Ensimmäinen raskauskolmannes

Ennen raskaaksi tuloa en ollut sen enempää ajatellut kuukautiskiertoani ja siinä otollisinta ajankohtaa tulla raskaaksi. Kuitenkin taidan tietää minä viikonloppuna tulin raskaaksi, sillä mahassani oli sellainen pieni kutina, että nyt taisi tapahtua.

En kuitenkaan kertonut kenellekään, sillä koko asia tuntui minusta aivan absurdilta. Olin nimittäin kolmisen viikkoa aikaisemmin saanut keskenmenon, joten vaikka viidennen viikon kohdalla tein raskaustestin, joka näytti kaksi haaleata viivaa, en silti uskonut siihen enkä kolmeen seuraavina päivinä tekemiini testeihin. Minun oli vaikea uskoa raskautta todeksi muutaman ensimmäisen kuukauden ajan, sillä leffoista tutut oireet eivät osuneet kohdalleni, vaan pikemminkin minulla ei ollut ollenkaan oireita, eikä mitään erityisiä himojakaan. Pidinkin tiedon raskaudesta itselläni pitkään ennen, kun kerroin siitä kenellekään, halusin kertoa siitä kumppanilleni, mutta raskaat kokemukset taustalla jarruttivat siinä minua.

Olin koko alkuraskauden ajan voinut hyvin, en kärsinyt pahoinvoinnista, väsymyksestä, ruokahimoista, mielialavaihteluista. Se olikin minulle fyysisesti todella ihanaa aikaa, mutta henkisesti sitäkin rankempi.

Eräänä torstai-iltana huomasin vuotavani verta samalla tavalla kuin aikaisempi keskenmeno oli alkanut. Olin hajota huolesta ja suuntasin yksityiselle lääkärille. Kaikki olikin hyvin. Sama kuitenkin toistui kolme kertaa ja sain joka lääkärikäynnin jälkeen erilaisen diagnoosin. Onneksi viimeisellä kerralla, jonotettuani naistenklinikalla puolen yön toiselle puolelle asti, sain vastaukseksi minulla olleen hematooma, eli verenpurkauma, mustelma. Mietin, miten ihmeessä sellainen oli kohdussa, mutta luettuani aiheesta, selvisi että hematooma saattaa esiintyä alkuraskauden aikaan mutta se on vaaraton. Kuitenkin keskenmenon kokeneena, kokemus tuntui todella pahalta varsinkin, kun siihen yhdistyi supistuksenomainen kova kipu, jota seurasi heikotus.

Lopulta kaikki kuitenkin sujui hyvin ja ensimmäinen kolmannes olikin jo takana. Niihin aikoihin ajoittui ensimmäinen neuvolakäynti, josta sain lähetteen ensitutkimuskäynnille labraan, jossa otettiin verinäytteestä veriryhmä, määriteltiin hemogloniini, tarkistettiin valkuaisen, sokerin ja bakteerien määrä. Kaikki kunnossa!

Vinkki alkuraskauden vitamiineihin!

Foolihappo
Eli Folaatti on B-ryhmän vitamiini, jonka tarve lisääntyy raskauden aikana. Sen käyttöä suositellaan raskauden suunnitteluvaiheesta 12. raskausviikon loppuun saakka.

D-vitamiini
D-vitamiinin tarve lisääntyy raskauden ja imetyksen aikana ja Suomessa sitä suositellaan käytettäväksi ravintolisänä, vaikka söisi monipuolisesti.

Hyvinvointi Hyvä olo Terveys Raskaus ja synnytys