Blåmusslor

Vaikka ruoanlaitosta tykkäänkin, jostain syystä en oo koskaan hirveesti innostunut grillaamisesta. Se on ollut mun mielestä aina yks tylsimmistä ruoan valmistustavoista: kääriä tuote X muovista, lätkäistä se grillille sihisemään ja siinä sitten vain seisoskella ja ootella. Plaah. Mielikuvitus ei oo riittäny keksimään mitään sen erikoisempaa, vaan grilliin on eksynyt lähinnä maissia ja kanaa – sellasta perussettiä siis. Joskus kun sitä on oikein halunnut heittäytyä villiksi, on grilliin saattanut löytää tiensä myös pekoniin käärityt aurajuusto- herkkusienet. Jeii. 

Vaihtelu virkistää, ja päätinkin tänä kesänä päästä eroon ”grillaus-on-tylsää” asenteesta. Lihan grillaamisen oon jättänyt suosiolla Antille, koska tykkään ite pipertää enemmän tällaisella kasvis/kala-linjalla. Pilkkoa, suikaloida, raastaa ja silputa. Lempparigrillattavia tänä kesänä onkin ollut:

  • manchego-kirsikkatomaatti-couscous-täytteiset suippopaprikat
  • chili-valkosipulimarinoidut jättikatkaravunpyrstöt limellä
  • lohi-kasvis-nyytit
  • sitruunaiset kuhavartaat
  • ananas-halloumivartaat jogurtti-hunaja-limekastikkeella
  • yrttiset kesäkurpitsa-vuohenjuusto-rullat (osaan rullista kokeilin myös ilmakuivattua kinkkua, mutta se oli makuuni liian suolaista)
  • sienillä täytetyt tomaatit

PicMonkey Collage.jpg

Tällä viikolla ruokakaupassa harhaillessa silmiin osui pakastealtaassa lojuvat sinisimpukat, ja koin jonkin sortin valaistuksen. Voisko näitäkin grillata? Kyllä voi! Ja vieläpä niin helposti ja nopeasti, että melkein teki mieli tirauttaa onnenkyynel kun asian vaivattomuus selvisi. Mikäli tällainen nilviäis-painotteinen safka (hyi miten ällö sana muuten; nilviäinen, yh) nappaa etkä oo sinisimpukoita ennen valmistanut, niin suosittelen kokeilemaan! Kaikessa yksinkertaisuudessaan homma meni näin:  

1. Sulata simpukat ja kuivaa ne. (Huom! Jos ostat simpukat tuoreina, tulee ne käsitellä huolellisesti! Mm. pestä hyvin, raaputtaa kuoren väliin jääneet ”parrat” pois, heittää kuolleet pois jne.)

2. Laita grilli kuumenemaan ja grillaa simpukoita reilu 5 minuuttia.

3. Sulata sillä välin voita ja silppua sekaan haluamiasi yrttejä (meillä oli lehtipersiljaa ja lisäksi valkosipulia).

4. Kaada yrtti-voisula grillattujen simpukoiden päälle ja rouhi päälle suolaa ja mustapippuria. 

Ja that’s it. Sitten vain jonkun hyvän vaaleen leivän kanssa ääntä kohti! Tai miksei vaikka pelkiltäänkin. Oltiin barbaareja, ja syötiin nää öttiäiset ihan vain pikku kätösin. Hienommassa tilaisuudessa en viitsis kuitenkaan sormiani imeskellä, eli apuna vois käyttää esimerkiksi pientä jälkiruokahaarukkaa tai taiteilla simpukan kuorenpalasesta lusikan, jolla kaapia herkkupala irti kuorestaan.

WmDev_635749299529282112.jpg

Niin hyvää! 

koti ruoka-ja-juoma