Korona-ajan synnytysvalmistautuminen

Olen koko raskausajan seurannut erilaisia viikko viikolta sikiön kehitystä seuraavia sivustoja. On ollut mielenkiintoista nähdä miten nopeasti pikkuinen kasvaa kohdussa. Alkuvuonna ilmoittauduin synnytysvalmennukseen, mutta muutamaa viikkoa ennen valmennuksia nämä peruttiin, samalla kun korona alkoi levitä ympäri maailmaa.
Mieheni ei halunnut tulla mukaani synnytysvalmennukseen, joten päätin että käyn ne kuitenkin itsekseni. Alku raskaus meni jossain määrin melko yksinäisissä tunnelmissa ja käsiteltyäni asian, sain entistä enemmän voimaa ja tiesin että tapahtui mitä tapahtui, tulen pärjään hyvin. Kun hallitus teki päätökset koskien synnytyksiin mukaan tulevien tukihenkilöiden rajoittamisesta, tämä ei tuntunut minusta enää miltään, sillä olin henkisesti jo valmistautunut siihen, että en tarvitse kenenkään tukea, vaan pärjään erinomaisesti itsekseni. Kuitenkin olisi ollut kiva käydä synnytysvalmennuksessa, jotta saisin edes vähän tietoa synnytyksen kulusta. Tämä ei kuitenkaan enää siinä vaiheessa ollut mahdollista, joten turvauduin kyselemään tietoa neuvolasta sekä terapeutiltani, joka on toiselta ammatiltaan kätilö ja näin ollen hänellä on paljon kokemusta aiheesta.
Kävimme terapeuttini kanssa puhelimitse läpi synnytykseen liittyviä asioita, mutta koska minulla ei ole missään vaiheessa ollut minkäänlaista synnytyspelkoa, olivat juttutuokiot enemmän henkistä keskustelua aiheesta ja kävimme läpi erilaisia kivunlievitystapoja, asentoja ja itse synnytyksen kulusta.
Ehkä juuri sen takia, etten päässyt synnytysvalmennukseen, olen yrittänyt haalia tietoa synnytyksestä ja sen etenemisestä. Olen lukenut erilaisia kirjoja – kirjoitan erikseen julkaisun raskauskirjallisuudestani – sekä kerännyt tietoa eri lähteistä.
Neuvolan terveydenhoitajani Anna-Stiina suositteli minulle Naistalo.fi:n nettisivuja, joista löytyy selkeästi tehty tietopaketti ja videot synnytyksen kulusta sekä kivunlievitysvaihtoehdoista. Täältä löytyy varmaan konkreettisimmat ja ajan tasalla olevat tiedot tämän hetken Helsingissä käytettyihin synnytysmenetelmiin.
Koska pidän lukemisesta ja oppimisesta, tutustuin myös vanhempiin synnytysopas klassikoihin kuten Ina May Gaskinin ajatuksiin kirjallisuuden ja videoidensa kautta. Ina May Gaskin on tunnettu kätilö, joka on puhunut luonnollistensynnytysten puolesta. Kirjoitan kursiivilla luonnollisen, sillä tämä sana on melko epämääräinen. Tarkoittaahan luonnollinen eri asioita eri ihmisille ja onko lopulta niin, että synnytyksestä voi puhua niin, että joku tapa ei olisi luonnollinen? No, tästä voi olla varmaan useaa eri mieltä, mutta itse ajattelen, että kaikki synnytykset ovat luonnollisia.
Ina May Gaskiin palatakseni vielä, täältä löytyy hänen pitämänsä Ted Talk, jota suosittelen jo aihe kiinnostaa. Hän on kirjoittanut myös imetyksestä. Tämä aihe onkin varmaan seuraava, joka tulee ajankohtaiseksi, joten todennäköisesti palaan häneen vielä jossain vaiheessa.