Topo Designs Klettersack (23.7.2018)
Huom! Tämä arvio julkaistiin alun perin omassa blogissani 23.7.2018.
Kävelemässä Klettersackin kanssa Long Islandin koilliskärjessä. Kuva: Johannes Seidt
Reppujen kanootti
Coloradolaisen Topo Designs -yrityksen lippulaivareppu Klettersack, eräänlainen amerikkalainen kånken, on tekijöidensä mukaan kuin kanootti.
Moottorivenettä — tai lukuisilla vetoketjuilla, lisätaskuilla, tarrapinnoilla, kynätelineillä mitälie varustettua, teknistä reppua — kuvastaa tehokkaiden ominaisuuksien kirjo. Kanoottia tai Klettersackia luonnehtii sen sijaan yksinkertaisuus, funktionaalisuus ja huoleton asenne.
Klettersack henkii yksinkertaisuutta ja huolettomuutta. Kuva: Tom Henriksson
Tätä designfilosofiaa noudattaen Klettersackissa on yksi iso, päältä pakattava tasku, jonka lumilukko avataan kiristysnyörillä. Päätasku on vuorattu kirkkaanvärisellä kankaalla, mikä helpottaa reppuun pakatuiden tavaroiden erottamista hämärässä.
Selän vieressä on erillinen tila läppärille sekä pieni vetoketjullinen arvotavaratasku. Läppä suljetaan kahdella muovisoljella, ja läpässä on vetoketjutasku. Repun voi kompressoida kahdella remmillä molemmin puolin. Sivuilla on pienet taskut esimerkiksi juomapulloille. Nahkaisia kiinnistyspisteitä on neljä.
Klettersack pakataan päältä, ja tavaroiden löytymistä helpottaa kirkkaan värinen kangas. Kuva: Johannes Seidt
Laadukas mutta kallis amerikkalainen reppu
Klettersackit valmistetaan Yhdysvalloissa. Reppu onkin kautta laidan kestävä ja laadukas, design puhdas ja viimeistelty. Laadusta ja suunnitelusta saa kuitenkin maksaa. Repun hinta rapakon takana on 169 dollaria. Suomessa Mukama myy reppua tätä kirjoittaessa 189 eurolla.
Niinpä Klettersack sopii niille, jotka ovat valmiita investoimaan laatutuotteeseen. Samat ominaisuudet sisältävän repun saa kuitenkin huomattavasti halvemmallakin.
Made in USA -merkintä taannee edes välttävän ympäristövaikutusten huomioon ottamisen. Repun päämateriaali Cordura on kuitenkin muovista nailonia, ja kiinnityspisteiden materiaali on eläinperäistä. Yrityksen argumentointi kestävyyden puolesta perustuukin lähinnä siihen, että ulkonäöltään miellyttävä laatutuote kestäisi hyvin käyttöä ja aikaa.
Kiipeilysäkki vai arkireppu?
Topo Designs brändää kantolaitteitaan vuoristo-olosuhteisiin. Yrityksen verkkosivut ovat täynnä kuvia retkeilystä ja kiipeilystä Coloradon vuorilla. Klettersack tarkoittaa sananmukaisesti kiipeilysäkkiä.
Pitääkö brändin mukainen mielikuva kuitenkaan paikkaansa? Kannattaako repulla varsinaisesti retkeillä?
Klettersackin kanssa oli mukava lumikenkäillä. Kuva: Matias Vile
Päiväretkillä Klettersack toimi testissä hyvin. Otin sen mukaan retkelle, joka suuntautui Long Island -saaren itäkärjessä sijaitsevalle majakalle. Suomessa reppu palveli hyvin lumikenkäillessä talvisessa metsässä, missä lumilukosta oli aitoa hyötyä. Hieman narua ja luovuutta käyttämällä jopa lumikengät sai kiinnitettyä repun sivutaskuihin.
Vahvoista materiaaleista ja toimivista perusratkaisuista huolimatta repussa on kuitenkin muutama ominaisuus, jotka laskevat sen tason retkirepusta kaupunkirepuksi.
Nahkaiset kiinnityspisteet sijaitsevat pareittain, ei nelikoissa, jolloin mitään kovinkaan järkevää ei niihin saa kiinnitettyä. Ottaen huomioon, että repussa on varmaankin markkinoiden parhaimmat nahkaiset “lash tabit”, tuntuu niiden epäjohdonmukainen sijoittelu prameilulta, jollainen kuuluu muotiin, ei varusteisiin.
