Sipuliporkkanaleipä.
Eilisen brunssin itse tehdyn sipuliporkkaleivän ohjetta kyseltiin, joten saamanne pitää!
Yleensä kun kokkailen tai leivon, teen kaiken täysin fiilispohjalla ja vähän niin ja näin – silleen summa mutikassa. Joidenkin ruokien kohdalla tietenkin nodatan tiettyjä määriä, kuten leipomisessa esim. hiivan ja nesteen määrää, mutta nakkikeittoa tehdessä ei paljon ohjeita mun mielestä tarvitse. Ja kun kommenttilootassa kyseltiin leivän ohjetta, aloin heti miettimään – niin tosiaan, kuinkas paljon laitoin mitäkin? Joten summa mutikassa siis ohjetta. Aina voi soveltaa!
Sipuliporkkanaleipä
Mitä tarvitset?
0,5 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
1 dl kaurahiutaleita
1 sipuli ( voi käyttää myös kaksi pientä sipulia )
2 porkkanaa
Oliiviöljyä ( silmämääräisesti )
Vehnäjauhoja tai hiivaleipä – jauhoja ( itse käytin vehnäjauhoja ja laitoin taas silmämääräisesti varmaan n. 10- 14 dl. )
Miten se tehdään?
– Kuori ja raasta porkkanat. Saa olla sellaista karkeaa raastetta.
– Kuori ja pilko sipuli pieneksi kuutioksi. Freesaa sipuli kullanruskeaksi pannulla.
– Yhdistä porkkanaraaste ja sipuli.
– Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää veteen siirappi ja suola.
– Sekoita pieneen jauhomäärään kuivahiiva ja lisää se veden joukkoon.
– Lisää kaurahiutaleet ja sipuliporkkanasekoitus.
– Jatka jauhojen lisäämistä. Laita puolet koko jauhomäärästä ja lisää oliiviöljy.
– Lopuksi lisää loput jauhoista ja leivo hyvä pehmeä taikina.
Jaa taikina kahteen osaan ja pyöräytä kaksi leipää. Laita leivät kohoomaan n. puoleksitunniksi lämpimään paikkaan ( käytän meillä kotona saunaa ) ja lämmitä samalla uuni 200 asteeseen. Kun leivät ovat kohonneet voitele pinnat vedellä ( itse unohdin ) jotta niihin tulee rapea pinta. Paista uunissa n. 20- 30 minuuttia.
Tässä aamuinen aamupala – tuota leipää ja brunssin jämämuna.
Okei, söin mä palan sitä juustokakkuukin. Maha kiittää!