Itse tehty siemennäkkäri

Tätä tulee tehtyä niin usein, että pakko tulla tännekin tää rustailemaan ylös! Erilaisia versioita tästä löytyy netistä valtavasti, ja hyvä puoli onkin reseptin muokkailtavuus. Vaikka kaikkia aineksia ei kaapissa olisikaan, voi ohjetta aina hienosäätää sen mukaan mitä nyt sattuu kotoa löytymään. Esimerkiks gluteenittoman kaurajauhon/kauraleseen voi korvata kokonaan vaikkapa kaurahiutaleilla, tai siemeniä heitellä joukkoon sen mukaan mistä sattuu itse pitämään. Tää ei myöskään vaadi mitään sen kummempia leivontataitoja, joten onnistumisprosenttikin on melko korkea. Eli tässä siis erinomaiseksi havaitun siemennäkkärin ohje sellaisena, kuinka meillä se yleensä tehdään! 🙂

siement.jpg

Tästä määrästä tulee kaksi isoa pellillistä. Tarvitset:

  • 1,5 dl ruisjauhoja
  • 1 dl gluteenittomia kaurajauhoja
  • 1 dl kauraleseitä
  • 2 dl auringonkukansiemeniä
  • 2 dl seesaminsiemeniä
  • 1,5 dl pellavansiemeniä 
  • (0,5 dl chiansiemeniä)
  • 2 tl suolaa
  • 7 dl vettä

Sekoita kaikki ainekset taikinaksi (taikinan kuuluu olla löysä ja ”vellimäinen”). Anna taikinan seistä noin 10 minuuttia. Jaa se kahdelle isolle pellille leivinpaperin päälle, ja taputtele vedellä kostutetuin käsin ohuiksi levyiksi . Itse tykkään että mitä ohuempi, niin sen rapsakampi ja parempi! 🙂 Yleensä tästä taputtelenkin niin ohuen, että melkein leivinpaperi kuultaa pohjan alta läpi. (Kokeilin muuten kerran tehdä tätä Lidlistä ostetulle leivinpaperille, ja jostain syystä siihen tää jämähti kiinni, niin että koko näkkäri oli pakko heittää pois! Muilla leivinpapereilla vastaavaa ei oo koskaan tapahtunu.)

Jaa levyt sopivan kokoisiin paloihin ennen paistoa. Mä teen niin, että paistan näkkäreitä hetken (n. 10 minuuttia), jonka jälkeen otan ne uunista ulos ja leikkaan sopivan kokoisiksi paloiksi (helpompi leikata paloiksi, kun levyt ovat hieman kovettuneet, mutta eivät kuitenkaan liikaa), jonka jälkeen lykkään ne takaisin uuniin. Paista näkkäreitä ensin 180 asteisessa uunissa 45 minuuttia, jonka jälkeen vielä 100 asteessa noin puoli tuntia. Aukaise uunin luukku paiston aikana muutaman kerran, niin että kosteus pääsee ”pöllähtämään” uunista ulos. Säilytä valmiita näkkäreitä esimerkiksi paperipussissa (tai jossakin ilmatiiviissä/kuivassa paikassa, etteivät ne ”pehmene”).

WmDev_635782952087792449.jpg

Oon joskus tehny näitä kerralla jopa neljä pellillistä, kun tuntuvat hupenevan aina niin nopeesti. Miten joku miltei pelkistä siemenistä koostuva paistettu mössö voikin olla näin hyvää ja koukuttavaa? 

WmDev_635782972052558297.jpg

 

koti ruoka-ja-juoma