Haute Couture: Muodin huipulla

Pariisissa starttasi eilen muotiviikoista ehkä historiallisesti merkittävin. Haute couture viikon avasi Atelier Versace ja muut suuret couture talot seuraavat perässä tulevien muutamien päivien aikana. Mielenkiintoisin näytöksistä lienee tällä kerralla kuitenkin tänään nähtävä Dior, sillä siinä esitellään Raf Simonsin debyyttikokoelma talon uutena pääsuunnittelijana.

versace1.jpg

Haute couture on mahdollisesti yksi muotimaailman väärinkäytetyimmistä termeistä. Se liitetään usein taidokkaasti valmistettuihin ja suunniteltuihin iltapukuihin, mutta todellisuudessa termin käyttöä valvotaan tarkasti. Haute couture tarkoittaa vapaasti suomennettuna korkeatasoista ompelua ja sen historian katsotaan alkaneen jo Aurinkokuninkaan hoveista. Terminä haute couture otettiin kuitenkin käyttöön vasta 1858 kun Charles Frederick Worth perusti oma ateljeensa Pariisiin. Englannista lähtöisin olevan Worthin katsotaan olevankin nykyisen couture järjestelmän isä ja hänen aloitteestaan perustettiin myös Chambre Syndicale de la Couture Parisienne organisaatio, jonka tarkoituksena oli suojella ja tukea Pariisin couture talojen etuja. Organisaatio toimii yhä tänä päivänä ja sen määrittelemät säännöksen ohjaavat nykyisinkin toiminnassa olevia couture muotitaloja.

versace2.jpg

Haute couture on aina asiakkaalle mittatilaustyönä valmistettua muotia. Couture talot esittelevät vuodessa kaksi kokoelmaa asiakkailleen ja näiden katselmusten perusteella asiakkaat tekevät tilauksensa. Mallistoissa esiteltyjä asuja voidaan muokata asiakkaan toiveesta ja huhut kertovat, että todellinen couture talo ei ikinä valmista kahta samanlaista asua eri asiakkailleen. Haute couture säännöksiin kuuluu myös se, että kaikki vaatteet ommeellaan käsin ja jokainen brodeeraus ja aplikaatio tehdään perinteisiä käsityöläisperinteitä noudatellen. Kaikessa yksinkertaisuudessaan yhden couture puvun valmistukseen vaaditaan useita kymmeniä -ellei satoja- työtunteja ja sen tasoista ammattitaitoa, että sitä itsessään voidaan jo kutsua taiteen tekemiseksi.

versace3.jpg

Todelliset haute couture asiakkaat ovat kuitenkin tänä päivänä harvassa. Haute couture pukujen hinnat alkavat nimittäin siitä mihin kalleimmat ready-to-wear asut jäävät. Toki maailmasta löytyy vielä halukkaita ja tarvittavissa varoissa olevia keräilijöitä ja pukeutujia, mutta nykyisin monet couture puvut päätyvät ainoastaan punaisille matoille. Haute couture markkinat kuitenkin toimivat edellä kuvatulla kaavalla aina 1960-luvulle saakka. Sittemmin yleistynyt ready-to-wear muoti on syönyt pohjaa couture talojen toiminnalta ja moni 1900-luvun alussa toimineista perinteikkäistä muotitaloista on jo sulkenut ovensa tai sittemmin lopettanut couture mallistonsa. Haute couture mallistot ovat kuitenkin edelleen arvossaan ja ne nostavat muotitalojen imagoa ja rtw-mallistojen kiinnostavuutta. Nykyisin haute couture tarjoaa suunnittelijoille leikkikentän, jossa heillä on tilaisuus toteuttaa villeimpiäkin unelmiaan ja visioitaan, jotka eivät rtw-kokoelmien puitteissa olisi muutoin mahdollisia. Muodin kohdalla törmätään usein ongelmaan, jossa sen kaupallisuutta ja taiteellisuutta ei pystytä erottamaan toisistaa. Haute couture onkin se osa-alue, jossa muotisuunnittelun luovuus ja taiteellisuus pääsevät todelliseen loistoonsa.

versace4.jpg

Haute couturen ollaan povattu ’kuolevan pois’ aina siitä saakka kun rtw-mallistot yleistyivät. Tällä viikolla käytävällä couture viikolla esitellään kuitenkin jälleen uudet kokoelmat usealta muotitalolta. Mikä tahansa muotitalo ei voi liittyä puolivuosittaisen couture viikon ohjelmistoon, sillä pääsy viralliseen kalenteriin vaatii Chambre Syndicalen jäsennyyden. Saadakseen tämän kunnian, muotitalo tarvitsee toisen jäsenen suosituksen sekä sen tulee pystyä osoittamaan, että mallistot toteutetaan säännösten mukaisesti. Monet huippumuotitalot sivuavat kuitenkin couturen rajoja jo rtw-kokoelmissaan sekä toimintatavoissaan. Tästä paras esimerkki lienee Alexander McQueen, joka ei kuulu viralliseen couture ohjelmaan, mutta jonka kokoelmat helposti mielletään haute coutureksi. Vaikka olemassa olevat markkinat eivät olekaan couturelle suotuisat, on tärkeää, että perinnettä pidetään Pariisissa yllä. Haute couture on historiallisesti merkittävä muodin ’laji’, sillä siihen pohjautuu koko olemassa oleva muotijärjestelmä. Couturen merkittävyydestä ja ajankohtaisuudesta kertoo myös se, että vastikään kaksi isoa couture taloa on herätelty uudelleen henkiin. Sekä Elsa Schiaparelli että Madeleine Vionnet olivat tärkeitä tekijöitä 1900-luvun alun Pariisissa sekä muotikentällä ja nyt molemmat talot tekevät näyttävää paluutaan. Couture-asiakkaiden elämää helpotti myös taannoin lanseerattu nettisivusto Modewalk, joka tarjoaa asiakkaalla mahdollisuuden tilata couture asuja mistä päin maailmaa tahansa, ilman aikaa vieviä viisiittejä suunnittelijan ateljeessa. Nyt siis haute coutureakin voi tilata kotisohvalta käsin.

versace5.jpg

Kuvituksessa saadaan jo esimakua nyt käytävän couture viikon annista. Eilen esitelty Atelier Versacen kokoelma oli Donatella Verasacen toinen couture kokoelma, sitten muotitalon paluun viralliseen couture-ohjelmistoon. Paikaksi oli valikoitunut loistokas hotelli Ritz. Paikka oli sama, jossa Donatellan veli Gianni Versace aikoinaan esitteli omat couture kokoelmansa. Lavalla nähtiin hyvin tyypillistä Versacea: rohkeita leikkauksia, kirkkaita värejä sekä näyttävää huoviprintin käyttöä. Kuten Versacen rtw-kokoelmienkin kohdalla, myös talon couture-asiakas on nähdystä päätellen rohkea ja näyttävä nainen.

Couture viikko jatkuu tänään Diorin, Alexis Mabillen ja Giambattista Vallin näytöksillä. Tiistaina vuorossa ovat Chanel, Stéphane Rolland, Giorgio Armani Privé ja Givenchy. Keskiviikkona näytökset päättävät Elie Saab, Jean Paul Gaultier, Valentino ja Maison Martin Margiela. Isojen muotitalojen lisäksi couture kalenteriin kuuluu myös usean pienemmän, tai suurelle yleisölle tuntemattomamman, suunnittelijan näytökset.

Kuvat: Style.com.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *