Aqua de Jamaica
Edellisessä postauksessa viittasin eksottisiin kukkiin ja niiden käyttötapoihin. Aqua de Jamaica on siis hibiscuksen kukista uutettua teetä, joka tarjoillaan kylmänä. Vaikka mehut ja tikkuvedet jäävät kaupan hyllylle, olen ehdoton jääteen ystävä. Meksikossa sain maistaa tätä herkkua ja rakastuin heti. Kotisuomessa ei sitten tullut kuitenkaan siinä maaliskuun räntäsateessa kauheasti mieli sitä kokeilla. Nyt kun näin torstain markkinoilla teekauppiaan kojun ja siellä kuivattuja hibiscuksen kukkia, olin innosta soikeana.
Siinä niitä nyt on, jakaranda-puita kukassaan. Sen enempää asiasta tietämättä oletan, että puut ilmeisesti kehittävät lehdet vasta kukkien jälkeen. Näyttävät siis lähinnä juhlijoilta, jotka muistivat laittaa korut ja korkkarit, mutta unohtivat vaatteet. Ja ei, emme siemailleet rentoutuneina ihanasti viilentävää hibiscusteetä tätä puuta katsellessa: se tuli vastaan, kun hikihatussa etsimme Ruzafasta kirpputoria jota ei ollutkaan, koska se onkin vasta kuukauden päästä.
Tämä resepti on siis kehitetty meidän 1,5 litran kannua varten ja muunneltu hieman sen mukaan, miten yleensäkin valmistan jääteeni.
Aqua de Jamaica
- 6dl vettä
- n. 2dl kuivattuja hibiskuksen kukkia
Laita vesi kattilaan ja kaada kukat sinne lillumaan. Kattila liedelle. Kun vesi kiehuu, anna kiehua 2-3 minuuttia, jonka jälkeen nosta sivuun tekeytymään. Anna teen hautua vähintään nelisen tuntia, mielellään vaikka yön yli.
Siellä ne lilluu.
Hautumisen jälkeen kaada vesi kannuun siivilän läpi. Tai jos olet niin kuin me, etkä omista siivilää, kauho reikäkauhalla kukkasia pois vedestä. Lisää noin 7 dl vettä ja reilu desi sokeria. Maistele hieman koko ajan, ettei koko homma mene harakoille. Itse tykkään teestäni vahvana ja makeana.
Älä tarjoile missään, missä on mitään valkoista. Teestäsi tulee kirkkaan punaista ja erittäin tahraavaa.
Tähän haluaisin laittaa kuvan kauniista kannusta täynnä jäitä ja rubiininpunaista herkullista teetä. Kannu hikoilisi, koska aurinko paistaa ja on niin kuuma. Vieressä olisi ihana lasi täynnä edellä mainittua herkkua koristeenaan pari mintunlehteä, jotka olen juuri napannut omalta parvekkeeltani.
Tässä syy miksi en voi kyseistä kuvaa laittaa. Kannumme on siis erittäin käytännöllinen (tukeva kansi), joskin kovin ruma ja lasivarastomme on tällä hetkellä yhtä kuin kahvimukit sekä aikoinaan Tansaniasta ostetut emaliset mukit.