Ennen lähtöä
Ennen vaihtoon lähtöä on iso kasa tehtävää pitkin vuotta. Vaikka tehtävää on paljon, siitä selviää melko helposti, kun hoitaa yhden asian kerrallaan. Vaihtarivuosi on kuitenkin kaiken sen työn arvoista! Tässä postauksessa kerron aikajärjestyksessä, mitä mun tapauksessa tapahtui ja milloin. Nämä jutut menevät kuitenkin varmasti melko eri tavoin ja tapahtuvat eri aikoina mm. järjestöstä riippuen.
1. Järjestön valitseminen
Ihan ensimmäisenä piti valita järjestö, jonka kautta hakee vaihtoon. Itse valitsin Exploriuksen. Asioita, jotka tekivät juuri Exploriuksesta mieleisen järjestön, olivat mm. :
- koko vaihtovuosi vietetään samassa perheessä
- Exploriuksella järjestetään vaihtovuoden alussa 4 päivän Soft Landing Camp ja lopussa 2 päivän Year End Camp. Jenkkivaihtareilla Soft Landing Camp pidetään New Yorkisaa ja Year End Camp Washington DC:ssä.
- hinta oli melko hyvä vertaillessani muiden järjestöjen hintoihin
- valmistavat Get ready -tilaisuudet
- järjestö vaikutti muutenkin luotettavalta, ja olin kuullut siitä pelkkää hyvää
2. Haastatteluun hakeminen 15.10.2015
Valittuani järjestön, täytin Exploriuksen sivuilla hakulomakkeen haastatteluun. Haastatteluun minut kutsuttiinkin jo seuraavana päivänä, jolloin sovimme päivän ja ajan.
3. Haastattelu 28.10.2015
Haastattelu käytiin Coffee Housessa ja koko haastattelutilanne oli tosi rento. Haastattelija oli nuori Exploriuksen työntekijä, joka oli itsekin ollut vaihdossa joitain vuosia sitten. Muutama kysymys kysyttiin englanniksi, mutta pääasiassa haastattelu käytiin suomeksi.
4. Vaihtariohjelmaan hyväksyminen ja paikan vahvistaminen 30.10.2015
Jo kaksi päivää haastattelun jälkeen tuli sähköposti, jossa luki, että minut oli hyväksytty ohjelmaan. Suurta oppilaiden karsimista tai mahdollisuutta, että ei hyväksyttäisi ohjelmaan, ei kuitenkaan ollut. Tämän huomasin siitä, kuinka haastattelija sanoi haastattelun lopussa ”Kun sinut hyväksytään ohjelmaan…”, sekä siitä, että jenkkeihin pystyi hakemaan vaihtoon vielä jopa keväällä. Jenkkeihin hakevia oppilaita ei siis ilmeisesti ollut kovin valtaisaa määrää. Mutta siitä sähköpostista; viestissä luki, että toivotaan vastausta paikan vahvistamisesta kymmenen päivän sisällä. Paikan hyväksyttyäni piti vielä lähettää jonkinlainen lisätietolomake, ja sitten alkoikin jo hakupaketin valmistelu.
5. Hakupaketti 12/2015-1/2016
Hakupaketin täyttäminen oli varsinaisen pitkä ja työläs paperisota. Lomakkeisiim tarvittiin kysymyksiin vastaamisen ja lääkärikäyntien lisäksi mm. lausuntoja ja allekirjoituksia niin opettajilta, rehtorilta, että yläasteen rehtorilta. Tärkein osio oli kuitenkin kirje, jossa piti kertoa itsestään. Kirjeen mukaan host-perheet siellä toisessa päässä pääasiassa valitsevat vaihto-oppilaansa. Myös rokotteita piti käydä ennen lähtöä ottamassa neljä kertaa. Mutta lopulta kun hakupaketin sai valmiiksi ja sen sai lähetettyä eteenpäin, oli helpottunut fiilis tietäessään, että seuraavaksi piti vain odotella.
