Mitä syöt?
Ilta-Sanomissa tänään: ”EU:n ja USA:n sopimuksen hinta? Geenimanipuloitu ruoka tulossa Suomeenkin.” S-ryhmä mainostaa samaan aikaan televisiossa lähi- ja luomuruokaa. Myös erilaiset ruokavaliotrendit seuraavat toinen toistaan. Joku korkeamman koulutuksen saanut henkilö opastaa kuinka hiilihydraatit pois jättämällä laihtuu ja saa pitkän elämän. Ja kansa uskoo kaiken.
Huolestuttavinta tässä kaikessa on se, että ihmiset eivät käytä enää omaa tervettä järkeään. Syömisestä on tehty uskomattoman hankalaa. Parempi jos joku viisaampi kertoo sinulle mitä milloinkin saa syödä ja juoda. Ja koska syömisestä ei saa tulla hankalaa, ei ruoan hankkiminenkaan saa aiheuttaa liikaa päänvaivaa. Kuluttajatutkimuksen (2013) mukaan ruoan hinta on noin 10 prosenttia korkeampi kuin yleiset kuluttajahinnat.
Kaksi suurinta kauppakeskittymää ylläpitävät ruoan korkeaa hintaa eikä pienillä puodeilla ole mahdollisuuksia selvitä. Silti joka paikassa hehkutetaan lähi- ja luomuruoan hyvyydestä. Ja siksipä S-ryhmäkin on tämän keksinyt mainostaessaan lähi- ja luomuruokaa. Kuluttajilla olisi mahdollisuus vaikuttaa ruoan hintaan suosimalla pieniä puoteja ja ostamalla luomu- ja lähiruoan suoraan tuottajilta.
Nyt moni sanoo, että se maksaa. No niinhän se maksaa, mutta valmistamalla tuoreista raaka-aineista puhdasta ruokaa, laittaa rahaa paitsi omaan terveeseen tulevaisuuteen, saa myös rahan pysymään lähiseudulla. Tällä voi vaikuttaa jopa pienen kunnan olemassa oloon.
Miksi kaikki tämä on niin tärkeää? Ilta-Sanomien juttua en lukenut, mutta uskon sen liittyvän presidentti Obaman sallimaan lakiin, jonka vuoksi USA:sta tulevaa geenimanipuloitua ruokaa ei tarvitse enää merkitä. Jatkossa siis jokaisen lautasilta löytyy enemmän ja enemmän geenimanipuloitua maissia, soijaa, paprikaa ja muita kasviksia. Lihakaan ei ole puhdasta, koska on kasvanut geenimanipuloidulla rehulla.
Tosin tälläkin hetkellä näin tapahtuu. Geenimanipulaatiovapaiksi suomalaisiksi tuottajiksi ovat julistautuneet Snellman, Valio ja Saarioinen (jyväbroileri). Mitä rehua muut käyttävät…?
Ikävän tästä asiasta tekee se, että USA:n johtavin geenimanipulaatiotekniikalla siemeniä valmistava yhtiö, Monsanto, pääsee levittämään siemeniään ympäri maailmaa. Sama yhtiö on kehittänyt muun muassa naudan kasvuhormonia, dioksiinia ja Vietnamin sodassa käytettyä Agent Orange-kasvimyrkkyä. ”Turvallinen” rikkakasvimyrkky Roud Up oli myös saman yhtiön tuotoksia. Geenimanipuloitua ruokaa markkinoidaan turvallisena, mutta eläimillä tehdyt tutkimukset osoittavat aivan muuta ja vaikutuksia ihmisiin ei tietenkään ole tutkittu.
Asioihin voi onneksi vaikuttaa. Seuraavan kerran, kun mielesi tekee mansikoita, perunoita, kasviksia tai lihaa, mene ostamaan ne suoraan tuottajilta. Tuottajat saavat oikean hinnan ja sinä varmasti tuoretta ja puhdasta ruokaa. Kyseenalaista asioita ja selvitä ruoan alkuperä. Pyydä myös vähittäistavarakaupassa esimerkiksi vihanneshyllyn vastaavaa selvittämään ruoan alkuperä.
Kuluttajana sinulla on oikeus saada tietää mistä mikäkin elintarvike on tullut ja miten se on kasvatettu ja valmistettu. Suuressa roolissa ovat myös päättäjät. Haluammeko tarjota lapsillemme Monsanton kasvattamaa perunaa vai parikymmentä senttiä kilohinnaltaan enemmän maksavaa lähituottajan luomuperunaa? Laaditaan kunnan ruokahuollon kilpailutukset siten, että merkittävimmäksi seikaksi nostamme kuljetuksesta johtuvat kustannukset ja lapset ja vanhukset saavat oikeaa ravintoa.
Petra
Ps. Ilokseni huomasin lapsiani päivähoitoon viedessäni, että viereisestä autosta kuljetettiin laatikoissa kangasniemeläistä Vavesaaren tilan luomumansikkaa päiväkotiin. (ellei joku hoitaja tehnyt omaa tilausta työpaikalleen ) Tähän samaan aiheeseen liittyen pakko mainita, että myös paikallinen lihantuottaja Roinila ruokkii possujaan itse kasvattamallaan rehulla. Hienoa!