Toki loksauttamalla tarvikehaat alaosan remmeihin saa alemmille kiinnistyspisteille viriteltyä eräänlaiset parit, ja tällöin repun ulkopuolelle saa kiinnitettyä esimerkiksi makuupussin. Näin kapasiteettia voi venyttää jopa yöretken tarpeisiin. Ratkaisu tuntuu kuitenkin säädöltä, mikä riitelee repun minimalistisen designfilosofian kanssa.
Vasta tarvikehakoja käyttämällä nahkaisista kiinnityspisteistä sai iloa irti. Kuva: Tom Henriksson
Lisäksi sivutaskut ovat niin ahtaat, että niihin mahtuu lähinnä puolen litran limsapullo — eikä sekään, jos reppu on pakattu täyteen. Parhaan tuloksen sain Klean Kanteenin kapeahkolla 0,8 litran pullolla. Huvittavasti repussa on hihna jäähakulle tai kirveelle, muttei mitään yläkiinnityspistettä, joten kyseessä on koulureppumainen tyylielementti. Minkäänlaista klipsiä ja remmiä kiipeilyköyden kiinnittämiseen repun päälle ei ole. Nämä ovat uhrauksia tyylin, ei toiminnallisuuden vuoksi, mikä paljastaa suunnittelun prioriteetit.
Mielestäni reppu sopiikin lopulta parhaiten niin sanotusti urbaaneihin seikkailuihin. Vetoisuudeltaan 22-litraiseen reppuun, jonka pieni ylipakkaaminen sujuu hyvin, mahtuu paljon jokapäiväistä kantamusta enemmän varusteita. Klettersack voisikin olla hyvä valinta arkirepuksi kaupunkilaiselle, joka haluaa olla valmis pakkaamaan tavaransa kantolaitetta vaihtamatta myös varusteintensiivisiin harrasteisiin tai päiväretkelle.
Repun retkeilyhenkinen tyyli henkii reippautta ja kertoo aktiivisesta elämäntavasta, joka voi olla joillekin käyttäjille tapa viestiä identiteetistään. Retkeilijänä sitä tuntee kaupungissakin jotakin outoa iloa, kun voi hypistellä laadukasta paracord-narua ja kun hihnat ja soljet toimivat erinomaisesti joka päivä. Repun päätarkoitus muistaen kannattaa valita väri, jonka kanssa on itse sujut päivittäin kaupungissa.
Lopuksi: muutama käytännön vinkki
Läpän taskuun ei kannata laittaa kovin arvokasta tavaraa (mieluummin esimerkiksi pipo ja hanskat), sillä mikäli vetoketju jää epähuomiossa auki, voivat pienet arvotavarat lentää hukuksiin läppää kiinni ja auki käännellessä. Ne kannattaakin piilottaa näitä varten suunniteltuun taskuun repun sisälle. Läppätaskun vetoketjua on myös hieman hankalaa avata vain yhdellä kädellä, mikä oli New Yorkin ahtaassa metrossa liikennöidessä hankalaa.
Klettersackin pitkulainen muoto on miellyttävä erityisesti pitkäselkäiselle. Suoraa, kantikasta päätaskua on ilo pakata. Linjakas muoto helpottaa lisäksi repun varastointia vaikkapa auton tavaratilaan, purjeveneeseen tai kanoottiin. Toisaalta pitkulaisuus tarkoittaa, että reppu pysyy huonosti pystyssä ilman tukea. Koska repussa ei ole koviketta selälle, pakkaamisessa kannattaa olla tarkkana, jottei selkäpuolen muoto käyristy painamaan ristiselkää.
Kantohihnat ovat erittäin tukevat, mutta esimerkiksi Osprey-brändin Talon-reppuun tai yrityksen omaan Travel Bag -monitoimireppuun kuuluvat olkapäiden yläpuoliset vakautushihnat puuttuvat Klettersackista. Myöskään rinta- ja lantioremmi eivät sisälly hintaan, mikä on ikävää, sillä testissä erikseen tilatut remmit toimivat Klettersackin kanssa mainiosti. Lantioremmin kiinnitykseen on varattu huomaamattomat lenkit repun alanurkassa.
Pehmeän, selkeämuotoisen repun saa huolettomasti heitettyä mukaan vaikka veneeseen.
Kiitos, että luit arvioni. Ostin ruskean Klettersack-repun Yhdysvalloissa omilla rahoillani viime syksynä. Sain arviota varten sinisen repun Mukamalta, joka myy Topo Designs -reppuja Suomessa.