Shadow Ban eli huutelua varjoista

Varoitus! Tämän postauksen varrella esiintyy kuvasisältöä, jota et ehkä jaksa selitellä kuusivuotiaallesi ainakaan aamutuimaan.

Heippa pitkästä aikaa!

Meillä on ollut aika kiireinen mennyt kuukausi kun Jussi on ollut lomalla. Perheen kaksivuotiaat näyttelevät Elisa Viihteen uudessa alkuperäissarjassa Huone 301 pientä poikaa nimeltä Tommi ja loman ensimmäiset kaksi viikkoa pyhitimme siis kokonaan kyseiselle projektille. Kuvauspäivistä näin lapsinäyttelijän vanhemman näkökulmasta kirjoittelen varmaan myöhemmin vähän lisää. Tässä nyt kerrottakoon kuitenkin sen verran, että projekti oli huikean hauska ja mielenkiintoinen kokemus ja että sarja tulee ulos joulukuussa, jolloin voitte arvuutella meidän vanhempien kanssa sitten että kumpi poika kuvissa pyöriikään.

Kuvausten jälkeen meidän piti tehdä perheen miniretki Turkuun, mutta tuolloin planeetat eivät olleet oikeassa asennossa, joten retki jäi tekemättä ja kävimme sen sijaan Puuha Parkissa. Ystäväni Turusta tosin tuli omien lastensa kanssa meidän kanssa päiväksi puuhaailemaan, eli jotain sekin. Puuha Parkista sanon vain yhden sanan ja se  on: jatkoon.

Syysloman (tai kesälomahan tämä oli virallisesti) varsinaisena reissuna teimme vajaan viikon perhepyrähdyksen Lappiin. Reissu oli virkistävä ja tuntui ihan lomalta. Kerron siitäkin vähän enemmän joissakin seuraavista postauksista, mutta tähän kirjoitan vähän meidän paluumatkan viimeisestä kahdesta tunnista. Tuolloin nimittäin aloitimme viimeisen pysähdyksen jälkeen loppuajelun kotiin. Matka sujui hyvin ja lueskelin samalla Korvatunturin Kirjaston poistohyllystä nappaamaani kirjaa. Kirjan nimi oli Luonnonmukainen Synnytys (kirj. Michel Odent) ja otin sen matkaan sisartani ajatellen. Hän on kätilö ja kaikki tällaiset syntymään liittyvät asiat ovat siis hyvin lähellä hänen sydäntään. Lueskelin kirjaa kotimatkalla ja jaon siitä muutaman kuvan mun instastoryssa. VIRHE.

Tavallaan. Nimittäin ei mua kaduta asia lainkaan tai mitään, mutta instagram shadow bannasi mut. Käytännössä siis puhun omassa instassani itseni ja nykyisten seuraajieni kanssa, koska käyttämieni hashtagien, sijaintien yms. alla mun kuvat eivät näy lainkaan.Huomattavaa myös, että esimerkiksi tänne mun insta ei linkity lainkaan vaan kaikki on pelkkää tyhjää. En ole ihan varma mitä muuta mun banniin kuuluu enkä tiedä koska pääsen siitä eroon, mutta siihen asti.. No, ihmettelen ääneen!

Kaikkihan meistä tietää, että instagram on yksi tissien tyyssija. Eikä pelkästään tissien vaan myös takapuolten ja sekä muiden vähäpukeisten kehonosien kehto. Tai siis teoriassa, jos olet esimerkiksi ylipainoinen tai muuten instan peruslokeroon sopimaton niin ei kannata vaivautua, selluliitti ja reisien hölske on meinaan aika varma tapa päästä huutelemaan varjoista. Muutenkin kaikenlaisessa vähäpukeisuudessa kannattaa olla tarkka, sillä jos esimerkiksi synnytät niin ne kuvat ovat aika no-go, mutta mikäli rakastelet vaikkapa aurinkotuolia pikkubikineissä (huom! Ei ylipainoiset ja lihaksettomat!) niin se on ihan ok.

Oman shadow bannini katkera jälkimaku polttelee suussani, joten annan muutaman esimerkin sallituista ja ei-sallituista kuvista.

Tämä kuva on ihan tavallinen pikaräpsy, just ehkä lähdössä kauppaan who knows?


Tässä kuvassa Jessica pohtii, että söiskö tän banaanin vai työntäiskö jonnekin

Alkuperäinen kuva: https://www.instagram.com/p/B1eIbxuJQYu/

”Annas kun autan tästä alaselästä ja pidän neidin pystyssä”

Alkuperäinen kuva https://www.instagram.com/p/Bv1TNgyBwu5/

Nämä seuraavat kuvat taas eivät ole sopivaa sisältöä:

Kuva kirjasta Luonnonmukainen Synnytys, yksi oman shadow bannini syistä.

Tämän kuvan ehkä liiankin euforinen ilme jättää liikaa tilaa mielikuvitukselle
Tässä kuvassa näkyy NÄNNI

Miettikää jos olisin jakanut ko. kirjasta esimerkiksi nämä kaksi kuvaa:

Saattaapi olla, että lentäisin ulos silleen, että saisin siitä ihan ilmoituksenkin.

Pieni asia tämä tavallaan oikeassa elämässä ja isossa mittakaavassa on, koska kyseessä on vain sosiaalinen media, jonka kautta itse esimerkiksi en ansaitse elantoani. Lisäksi mä jaan omassa somessani lähinnä huonoja vitsejä sekä arkipäiväistä sähellystäni, monikkoarkea ja mutsijuttuja. Mulla ei myöskään ole mitään esimerkkikuvien somevaikuttajia vastaan ja on tosi hienoa, että he voivat vapaasti jakaa sitä sisältöä, mitä nyt haluavatkin. Lähinnä tässä ehkä ärsyttää nämä tuplastandardit ja tämä tapa, jolla ihmisiä yritetään hiljentää. Koska jos mun instatili (seuraajia so far 275) joutuu varjoista huutelemaan yllämainittujen kuvien vuoksi, niin mitäpä luulette kuinka usein varjobanni tipahtaa esimerkiksi doulien, seksuaalikasvattajien ym. tileille? Todennäköisesti aika usein. Lisäksi esimerkiksi edellämainituilla ammattilaisilla usein on ihan aitoa ja oikeaa asiaa, joista iso osa liittyy ihmisoikeuksiin, naisten oikeuksiin sekä tiedon lisäämiseen.

Tässä vielä lopuksi kuva vuodelta 2015. Mitään ei näy.

copyright Anne Partanen

Mulla on myös alkumetreillä itseeni panostaminen, johon sisältyy oman kunnon kohennus sekä toivottavasti painon putoaminen. Saankohan uuden bannin, mikäli rohkenen jakaa itsestäni aloituskuvan? En tiedä, voi olla että jää kokeilematta ja testaan asiaa vasta kahden vuoden päästä kun ulkonäköni on enemmän someen sopiva (sic). Mun mielestä näitä normeja pitäisi aktiivisesti rikkoa, mutta aika vaikealta se tuntuu jos yhdestä nännistä saa kahden (oletusarvoisesti) viikon varjobannin.

Onko teitä koskaan shadow bannattu? Miksi ja kuinka pitkäksi aikaa? Miten pääsitte bannista eroon vai odottelitteko vain tyynesti sen pari viikkoa mitä tähän kuulemma menee?

Kuvakaappaukset julkisilta instagram-tileiltä. Valokuvat kirjasta Luonnonmukainen synnytys ja alin kuva Anne Partasen ottama.

Perhe Oma elämä Raskaus ja synnytys Uutiset ja yhteiskunta