Mitä välipalaksi?
Meidän ruokapöydästä löytyy ( edelleen ) liian usein jauhelihasta ja broilerista tehtyjä ruokia, mutta olen sentään edes vähän päässyt pois siitä jo niin tutuksi ja tylsäksi tulleesta ” taas tätä ” – kierteestä, lisäämällä ruokiin erilaisia linssejä ja papuja sekä pitämällä huolen siitä, että lautaselta löytyy myös niitä kasviksia. En ole mikään ruokahifistelijä, vaan arjen keskellä haluan päästä mahdollisimman helpolla tekemällä niitä ” halpoja ja helppoja ” arkiruokia, kuten erilaisia kastikkeita, laatikoita, keittoja ja patoja. Kaikenlisäksi nämä ruoat ovat yleensä vielä sellaisia, jotka paranevat uudelleen lämmittäessä.
Nyt kun olen saanut ruoanlaittoon hieman sitä uutta otetta, olen täysin hukassa välipalojen suhteen. Normaalistihan jos en olisi äiti, en välttämättä niinkään söisi mitään välipaloja, mutta nyt näin äitinä ollessani on tämäkin osa-alue tullut tutuksi. Meillä on pitkään välipaloilla syöty hedelmiä, itse tehtyjä sämpylöitä, viiliä, jogurttia ja pilttejä ja jos poika saisi päättää, syötäisiin meillä pelkästään näkkileipää kunnon voilla. Se on pojan suurinta herkkua.
Välillä – tai oikeastaan aika harvoin, välipalana on myös pannukakkua, mihin olen lisännyt kauraleseitä. Tämä kaurapannari kuuluisi tehdä kauramaitoon ja hiivaleipäjauhoihin, muttei meidän kaapista koskaan löydy noita edellä mainittuja aineksia, joten teen pannarin muuten täysin normaalin pannariohjeen mukaan lisäämällä siihen kaurahiutaleet. Helppoa, hyvää ja maistuu molemmille. Tai kenelle ei maistuisi pannukakku mansikkahillolla?
Eilen tein ensimmäistä kertaa raparperipiirakkaa ja voitte vaan kuvitella, että kyllähän se maistui. Pääsääntöisesti pyrin välttämään sokeripitoisia välipaloja, sillä pojan ollessa muutenkin ( tällä hetkellä ) pieniruokainen pidän tärkeämpänä sitä, että lämmin ruoka maistuu ja turhia välipaloja ja naposteluja ei harrasteta ollenkaan. Meillä on vähän sellainen periaate, että jollei lämmintä ruokaa syödä, ei sen tilalle saa muutakaan. Tämä on toiminut meillä todella hyvin, eikä poika ole ruokailujen välillä kinunut naposteltavaa, vaikka lämmin ruoka olisikin jäänyt välistä.
En kuitenkaan ole sentään niin tarkka, etteikö poika saisi ollenkaan mitään sokeripitoista koskaan, mutta pyrin siihen, ettei turhia sokeriherkkuja syödä. Varmaan aika moni äiti pyrkii samaan? Vai kuinka tarkkoja olette sokerin kanssa?
Haluaisin, että välipalat olisi terveellisiä ja maistuvia sekä sellaisia jotka pitävät hyvin verensokeria yllä. Eihän hedelmissä ja viilissä ole tietenkään mitään pahaa, mutta virkistäähän se vaihtelu nyt kummasti. Juuri sen vaihtelun vuoksi olenkin välillä leiponut.
Olisi kiva tietää mitä teidän muiden välipaloihin kuuluu? Jospa vaikka löytäisin jonkun uuden herkun! :)