5 vinkkiä Pohjoismaisiin Netflix-sarjoihin

Netflix on monille tuttu ja tämän suoratoistopalvelun ääressä tahtoo kulua toisinaan vähän liiankin paljon aikaa. Netflixissä kaikilla on varmasti omat suosikkisarjansa ja monesti näihin lukeutuu suurimmaksi osaksi ulkomaisia, erityisesti Amerikoissa valmistettuja sarjoja. Näiden ulkomaisten sarjojen lisäksi olisi hienoa välillä pysähtyä tutkailemaan myös kotimaan sekä naapurimaiden sarjatarjontaa. Usein Netflixiä selaillessa ei kuitenkaan tahdo kuluttaa liikaa aikaa, jonka seurauksena helposti päätyy nappaamaan etusivulta nopeasti löytyvän vaihtoehdon. Tässä vinkit viiteen Netflix-sarjaan viidestä eri Pohjoismaasta!

Suomi. Aloitetaan rakkaalla kotimaalla. Suomessa elokuvien ja sarjojen tuotanto on ollut melko pienessä mittakaavassa vuosikymmeniä, mutta pikkuhiljaa elokuvien sekä sarjojen laadukkuus on parantunut ja ne ovat alkaneet kiinnostaa myös kansainvälisesti. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii Karppi, kansainväliseltä nimeltään Deathwind, jonka Netflix vuonna 2018 julkaisi yli 200 maahan. Tämän myötä kyseessä on kaikkien aikojen menestynein suomalainen sarja tai elokuva. Kyseinen sarja sijoittuu rikossarjojen genreen ja sarjassa seurataan puolisonsa menettäneen rikostutkijan surutyötä, jota vaikeuttaa murhatutkinta. Sarjasta on julkaistu kaksi kautta.

Ruotsi. Naapurimaamme Ruotsi on huomattavasti edellä sarja- sekä elokuvatuotannossa ja julkaiseekin tasaiseen tahtiin monenlaista katsottavaa. Yksi viime vuosien suosituimmista sarjoista on Quicksand, ruotsiksi Störs av allt. Kyseinen sarja on genreltään rikosdraama/trilleri, jossa nuori tukholmalainen tyttö joutuu syytetyksi koulussa tapahtuneen joukkoammuskelun myötä. Kyseinen sarja perustuu vuonna 2016 julkaistuun samannimiseen kirjaan. Kirjan takaa löytyy henkilö nimeltä Malin Persson Giolito, joka on voittanut kirjansa myötä lukuisia kirjallisuuspalkintoja. Netflix Sverige on yksi suoratoistopalvelu, josta kyseistä sarjaa muun muassa pääsee seuraamaan.

Norja. Norjasta löytyy hyvin tuore sarjajulkaisu nimeltä Ragnarok. Kyseessä on fantasiasarja, joka on saanut lähtönsä norjalaisesta mytologiasta. Sarja kertoo kuvitteellisesta Eddan kaupungista Länsi-Norjassa, jota ilmastonmuutos sekä teollisuuden aiheuttamat päästöt ovat rajusti koetelleet. Kaupungin omistaa Jutulin perhe, joka on yksi rikkaimpia Norjassa. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään aivan tavallinen perhe, vaan ihmiseksi naamioituneita Jötunn-jättiläisiä. Nämä jättiläiset saavat elää elämäänsä rauhassa, kunnes Magne-poika haastaa heidät. Pian käy ilmi, että Magne on itseasiassa Thorin ruumiillistuma, ja hän on valmis tekemään mitä tahansa, pelastaakseen planeetan sitä tuhoavilta otuksilta.

Tanska. Yksi suosituimpia Netflix-sarjoja Tankassa on The Rain. Kyseessä on post-apokalyptinen sarja, jossa nuoret selviytyjät koittavat etsiä isäänsä sekä sisaruksiaan. Kyseisessä sarjassa ei paeta hirviöiltä, vaan sateelta. Sade ei ole mikä tahansa sade, vaan sateen mukana kantautuu virus, joka pyyhkäisee lähes kaikki ihmiset pois Skandinaviasta. Sarjassa etsitään kadonneita läheisiä sekä koitetaan löytää parannuskeino sateen uhreille. Sarjasta on tarjolla kaksi kautta ja viimeisen, kolmannen kauden kerrotaan ilmestyvän vuoden 2020 kesällä.

Islanti. Islanti tarjoilee Netflix-kansalle jännitettävää rikosdraaman parissa. Loukussa, islanniksi Ófærð, kertoo siitä, miten pienen kaupungin vuonosta löytyy ruumis tai paremminkin osia ruumiista, samalla kun paha talvimyrsky pyyhkäisee yli. Joukko ihmisiä jää loukkuun kaupunkiinsa viikoiksi ja samalla poliiseilla on murha selvitettävänään. Sarjasta on julkaistu yhteensä kaksi kautta ja se on menestynyt Islannin lisäksi erittäin hyvin myös kansainvälisesti.

Pohjoismaista löytyy paljon laadukkaita elokuvia sekä sarjoja, joista yllä on poimittu muutama viimeaikaisimmista sekä suosituimmista julkaisuista. Kuten voidaan huomata, on tarjolla monenlaisia sarjoja, eivätkä kaikki ole pelkkiä rikossarjoja, mitä usein Pohjoismaisista sarjoista ja elokuvista saatetaan ajatella. Viime vuosien aikana kotimaisuus on ollut kasvava trendi ja ehkäpä tämä näkyy pian myös kotimaisessa elokuvien ja sarjojen tuotannossa. Tällä hetkellä suomalainen elokuva-ala on pitkälti riippuvainen julkisesta rahoituksesta ja keinot saada mainetta ulkomailla on rajattu yleensä kansainvälisiin elokuvajuhliin. Kotimaisuuden lisääntyessä ehkä myös innokkuus kotimaista tuotantoa kohtaan kasvaa, jolloin tulevaisuudessa voi olla tiedossa yhä enemmän laadukkaita sekä kansainvälistä huomiota saavuttavia tuotantoja.

Kulttuuri Videot