Blogilöytö: Part Nouveau - kuka lainasi ja keneltä?

Tyylitietotoimisto

Candace Wheeler 1883 vrt. Sarah Burton for Alexander McQueen 2012

Marimekko lainasi ukrainalaistaiteilijalta, vaan miten on muualla muotimaailmassa? Tässä mielenkiintoinen ja ajankohtainen blogilöytö, joka paljastaa miten yleistä lainailu muotimaailmassa todellisuudessa onkaan.

Part Nouveau on muotihistoriablogi, joka tutkii muodin, taiteen ja kulttuurin välisiä suhteita. Ideana on tuoda esille sitä, miten muotikentällä kierrätetään asioita, lainataan muilta taiteenaloilta ja inspiroidutaan muiden taiteilijoiden töistä. Samalla blogi tarjoaa kurkistuksen muodin monipuoliseen historiaan. Selkeiden havainnekuvien lisäksi blogista löytyy myös runsaasti informaatiota ja taustatietoa.

Muotihistoriaopiskelija Lilah Ramzin ylläpitämästä blogista löytyy varmasti mielenkiintoista sisältöä ja ajattelemisen aihetta kaikille muodin ja taiteen ystäville.

Vaan, kuinkahan on tekijänoikeusasioiden laita tuon Alexander McQueenin mehiläiskuosin kohdalla?

-------

A Blog to Remember: Part Nouveau

There's nothing new under the fashion sun, must be the motto behind Part Nouveau fashion history blog.

This blog will show and expose you the ways creative ideas are recycled inside the fashion discourse.

Part Nouveau is updated by Lilah Ramzi -a fashion history grad student- and her aim is to open "contemporary eyes, so used to being presented with the newest and latest within the creative world, to recognize and give credit to what has come before."

Kuva/Pic: Part Nouveau/Lilah Ramzi

 

 

Kommentit

BagMiss (Ei varmistettu)

Kiitos mielenkiintoisesta blogivinkistä! Aihe jaksaa kiinnostaa minua aina. Minulla on hyvä kuvamuisti, joten huomaan aina joskus erikoisia yhteyksiä erilaisten visuaalisten artefaktien välillä. Maailmassa ei ole lukemattomia yhdistelmiä eri visuaalisten elementtien välillä, joten välillä pakostikin joku luo jotain, joka muistuttaa jotain jo olemassaolevaa. (Tosin nyt en puhu Isolan tapauksesta...) Varsinkin elokuvissa käytetään kuvataiteen kentältä ideoita ja muoti taas ottaa vinkkejä kuvataiteesta välillä... Tästä voisi jaarata pitkäänkin. :D

Laura P...
Tyylitietotoimisto

Tämä aihe on myös minulle hyvinkin tuttu tuolta opiskeluajoilta. Itse nimittäin opiskelin muodin historiaa ja näistä asioista puhuttiin paljon. Tuosta populaarikulttuurin referenssiviidakosta sen sijaan voisi jaaritella vaikka ihan kirjallisenkin verran.

Tämä blogi oli siinä mielessä kiva löytö, että kirjoittaja avaa myös tapauksien taustoja. Inspiraatiotahan saa ottaa mielinmäärin muiden töistä, mutta tulkinnan tulisi silti olla oma. Muotikuvissa tosin tehdään paljon ns. rekonstruktioita, joita blogissa oli paljon nostettu esiin. Niiden tarkoitus on tehdä kunniaa muotihistorian suurnimille, eikä niistä juuri nouse tämän Marimekko-jupakan kaltaisia skandaaleja. Laittaa pohtimaan, että pelataanko valokuvauksen puolella sitten eri pelisäännöillä.

BagMiss (Ei varmistettu)

Samaa olen minäkin miettinyt... Ilmeisesti valokuvauksessa mennään eri säännöillä - tosin mainoksissa nuo rekonstruktiot ymmärrän (se on se juttu). Pastissit ovat ok, jos kerrotaan, ketä mukaillaan. Ehkäpä sitten se, että vaihdetaan välinettä tai tekniikkaa (maalaus-valokuva), matkiminen on sallittua ilman mitään selitysvaatimuksia...?

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.