Niin hyvää, niin vaarallista – paistettu makrilli

Rumaa ruokaa, olkaa hyvä!

 

13187685_10154209040792220_238682042_n.jpg

Tässä vaiheessa oli puolet ruuasta jo syöty. Ruoka oli rumaa joka tapauksessa, jotan mielummin söimme sen lämpöisenä.

Siinä ne nyt ovat. Surullisenkuuluisat makrilit. Kalat, joiden takia ostimme uuden veitsen, joka katkaisi jänteen talossa, jonka Jose rakensi. Onneksi ehdimme syödä ennen onnettomuutta. Muuten olisi ollut onnettomuus moninkertainen, sormi rikki, ruoka kylmää, viini seisonutta, Miehellä kiukkunälkä. Eli ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin.

Paistettujen makrillien ohjetta oli vaikea löytää jopa Pinteretistä. Viimein löysin italiankielisen sivun, josta Googlen kääntäjän avulla jotakuinkin ymmärsin, mitä piti tehdä. Luonnollisesti myös hukkasin tuon sivun veren pursutessa ympäri asuntoa, joten en sitä voi tähän linkata, mutta tässä siis suomeksi ohje meidän tekemiin makrilleihin. 

Toisin kuin monet ohjeet antoivat ymmärtää, ei makrillien valmistus ollut lainkaan hankalaa tai vaativaa. Päinvastoin, ehkä yksi helpommista kalaruuista, mitä olen tehnyt. Ruodot olivat asiallisen kokoisia ja helposti paikallistettavia kypsässä kalassa, joten tukehtumista ei tarvinnut pelätä.

Paistettuja Makrilleja Sipulipedillä

  • 2 makrillia/ syöjä (yksikin riittää, jos varaat mukaan muutakin lisuketta – meillä oli vain tuoresalaattia ja oliiveja)
  • 3 isoa kevätsipulia/ shalottisipulia (isolla tarkoitan siis n. nyrkin kokoisia) – naatit voit käyttää vaikka salaattiin
  • 2 valkosipulinkynttä
  • puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
  • 1,5dl valkoviiniä
  • vajaa desi vettä
  • suolaa

Leikkaa sipulit siivuiksi, ja kuullota pannulla kullankeltaisiksi ja pehmeiksi, älä kuitenkaan ruskista. Lisää valkosipuli ja raastettu sitruunan kuori, paista hetki ja kaada päälle n. 0,5dl vettä sekä viini. Käytä sen verran pientä pannua, että sipuliviiniseos peittää koko pohjan.

Kun nesteet ovat lämmenneet, aseta makrillit sipulipedille ja anna kypsyä. 

Päälle voi (ja kannattaa asettaa) kansi. Meillä ei moista luksustuotetta ollut, joten jouduin lisäämään nestettä ja kypsyminen kesti hieman pidempään. Älä siis anna paistoksen kuivua misään vaiheessa. Kaloja ei tarvitse kääntää. 

Ja siinäpä se. Noin 20 minuutin päästä on sinulla ihania paistettuja makrilleja, loput viinipullosta sekä katkennut jänne. 

(Huom: viimeistä kohtaa emme suosittele kenellekään. Yst. terv. nim.merk. ”Ensi viikolla leikkaukseen”)

Koti Ruoka ja juoma DIY Matkat
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.