Salaatin viemää

Olen huomannut, että viime aikoina ruokavalioni on painottunut erilaisiin salaatteihin. Se saattaa johtua siitä, että salaatti on helppo valmistaa, mutta siitä voi kuitenkin saada sopivan märään energiaa päivään. Ajattelinkin nyt kerralla täräyttää tänne kunnon läjän salaattikuvia muiden ihmeteltäväksi.

  En ole koskaan ollut varsinainen lihansyöjä, sillä minun ei kovinkaan usein tee mieli syödä lihaa. Siipikarjan liha on oikeastaan ainoa lihatuote, jota varsinaisesti haluan syödä. Olenkin harkinnut ainakin osittaiseen kasvisruokavalioon siirtymistä, mutta ajattelin toteuttaa muutoksen vasta muuttaessani poikaystäväni kanssa yhteiseen asuntoon. On nimittäin paljon helpompaa muuttaa ruokavaliota, kun koko elämä muuttuu kerta heitolla.

 

14574227_1795604237380968_8727273103366815744_n.jpg

 

  Tässä onkin ensimmäinen tuotokseni, ylioppilaskoetta varten muovirasiaan väsätty yksinkertainen salaatti. Otin kokeeseen korissa mukana haarukan ja popsin salaattiani toisen kokelaan ihmetellessä vieressäni karkkirasiansa kanssa. Ei mikään erikoinen tuotos, mutta otin sen mukaan tähän päivitykseen nimenomaan poikkeuksellisen ruokailutilanteen vuoksi.

  Voisin suositella salaattia evääksi kaikille kokelaille. Se antaa hyvin energiaa kokeen tekemiseen eikä sen valmistaminen kestä kauaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ne kaikkein vetisimmät ainekset (esim. vesimeloni) ja öljyt kannattaa jättää salaatista pois (terveisin nimimerkki sotkuinen koepaperi). Salaatti kannattaa muutenkin syödä heti kokeen alussa, kun se on vielä raikkaimmillaan. Samalla voi esimerkiksi tutkailla kokeen tehtäviä tai sähköisessä kokeessa katsella videoaineistoja. Kun ruoka on syöty, voi sen antaa rauhassa laskeutua samalla, kun alkaa kirjoittaa koevastauksia.

 

18645228_213364615844652_6746880107136155648_n(1).jpg

 

  Tässä on tämän päivän nopea lounaani. Ripottelin salaattiin vielä kuvan ottamisen jälkeen kurpitsansiemeniä, cashewpähkinöitä ja pinjansiemeniä, mutta kuva näytti paremmalta ilman siemeniä. Salaatissa on runsaasti persiljaa, koska se on suosikkiyrttini. Mustikat toimivat mielestäni lähestulkoon salaatissa kuin salaatissa. Orvokit nappasin koristeeksi äidin kukkalaatikosta, onneksi hän ei huomannut. ;)

 

11850040_1615975262010614_1969706057_n.jpg

 

  Tämä kuva löytyi puhelimen galleriasta, kun etsin kuvia tekemistäni salaateista. Kuva on vanha, mutta se kuvastaa silti hyvin luonnettani keittiössä: ruuan täytyy aina näyttää hyvältä. Otan melkein jokaisesta ruoka-annoksestani kuvan, kunhan olen ensin asetellut ruuan lautaselle. Joskus syntyy tällaisia ”taideteoksia”, kuten äitini on kuvaillut luomuksiani. Tässä kuvassa on perus salaattiainekset: tomaatti, kurkku ja salaattijuusto. Päälle olen ripotellut sitruunapippuria tuomaan makua.

 

12748277_548458408664017_1218239230_n.jpg

 

  Hedelmäsalaateista minulla olisi ollut vaikka kuinka monta erilaista kuvaa, mutta en halua tehdä niin pitkää päivitystä, että laittaisin kaikki kuvat tänne. Omia suosikkiyhdistelmiäni hedelmäsalaateissa ovat kiivi ja mansikka, lime ja kurkku, vesimeloni, hunajameloni ja mango sekä mustikka ja banaani. Joskus tulee sekoitettua kulhoon kaikkea mitä kaapista löytyy, mutta lopputulos ei aina ole paras mahdollinen.

 

13707242_1005812586199540_453616119_n.jpg

 

  Tässä salaatissa on saksanpähkinöitä, vesimelonia, mansikoita ja rucolaa. Joskus teen samaa salaattia niin, että korvaan saksanpähkinät cashewpähkinöillä. Vesimelonin ja mansikoiden paloittelu vie aikaa, mutta jos homman hoitaa jo aamupalan yhteydessä ja samalla laittaa valmiit palat jääkaappiin odottamaan, on lounassalaatti sekoittamista vaille valmis.

 

20170328_080826 (3).jpg

 

  Tässä salaatissa on käytetty Silmusalaatin parsakaalisalaattia. Silmusalaatin tuotteet toimivat kiireessä lounaasta, mutta jos aikaa on reilusti, kokeilen mielelläni erilaisia uusia yhsistelmiä. Mustikka ja äsken mainitsemani parsakaalisalaatti toimivat mielestäni hyvin yhdessä. Suosittelen kokeilemaan eri tuotteita, rouskuva silmusalaatti on oma suosikkini.

 

20170209_121823 (3).jpg

 

  Tässä salaatissa oikeastaan yhdistyvät kaikki lempiainekseni. Ripottelen salaattiin yleensä paljon siemeniä, mutta ne valuvat helposti kulhon pohjalle. Siksi lisään siemenet vasta loppuvaiheessa, jolloin niitä jää mahdollisimman paljon salaatin päälle. Tasaisella lautasella on helpompi kauhoa siemenet suuhunsa kuin suuresta ja kaarevasta kulhosta. Tämä on hyvä muistaa, jos päätyy ripottelemaan suuren määrän siemeniä.

 

20170315_162152 (2).jpg

 

  Viimeisenä esittelen kanaslaatin, jossa on pestoa, vesimelonia, mozzarellaa ja rucolaa. Kesäisin laitan tähän sekaan kotimaisia mansikoita, sillä ne tasoittavat mielestäni hyvin rucolan makua. Myös kurkku ja hunajameloni toimivat hyvänä lisänä.

  Salaattia tehdessä tärkeintä on oikeastaan, että mukaan tulee monipuolisesti erilaisia aineksia. Ensinnäkin salaatissa on oltava hyvä, tuore salaattipohja. Sen jälkeen siihen voi lisätä eri värisiä kasviksia. Jos salaatti ei ole pelkkä välipala vaan esimerkiksi lounas tai päivällinen, on hyvä huolehtia, että siinä on myös riittävästi proteiinia. Proteiinin lähteenä salaatissa voi olla esimerkiksi liha, kananmuna, raejuusto tai pavut. Parhaat salaatin raaka-ainekset keksii kuitenkin itse, kun kiertelee kaupan hyllyillä ja valitsee mieleisensä tuotteet.

hyvinvointi terveys ruoka-ja-juoma