Mitä persoonallisuushäiriö oikein tarkoittaa?

Tietotori nro.1

Esittelen hieman kirjatietoudesta (Epävakaan persoonallisuushäiriön hoito, Koivisto, Stenberg, Nikkilä ja Karlsson) lainattua tietoutta mistä oikein puhutaan, kun puhutaan persoonallisuushäiriöstä. Tahtoisin pystyä olemaan vertaistukea tästä ongelmasta kärsiville, mutta myös tavistallaajan ymmärryksen mukainen kertoja, jotta ne epävakaan läheisetkin ymmärtäisivät mistä on kyse. Lääkärislangia on joskus liiankin paljon vastassa, kun hakee tietoutta netistä. Itse nimittäin törmäsin tähän ongelmaan, kun tahdoin saada selkeästi omaisilleni selitettävää tietoa ja aloin epävakautta tutkimaan isommin.

Mitä persoonallisuushäiriö tarkoittaa?

Jokainen varmasti tietää mitä persoonallisuus tarkoittaa. Se on sisäsyntyisestä temperamentista ja ympäristön yhteisvaikutuksesta muokkaantunut säätelyjärjestelmä. Tarkoittaen sisäistä kokemustapaamme henkisesti ja siitä viriäviä reagointitapoja. Mikä on sitten vialla, jos persoonallisuus on häiriintynyttä? Onko kyse hetkellisistä kausista, jos joku on vain ..öh, no, hankala esimerkiksi kuun asennon tai ressaavan työtilanteen vuoksi vai onko kyse jostain pysyvämmästä? Kyse on pysyvämmästä. Se on itsesuojelun tarpeesta vinoon mennyt kaava, jolla moni toiminta ohjautuu henkilölle itselleen haitallisesti hamaan tulevaisuuteen asti, mikäli siihen ei puututa. Mutta tämä tapahtuu ainoastaan persoonallisuushäiriöisen omatahtoisesta oppimishalusta muuttaa sisäistä kokemusmaailmaansa. Kukaan ei voi pakottaa ketään muuttumaan ja terapiahoidot ovat aina vapaaehtoisia.

Vaikuttimet

Persoonallisuushäiriön kanssa ei synnytä. Se syntyy elämän kokemuksista jo varhaisista elinvuosista alkaen ja sen syntyä edellyttää jatkumo kokemuksissa aina nuoreen aikuisuuteen asti. Ja siksi ei epävakaata persoonallisuushäiriödiagnoosia ainakaan mielellään edes anneta ennen kuin yli 20-vuotiaille. Valehtelisinko, jos väittäisin, että 25-vuotiaasta alkaen? Sen syntyyn kylläkin vaikuttaa yhtenä tekijänä syntymässä saamamme temperamentti. Ajatellaan kuvaavana esimerkkinä ihan vaikka tavallista ihoherkkyyttä – toiset syntyy herkempinä kuin toiset. Toiset eivät kestä ihonhoito- tai pesuainetuotteissa joitain kemikaaleja, mutta toisilla ei ole niinkään väliä millä tökötillä läträä. Tämä on ominaisuus,kuten silmien väri – sitä et voi valita. Niin on sisäsyntyinen temperamenttikin.

Temperamenttihan ei tarkoita vain sitä, mistä usein kuulee puhuttavan, kun joku on melko räiskähtävä ja äkkipikainen päätöksissään. Sellaista ihmistä kutsutaan usein temperamenttiseksi ihmiseksi. Me kaikki olemme temperamenttisia ihmisiä, jopa ne hiljaiset arat ihmiset, jotka varovat täysillä ulosantiaan. Temperamentti on yksilöllistä reagointitaipumusta ja täten määrittää myös reaktioiden nopeutta. Eli taipumusta ryhtyä käyttämään tietynlaista ilmaisukeinoa kokiessaan tilanteita ja miten ympäristö reagoi sinuun itseesi. Ja tämä ilmaisukeino on toisilla esimerkiksi se räiskyvä ja toisilla vetäytyvä. Käyttäytyminen on tilannesidonnaista, mutta pysyviä piirteitä sisältävää.

Temperamentin lisäksi persoonallisuuden häiriintymiseen vaikuttavat epäsuotuisat elämäntilanteet. Tällaisia tilanteita ovat laiminlyönnit ja kaltoinkohtelut. Ihan esimerkiksi vaikka läpi kouluelämän kestänyt jatkuva koulukiusaaminen. Myös vanhemman/vanhempien alkoholismi lukeutuu tällaiseen epäsuotuisaan kategoriaan. Eli jos tällaiset epäsuotuisat olosuhteet jatkuvat pitkäkestoisesti, vaikuttaa se persoonallisuuden kaikkiin puoliin. Tällöin itsesäätelykyvyn kehittyminen vaikeutuu eli miten ihminen oppii säätelemään tunteitaan ja vastaamaan yllykkeisiin. Jatkuvina toistuvat traumatisoivat elämäntapahtumat vaikuttavat siihen miten henkilö tulkitsee tapahtumia ja millaiseksi kokemus omasta itsestään muodostuu. Se haittaa ymmärtäämään omia ja toisten mielentiloja. Se häiritsee lapsen kykyä ajatella omaa ajattelemistaan ja tunnereaktioitaan, koska mielikuvat itsestä, kiintymyksen kohteesta ja vuorovaikutuksesta tämän kanssa ovat niin ristiriidassa keskenään.

Biologisilla tekijöillä ei oikein isommin voida selittää persoonallisuushäiriöiden syntyjä. Toki keskushermoston kehityksen onnistuminen määrittää psyykkistä suojautumistarvetta ja puolustuskeinojamme.

Seuraavassa tekstissä perehdyn siihen mitä tunne-elämältään epävakaa persoonallisuushäiriö tarkoittaa. Minulla olisi hirveä vimma aiina kirjoittaa pitkiä tekstejä kerralla, mutta itse toisten tekstejä lukiessa nautin sopivan lyhyehkön mittaisiksi jätetyistä artikkeleista. Yritän siis jättää nämäkin mukavan kokoisiksi pureskeltaviksi.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *