Panostajasta pihistäjäksi

Olen aina ollut panostaja (ehkä jopa hamsteri), mitä tavaroihin tulee. En edes tiedä, mistä kallis maku on peräisin, sillä en ole mistään pohattaperheestä. Mutta luurikaupasta on aina pitänyt saada uusinta mallia oleva puhelin, vaatteet eivät ole olleet Tokmannilta ja kosmetiikka. Luoja, siihen on mennyt rahaa. Olen aina tehnyt kovasti töitä ja ehkä kokenut ansaitsevani kalliita asioita tai sitten se on ollut statusjuttu. Näin on kuitenkin ollut jo vuosia, kaikki raha, mikä on tullut, on myös mennyt.

Liekö sisäinen viherpiipertäjä vaikuttanut asiaan tai sitten haaveet perheenlisäyksestä ja talolainasta herättivät todellisuuteen, mutta koen olevani nykyisin enemmänkin pihistäjä. En enää haluaisi ostaa mitään, koetan pärjätä vanhalla. Olen ollut aina järjestelmällinen tavaroideni suhteen ja säännöllinen kaappien läpikäynti ja tavaroiden hypistely on ollut melkeinpä harrastus. Harrastan sitä vieläkin, mutta koetan koko ajan etsiä, mistä voisin jo luopua. Annan paljon vaatteita ja kosmetiikkaa lähipiiriin ja saan siitä myös onnentunnetta. Yleinen siisteys onnistuu ylläpitää paremmin, kun ei ole kynttiläkippoja joka tasot täynnä…

Mutta, missä se pihistely nykyisin näkyy?

Ruokakauppa. En osta halvimpia merkkejä, olen halukas kannattamaan kotimaista ja puhdasta ruokaa (Valio, Vaasan, Atria, Fazer,..). Mutta yllättävän paljon säästää ostamalla tarjoustarralla merkattuja tuotteita. -30% lihaa ja leipää on paljonkin pakkasessa, sieltä saa äkkiä loihdittua vaikka minkälaista ruokaa (Korona karanteeni, I am ready!) Tarratuotteiden ostaminen myös vähentää ruokahävikkiä, joten siinä on toinenkin hyvä puoli. Kalaa saadaan miehen pyydyksistä, takuulla tuoretta! Marjoja on kerätty syksyllä pakkaseen ja moni ruoka syntyy hirvenlihasta, jota metsästysaikaan aina saadaan. Tällä hetkellä 2 henkilön ruokiin kk menee n. 200-300€. 

Kosmetiikka. Ennen meikkivoiteeni oli Dioria ja ripsarit Lancomea. Ne on ihania luksustuotteita, mutta Lumenen CC voide on vähintääkin yhtä hyvä ja on kotimainen. Ihonhoitotuotteissa se 100€ yövoide ei takaa laatua ja olen hurahtanut korealaiseen kosmetiikkaan sillä niiden hinta-laatu-suhde on mitä mainioin. Olen tilannut erilaisia kuukausittaisia kauneusboxeja jo vuosia ja niistä on kertynyt näytteitä ja hyviä tuotteita pitkälle tulevaisuuteen. (Nyt olenperunut kaikki) Käytän reissuissa lehtien välissä tulevia näytteitä, niitäkin on kertynyt. Ostaa tarvitsee vain suihkugeelit, deodorantit ja hammastahna.

Liikunta. Ulkoilen päivittäin ja sehän ei luonnollisesti maksa mitään. Lähialueilta varmasti löytyy ihania lenkkipolkuja ja kehonpainolla voi korvata kuntosalin. Youtubesta löytyy kaikkea kivaa kotijumppaan. Jos hiihtämään haluttaan, niin eiköhän lähipiiristä saa suksia lainaan päähänpiston yllättäessä.

Kuiva-aineita ja siivoustarvikkeita hamstraan Matsmartilta ja Fiksuruoalta. Niistä saa pyykinpesuaineet, tomaattimurskat, linssit, näkkärit  ja jopa shampoot edullisesti ja hävikkiä vähentämällä.

Vaatteet. Sitä jos on ollut joskus hamsteri, niin vaatteet ei lopu kesken. Nykyisin ei tule hirveästi ostettua, joskus löytää ihania juttuja kirpparilta tai alennusmyynneistä. Pyrin välttelemään pikamuotia ihan jo ekologisuuden vuoksi. Äitiysvaatteita ei ole juuri vielä tarvinnut ostaa, parit housut vain. Vanhat tunikat ja legginssit vie pitkälle ja kohta on kesä, voi käyttää ihania maximekkoja. Vauvalle olen kerännyt käytettyjä vaatteita ja tavaroita lähipiiristä, ei tulisi mieleenkään ostella kaikkea uutena. Koen olevani todella onnekas, sillä saan ympäriltä todella paljon ihania juttuja vauvalle. Aion kyllä laittaa hyvän kiertämään ja lahjoittaa kamppeet sitten eteenpäin.

Muita pihistelyjä on kestovanulaput, kuukuppi,  sanomalehdistä tehdyt biopussit (lehdenkeräyksestä dyykattu), kestoluutut, Tokmannilta haen tarjouksessa olevat wc paperit (aina kuitenkin valkoista) ja tiskiaineet. Tiskiainetabletteja yritin kerran tehdä itse, mutta yllättyneet parijonoon, kun sanon että se oli FAIL! Jatkossa mennään ihan Fairylla…

Pihistäjäksi tullaan jo pienillä asioilla

Suoratoistopalveluihin ja muihin kk veloituksiin rupesin myös kiinnittämään huomiota, sillä niitähän on monta. Olen käyttänyt hyväksi ilmaiskuukaudet ja  promokoodit ja vaihtelen suoratoistopalveluja ja äänikirjasovelluksia. Spotify on aina premium, siitä kuulee podcastit ja musiikin. Jos jotakin tarvitsee ostaa, tutkailen paikallisen nettikirppiksen ja nettikauppojen alennukset. Jos vähänkin miettii ostohetkellä, että tarviiko sitä jotakin oikeasti, monesti ostokset jäävät koriin.

Vinkki viitosena jos haluaa miettiä omaa kulutustaan, kannattaa katsoa Yle Areenasta Verta Hikeä ja T-paitoja -dokkari! Hirween hyvä ja silmät avaava! Instagramista löytää paljon hyviä ideoita pihistelyyn ja parempiin jokapäiväisiin valintoihin. Ensimmäisenä tulee mieleen Arvokasmaailma-tili. Siinä ollaan kyllä jo eri levelillä, mutta saa sieltä poimittua itselle sopivimmat niksit. Hoksasin tässä kun tätä vapaa-aikaa on, että ehkä elämän ei tarvitse pyöriä töiden ympärillä, vaan jos kuluttaa vähemmän, tarvitsee vähemmän rahaa ja jää aikaa tehdä kaikkea muuta. Sitä ei tiedä, millainen ihminen minusta vielä kuoriutuu tämän kevään aikana.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *