Synnytyksen jälkeinen fysioterapia

Kuukausi on vierähtänyt, enkä ole ehtinyt vauva-arjen keskellä kirjoittaa tämän enempää blogiin. Kaksi ja puoli kuukautta on kulunut synnytyksestä ja keho alkaa tuntumaan pikkuhiljaa omaltani. Näin jälkikäteen ajateltuna, hämmentävää mihin kaikkeen naisen keho pystyykään, puhumatta siitä, miten se kykenee muovautumaan vielä kaiken jälkeen takaisin alkupisteeseen.

Synnytys sujui yllättävän hyvin ja ripeästi, minkä ansiosta uskon myös palautuneeni melko nopeasti – ainakin siltä kehossani on tuntunut. Kuitenkaan mistään fysiologisista asioista en sen pahemmin ollut perillä, joten kävin tarkistamassa fysioterapeutilla, miten kehoni on lähtenyt palautumaan raskauden ja synnytyksen jälkeen.

Mitään suuria pelkoja minulla ei ollut, vaikka olin hyvin tietoinen siitä, että lantiopohjalihasteni kunto oli heikentynyt loppuraskauden myötä. Ihana äitiysfysioterapeuttini Janna kävi kanssani läpi raskauteen ja synnytykseen liittyviä lihaksia, sekä ryhtini. Sen lisäksi, että Janna osasi kivasti kertoa missä kunnossa kehoni on nyt kaksi ja puoli kuukautta synnytyksen jälkeen, hän selitti minulle kehontoiminnasta hieman laajemmin, mikä auttoi hahmottamaan fysiologisten toimintojen tärkeyttä kehon kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta.

Raskaus vaikuttaa herkästi ryhtiin, sillä keskipaino siirtyy vatsan kasvaessa. Pienten harjoitusten avulla korjasimme ryhtiäni – nyt vaan pitää muistaa ylläpitää sitä. Toinen asia, jonka kävimme fysioterapeutin kanssa läpi oli vatsalihasten mahdollinen erkauma. Lähes kaikilla raskaana olevilla tapahtuu vatsalihasten erkaantuminen loppuraskauden ajaksi, mutta onneksi synnytyksen jälkeen lihakset kaventuvat pikkuhiljaa takaisin paikoilleen muutamassa kuukaudessa. Kuitenkin mikäli näin ei käy, tulisi aloittaa lihasten harjoitteluohjelma. Itselläni lihasten erkaumaa ei ollut, joten keskityn lantiopohjalihaksiini, jotka ovat se osa minusta, mikä kärsi raskauden ja synnytyksen myötä.

Kävimme lantiopohjalihakset perusteellisesti läpi Jannan kanssa niin, että opin itse tuntemaan mistä lihaksista on kyse. Raskaana ollessani kävin kaupungin järjestämässä fysioterapiaryhmässä, mutta lihasten sijainti jäi hieman hämärän peittoon. Juteltuani ystävieni kanssa asiasta, huomasin, etten taida olla ainoa, jolle tämä on jäänyt hieman epäselväksi. Taisin myös hieman aliarvioida melkein näkymättömien lihasten olemassa oloa, sillä en tehnyt raskausaikana juurikaan lantiopohjalihasten harjoittelua ja nyt ne olivat vähän kärsineet.

Lantiopohjalihasten tehtävä on pääasiassa tukea virtsaputkea ja peräaukkoa, joten se estää virtsan ja ulosteen karkaamista – ei siis mikään pieni asia, vaan juuri nämä lihakset haluan pitää kunnossa. Lantiopohjalihasten palauttaminen perustuu säännölliseen harjoitteluun, jota tehdään vähän kerralla. Jannalta sain kymmenen minuutin päivittäisen lantiopohjalihasten harjoitteluohjelman, jota minun on tarkoitus tehdä parin kuukauden ajan. Harjoittelun tarkoitus on sekä vahvistaa lihaksia, että auttaa niitä rentoutumaan.

Jos lantiopohjalihasten toiminta kiinnostaa enemmän, täältä löytyy hyvät perus vinkin raskauden jälkeiseen treeniin.

Hyvinvointi Terveys Raskaus ja synnytys

Aamusivut meditaationa

Jokaisella on elämässä meneillä niin paljon erilaisia asioita samanaikaisesti. On koulua, töitä, perhe, parisuhde, harrastukset. Nämä asiat seuraavat meitä joka puolelle samalla kun aivomme kuormittuvat kaikesta ympärillämme tapahtuvasta. Olen alkanut kirjoittaa aamusivuja, joista huomaan olevan suuresti apua selkeyttämään ajatuksiani.

Kirjoitan yleensä aamuisin tajunnanvirtamaisesti päässä pyöriviä ajatuksiani paperille tai tietokoneelle, vähän vaihdellen fiiliksen mukaan. Ajattelen aamusivuja jonkunlaisena meditaationa: herätessäni mielessäni saattaa olla paljon asioita, jotka sumentavat mieltä, mutta kun pääsen purkamaan heti aamusta ajatuksiani paperille, loppu päivän pystyn keskittymään paremmin muihin asioihin. Yleensä meditaatio auttaa selvittämään omaa identiteettiä ja omaa paikkaa maailmassa. Tämä pieni aamurutiinini on mahtava lisä arkeeni ihan senkin takia, koska se tuo myös kirjoittamiseeni rutiinia.

Aamusivujen idean on kehittänyt kirjailija Julia Cameron, joka on kirjoittanut paljon luovuudesta. Julia suosittelee kirjoittamaan joka aamu kolme sivullista tekstiä, mutta itse sovellan ideaa vähän vapaammin ja kirjoitan sen, mikä kunakin päivänä tuntuu sopivalta. Tämä päiväkirjatekniikka on arvokas kaikilla elämän osa-alueilla, avioliitosta vanhemmuuteen ja päivittäisiin työstresseihin. Aamusivut selkeyttävät ajatuksia ja antavat suuntaa elämässä. Ne rauhoittavat ahdistusta, tuottavat oivalluksia ja ratkaisevat ongelmia. Tarkoituksena on se, että tekstiä ei pidä ajatella liikaa, vaan antaa virrata paperille juuri ne ajatukset, mitkä sillä hetkellä pyörii päässä. Teksti ei myöskään ole tarkoitus olla kieliopillisesti oikein kirjoitettua tai loppuun asti jäsenneltyä, vaan sen on tarkoitus tulla paperille (tai näytölle) juuri sellaisena kuin se sattuu tulemaan.

Julia Cameronin tunnetuin kirja The Artist’s Way sisältää 12 viikon kurssin luovuuden äärelle. Kirjassa on mukana niin esseitä kuin useita tehtäviä jokaiselle viikolle. Itselleni teos oli ajoittain vähän turhan henkinen tai suurpiirteinen, enkä samaistunut kirjan self-help henkeen, mutta muutamia hyviä ajatuksia nappasin itselleni käyttöön. Yksi niistä on aamusivujen kirjoittaminen, jota suosittelen kokeilemaan. Loppujen lopuksi aamusivuja ei voi Julian sanoin tehdä väärin.

Täältä löytyy pari mielenkiintoista tekstiä Julia Cameronista ja hänen tunnetuimmasta teoksestaan The Artist’s Way:

”The Artist’s Way” in an Age of Self-Promotion | The New Yorker

Julia Cameron wants you to do your morning pages | The New York Times

Hyvinvointi Oma elämä Hyvä olo Mieli