6. Get ready -tilaisuudet 30.11.2015, 2.3.2016
Get ready -tilaisuudet olivat tapahtumia, joita järjestettiin vuoden aikana kolme. Jokainen järjestettiin monessa eri kaupungissa. Itse en päässyt kuin kahteen viimeiseen, koska ensimmäinen oli pidetty jo ennen kuin olin hakenut vaihtariksi. Toisessa tilaisuudessa teemana oli ”elämä isäntäperheessä ja ulkomailla” ja kolmannessa ”koti-ikävä ja kulttuurishokki”.
7. ELTIS-kielitesti 15.12.2015
ELTIS-kielitesti oli enkun koe, joka kesti noin puolitoista tuntia. Testin tarkoitus oli vain testata, että kaikkien jenkkeihin lähtevien vaihtarien kielitaito oli tarpeeksi hyvä. Meille kerrottiin, että kenenkään vaihtoon lähtö ei ole ikinä kaatunut tähän testiin, joten stressiä ei kannattanut ottaa. Sanoisin, että koe oli melko helppo muutamia kohtia lukuun ottamatta.
8. Sijoitustietojen saaminen 12.4.2016
Sain Exploriuksen toimistolta soiton, jossa minulle kerrottiin kaikki pääasiat perheestä. Sen jälkeen minulle lähetettiin vielä sähköposti, jossa oli tarkemmat tiedot, yhteystiedot ja kuvia perheestä. Sijoituksen saaminen on iso etappi vaihtoon valmistautumisessa. Kun tietää, kenen luona ja missä tulee asumaan, asiat konkretisoituvat ja on tietysti paljon helpompi miettiä pakkaamistakin tietäessään millaisessa ilmastossa tulee asumaan. Sijoitustietonsa voi saada jo todella ajoissa, mutta ne voi saada vielä jopa viimeisellä viikolla ennen lähtöä. Ei siis kannata hätäillä, kyllä kaikki saadaan sijoitettua.
9. Lähtövalmennus 23.4.2016
Lähtövalmennus oli n. 6 tuntia kokonaisuudessaan kestävä kaikille pakollinen tilaisuus, jossa käytiin lähinnä samat asiat kuin mitä Get ready -tilaisuuksissa oli käyty. Jonkin verran lisäinfoa saatiin kuitenkin myös.
10. Uuden passin hakeminen
Tämä kohta tietysti koskee vain niitä, joilla passi tulee vanhenemaan vaihtarivuoden aikana. Passin hakeminen ei onneksi ole mikään hankala homma. Pitää vain aloittaa tarpeeksi ajoissa ja varmistaa, että saa uuden passinsa ennen viisumihaastattelua.
11. Viisumihaastattelu 17.6.2016
Viisumihaastattelua varten olimme täyttäneet jo etukäteen netissä viisumihakemukset. Sitten, itse haastattelupäivänä menimme passit kädessä odottamaan Yhdysvaltain suurlähetystön eteen. Kaikki Exploriuksen jenkkivaihtarit oli jo jaettu kahdelle eri haastattelupäivälle, ja ajat molempina päivinä oli vielä porrastettu niin, että koko ajan meni sopiva määrä oppilaita sisään ja ulos. Jokainen antoi passinsa rakennuksen edessä olevasta luukusta virkailijalle ja meni jonoon. Jonosta yksitellen päästettiin sisään. Alussa oli tavallinen lentokenttämäinen turvatarkastus, minkä jälkeen siirryttiin odotusaulaan, josta sai oman vuoronumerolapun. Aulassa oli näyttö, jossa näkyi aina mikä vuoronumero siirtyy millekin luukulle. Luukkuja oli kolme; yhdellä otettiin sormenjäljet, toisella annettiin tietyt lomakket ja kolmannella oli itse haastattelu, joka käytiin englanniksi. Haastattelu tosin kesti noin puoli minuuttia, ja kysymykset olivat lähinnä vain minne olet menossa ja miksi. Kun oli käynyt jokaisella luukulla, saatettiin takaisin ulos. Viisumi ja passi lomakkeineen saapuivat postissa 10 päivän kuluttua.
12. Lähtö 3.8.2016
Vihdoin, se suuri päivä kun vaihtarivuosi lopulta alkoi. Ensimmäisenä vietimme siis muiden Exploriuksen vaihtareiden kanssa 4 päivää New Yorkissa Soft Landing Campilla, minkä jälkeen suuntasimme host-perheisiimme!
-Ella