Tepsutellen

Hei!

 

Nyt olisi aika ensimmäiselle kunnolliselle blogipostaukselleni. Kuten jo aikaisemmin kerroin, olen jo muutaman vuoden ollut innokas neuloja – itseoppinut sellainen. Olen pienestä pitäen harrastanu käsitöitä, mutta innostus neulontaan syttyi muutama vuosi sitten yliopiston ensimmäisenä vuotena. Hyvä ystäväni ja kurssikaverini otti tuolloin luennoille mukaan usein puikot ja lankaa ja näpräsi niiden parissa koko luennon. Tuolloin ihmettelin tapaa paljonkin, sillä oma aikani luennoilla meni pitkälti vain ja ainoastaan luennoitsijan perässä pysymiseen ja luentomuistiinpanojen kirjoittamiseen. Ystäväni kuitenkin totesi, että jaksaa keskittyä kuuntelemaan paremmin, kun saa käsillensä jotain tekemistä. Kiinnostus neulomiseen syttyi tuolloin – tosin ei luentosalissa, vaan kotona. Olen joskus yläasteella tehnyt yhdet perinteiset villasukat, joista tuli hyvät ja käytän niitä yhä tänäkin päivänä, mutta vasta yliopistossa olen todella opetellut neulomaan eri tekniikoilla ja oppinut nauttimaan siitä.

Olen tosin hieman ehkä jämähtänyt paikoilleni, sillä olen neulonut pääsääntöisesti vain villasukkia. Nyt, kun koko lähipiiri alkaa olla sukitettu ja toinen kierros alkamassa, olisi ehkä aika laajentaa omaa repertuaariani johonkin toiseenkin vaatekappaleeseen. Mutta minkäs teet, kun villasukat tuntuvat juuri sopivalta projektilta kerta toisensa perään:)

Tässä joulun aikaan olenkin kerennyt näpräämään useammankin parin villasukkia. Laitan jokaisesta erilliset ohjeet tänne, mutta aloitetaan näistä itselleni tekemistä sukista, jotka ovat ihan omasta päästä tehdyt ilman minkäänlaista ohjetta. Kuvion olen toki ottanut pinterestin ihmeellisestä maailmasta, se kun sattuu olemaan ideoiden suuri aarreaitta!

Kukkakuvioiset villasukat

(taustalla näkyvän mörrimöykyn parran olisi toki voinut harjata:D)

– Lanka: Novita seitsemän veljestä valkoinen 150g (011)

– puikot: 3,5 tai käsialan mukaan

 

1. Luo puikolle 45 silmukkaa ja jaa nämä silmukat niin, että kolmella puikolla on 11s/puikko ja neljännellä puikolla 12 silmukkaa. Yhdistä silmukat suljetuksi neuleeksi ja aloita neulonta niin, että neulot *2n,3o* ja toista tämä lopuillekin silmukoille. Jaka näin yhteensä kolme kierrosta.

2. Tästä alkaakin varsinaisen kuvioinnin ensimmäinen kierros. Ensimmäisellä kierroksella neulo ensin kaksi nurjaa, jonka jälkeen tuo lanka kolme kerrosta alempana olevan keskimmäisestä oikein neulostusta silmukasta näpi. Tämän jälkeen neulo 3o ja tee sama langan nosto, kuin aikaisemmin. Jatka tätä kuviota samalla tavalla koko kierros. Kuulostaa kirjoitettuna vaikealta, mutta voin linkata tähän pinterestistä löytämäni youtuben videomallin, joka havainnollistaa tämän hyvin. 

3. Toisella kierroksella jatka neulontaa 2n, 3o tavallisesti, ja nosta välissä olevat lenksut aina puikolta toiselle.

4. Kolmannella kierroksella alkaa ylimääräisten lenksujen kaventaminen. Neulo normaalisti 2n, jonka jälkeen nosta ylimääräinen lenksu puikolta toiselle. Neulo ensimmäinen oikea silmukka, ja nosta lenksu tämän yli – eli tehdään ihan tavallinen ylivetokavennus. Tämän jälkeen neulo 1o, jonka jälkeen neulotaan viimeinen normaali oikein neulottu silmukka ja ylimääräinen lenksu oikein yhteen. Tätä toistetaan koko loppukierros.

5. Neljännellä kierroksella tehdään ns. välikierros, jonka aikana tehdään ihan tavallinen 2n, 3o kierros. Tämän jälkeen kuvio alkaa taas alusta. Näin syntyy hyvin jykevää, kaunista ja joustavaa resoria, jota itse tein omiin sukkiini n. 15cm pituisen varren.

6. Kantalappu. Neulo ensimmäisen ja neljännen puikon silmukat samalle puikolle ja aloita tavallisen vahvistetun kantapään teko. Näin ollen silmukoita on puikolla 23, mutta siirsin neljänneltä puikolta yhden silmukan kolmannelle puikolle, jotta kantalappuun tulisi kahdella jaollinen määrä silmukoita. Neulo vahvistettua neuletta (nurjalla puolella nosta ensimmäinen silmukka ja neulo loput silmukat nurin, oikealla puolella nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo sen jälkeen joka toinen silmukka oikein ja joka toinen silmukka nosta puikolle) yhteensä 22 kertaa. Lopeta vahvistetun neuleen neulominen siten, että neulot viimeisenä nurjan puolen.

7. Kantalapun kavennukset. Koska silmukoita on 22, tulee kantapään kavennukset olemaan 6+10+6, eli: neulo työn oikeasta reunasta vahvistettua neuletta niin, että vasempaan reunaan jää 7 silmukkaa. Tee ylivetokavennus ja käännä työ. Tämän jälkeen nosta ensimmäinen silmukka puikolle, jonka jälkeen  neulo 8 silmukkaa. Neulo sen jälkeen kaksi silmukkaa yhteen ja käännä työ. Näin kantalappuun on muodostunut selkeä jako kolmeen silmukkaosioon, jossa reunoilla tulisi olla 6 silmukkaa ja keskellä kymmenen. Kavennuksia tehdään niin kauan, että reunasilmukat on kavennettu pois ja keskimmäiset 10 silmukkaa pysyvät koko ajan.

Tämän jälkeen tein ihan tavallisen villasukan ohjeen mukaan kiilakavennukset ja jatkoin sileänä neuleena jalkapöydän omalle jalalle sopivan pituiseksi. Tavallisen villasukan ohjeita löytyy netistä hurumykky, joten uskon että kaikki löytävät itselleen mieluisat ohjeet:) Lopputuloksena on näyttävät, oikeasti yllättävänkin yksinkertaiset ja kauniit sukat, jotka pitävät varpaat lämpiminä!

 

-Ellu

Hyvinvointi Mieli DIY