Luen, luen ja luen

Heräsin ensimmäiseen aamuun Te Anaussa ja ihailin vuoria ikkunoiden läpi. Loputtomalta tuntuva sade hakkasi kattopeltejä, eikä parempaa paikkaa ollut kuin sohvannurkka, jossa lukea loppuun Charles Duhiggin kirja tavoista. Yksi omista tavoistani on muuttunut kuuden kuukauden matkaamisen aikana – lukeminen. Aamuisin ensimmäisenä kun herään, bussimatkoilla ja oikeastaan missä tahansa kun on hetki aikaa, minä luen.

Ensimmäisen kirjan nappasin Helsinki-Vantaalta, seuraavat lainasin matkatoverilta. Thaimaasta löysin käytettyjen kirjojen kaupan perimmäisestä nurkasta muutaman hyllyrivin suomikirjoja. Yllätyin mahdollisuudesta lukea suomeksi, joten valitsin hyllystä kolme kirjaa yhdeksällä eurolla aivan satunnaisesti. Pauliina Suden Ruuhkavuosi erityisesti nauratti Hua Hinin auringossa jääkahvin äärellä.

Kirjakauppojen ohittaminen on nykyisin mahdotonta. Minusta on tullut hypistelijä. Haahuilen läpi kaikki hyllyrivit, joissa vain on englanniksi kirjoja. Hostellien kirjahyllyt täytyy aina tarkistaa, parhaimmillaan saksankielisten romaanien joukosta löytyy jotain vaihtokelpoista luettavaa englanniksi. Kuinka onnellinen olisinkaan nyt kirjastokortin tarjoamista mahdollisuuksista. Haaveilen kirjastoista lähes päivittäin.

Oikeastaan, haaveilin kirjastoista siihen saakka, kunnes latasin sellaisen hetkessä puhelimeeni. Viimeisen kuukauden olen lähinnä lukenut kirjoja Fabulasta. Niin paljon kuin kannan elektroniikkaa mukanani, niin en tablettia. Puhelimen kanssa suunnittelen ilmoittautuvani vieroitusohjelmaan, enkä käyttäväni sitä entistä enemmän. Epäröin aika pitkään puhelimesta lukemista, pieni ja kirkas ruutu, hmmm.

Kirjat eivät aina mahdu käsilaukkuun. Puhelin kulkee taas aina mukana. Kirjat unohtuvat vääriin paikkoihin. Fabula saikin minut lukemaan entistä enemmän. Kymmenen minuuttia tuulisen meren rannalla on riittävä aika olla hetki kirjan mukana Alaskassa tai Marimekon historiassa.

Anksa_lukee.jpg

Ystäväni Mia kuvasi minut lukemassa Fabulasta kirjaa Wellingtonin rannalla. Mia julkaisi juuri omalla sivullaan matkakuvia Kiinan kuukaudestamme, käykää ihailemassa!

Nukun yöuneni sikeästi, vaikka luenkin puhelimen ruudulta sitä ennen kirjaa. Teksti on selkeätä ja riittävän suurta pienelle näytölle. Matkailijan elämässä internetyhteys on sattumaa, joten lataan aina valmiiksi kirjoja Fabulaan. Offline-elämä ei ole este lukemiselle. Vietän saman verran aikaa puhelimen kanssa kuin ennenkin. Epämääräinen sosiaalisen median selailu vain on vaihtunut kirjojen lukemiseen.

Juuri nyt on vain yksi asia, joka Fabulan voittaa. Se on Suomesta lentäneen ystävän laukussa oleva kirjapaketti, jonka äitini lähetti minulle ja jonka pääsen avaamaan huomenna. Kirjallisuutta opiskelleen äitini kirjakokoelmaa olen ihaillut koko elämäni. Vietin yhden lukiokesän jäätelökioskilla töissä ja luin kaikki tauot äitini kirjahyllystä löytyneitä klassikoita. Austenia, Brontéa, Tolstoita. Luen nyt yhtä paljon kuin sinä kesänä 12 vuotta sitten, ja kahta asiaa en ole unohtanut. Lukeminen yksinkertaisesti tekee hyvää. Kirjat avaavat vieraita maailmoja ja vievät mukanaan uusiin seikkailuihin. Toisena asiana, minua harmittaa edelleen kesän loppuessa kesken jäänyt kirjajättiläinen, Leo Tolstoin Anna Karenina.

12 vuotta sitten kun syksy tuli, lukeminen jäi. Nyt kirjat kulkevat Fabulan myötä mukana puhelimessani, lukeminen on helpompaa kuin koskaan aiemmin. Ehkä kesällä nappaan äitini hyllystä uudelleen Anna Kareninankin, piiloudun sohvannurkkaan ja luen tarinan loppuun asti.

Blogiin_lukeminen1.jpgMatkan aikana olen lukenut:
– John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe
– Cheryl Strayed: Wild – From Lost to Found on the Pacific Crest Trail
– Pauliina Susi: Ruuhkavuosi
– Leena Lehtolainen: Luonas en ollutkaan
– Kristina Carlson: William N. Päiväkirja
– Sofi Oksanen: Kun kyyhkyset katosivat
– Kari Hotakainen: Henkireikä*
– Eowyn Ivey: Lumilapsi*
– Paulo Coelho: Alkemisti*
– Nick Hornby: How to Be Good
– Jeannette Walls: Lasilinna*
– John Williams: Stoner*
– Koivuranta, Pehkonen, Sorjanen, Vainio, Karlsson & Ponto: Marimekko – Suuria kuvioita*
– Charles Duhigg: Power of Habit
– Albert Espinosa: Keltainen Maailma*

Tällä hetkellä kesken on vain Jack Kerouacin On The Road. Kirja lähtee mukaan maanantaina neljän päivän vaellukselle Milford Soundsiin. Cheryl Strayedin Villi Vaellus opetti, että kyllä rinkkaan mahtuu aina lukemista.

Vinkkinä, että Fabula tarjoaa tällä hetkellä kahden viikon kokeilun veloituksetta. Lataa applikaatio ja kokeile saako Fabula sinutkin lukemaan entistä enemmän. Kahdessa viikossahan lukee kirjan, kaksi tai kolmekin kun innostuu!

Toimi näin:
1) Lataa Fabula App Storesta tai Google Playsta
2) Kirjaudu sisään Facebook-, Twitter- tai sähköpostitunnuksilla
3) Klikkaa valikosta profiili ja sen jälkeen oikeasta yläkulmasta asetukset ja valitse kohta “lunasta koodi”
4) Syötä koodi PAABEL ja saat 2 ilmaista viikkoa Fabulassa ilman sitoumuksia
5) Lue niin paljon kuin jaksat

* Merkityt kirjat olen lukenut Fabulasta. Olen saanut veloituksetta kokeilla Fabulan palvelua kuukauden ajan.

kulttuuri kirjat matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *