita eikä soittaminen riitä… ja niin edelleen.

Kuitenkin se, mikä sai minut alunperin kirjoittamaan tätä postausta, on työnhakijoiden nirsoilu ja huono asenne työnhakua kohtaan. Työhaastatteluun tullessa työnhakijat alkavat ensimmäiseksi ladella listausta siitä, mitä eivät ainakaan halua tehdä. En halua siivota, en halua tehdä puhelinmyyntiä, en suostu tekemään vuokratyötä, en halua määräaikaista työsuhdetta, en suostu tekemään osa-aikatyötä kun menetän tuet, en halua tehdä iltatyötä enkä ainakaan suostu lähtemään töihin ilman tätä ja tätä palkkaa. Kun listaus on valmis, on haastattelijalla vain yksi ajatus: ”No ei väkisin, seuraava hakija sisään!” Kun listaat näitä asioita ja kuvittelet, että haastattelijalle tulee alitajuinen tarve täyttää näitä toiveita ja ”voittaa” sinut puolelleen, olet erittäin pahasti hakoteillä. Työnhakijana on sinun tehtäväsi tehdä vaikutus työnantajaan! Miltä ansioluettelosi näyttää kymmenen vuoden päästä, kun et ole suostunut tekemään mitään? Aika tyhjältä, väittäisin. Mitä veikkaat, kuinka moneen työhaastatteluun sitten pääset? 

Olen itse tehnyt vaikka-ja-mitä paskaduunia vuosien varrella saadakseni ansioluettelooni täytettä ja ennen kaikkea kasvattaakseni omaa osaamistani ja näkemystäni erilaisista työtehtävistä. Olen tehnyt siivousta, puhelinmyyntiä, monenlaista vuokratyötä, yötyötä opintojen ohessa ja niin edelleen. Palkkatoivetta kysyttäessä vastasin, että ei sillä niin väliä kunhan saan tehdä töitä. Olen näin jälkikäteen ajateltuna erittäin ylpeä itsestäni ja omasta asenteestani! Olen tehnyt paljon uhrauksia päästäkseni siihen missä olen nyt. Tiesin mitä halusin tavoitella ja tein töitä jopa ilmaiseksi muutaman kuukauden saadakseni kokemusta minua kiinnostavasta alasta. Oikea asenne ja pitkän tähtäimen tavoitteet ovat tärkeitä. Älä keskity siihen, mitä haluat nyt. Keskity siihen, mitä haluat muutaman vuoden päästä.

Ohje työnhakuun

Vielä viimeisenä vinkkinä annan erilaiset työnhakutavat. Hyödynnä sosiaalista mediaa ja ole rohkeasti työnhakija! Jos olet valmis oikeasti panostamaan työnhakuun, voit jopa tehdä itsellesi nettisivut. Tässä nyt yksi esimerkki, johon somessa törmäsin. Hyödynnä LinkedIn-Facebook-Twitter -ympyrää avoimesti. Kirjoita helevetin hyvä hakemusteksti ja julkaise se Facebookissa ystävillesi. Kerro, että olet työnhaussa ja minkälaista työtä etsit. Sinä tunnet aivan varmasti jonkun, joka tuntee jonkun, joka tuntee jonkun, joka tietää sinulle soveltuvan avoimen työpaikan. Melkein mikä tahansa työnantajayritys pitää rekrytointia aikaa vievänä ja raskaana prosessina, joten suhteiden hyödyntäminen työnhaussa on erinomainen valttikortti. 

Vau, tulipa pitkä teksti – nöyrimmät pahoitteluni siitä. Annan mielelläni lisävinkkejä työnhakuun liittyen tai vastailen kysymyksiin, mikäli sellaisia herää. Lyhyestä virsi kaunis: usko itseesi, älä pidä työttömyyttä kirouksena vaan mahdollisuutena, ole ylpeä itsestäsi ja siitä kuka olet, tavoittele rohkeasti unelmiasi ja – ennen kaikkea – muista positiivinen ja nöyrä asenne!

ninnikin21_10.jpg

 

Puheenaiheet Raha Työ Uutiset ja yhteiskunta
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.