Kiintiöläski Ellen kannessa

Tyylitietotoimisto

Suokaa anteeksi raflaava otsikko! Se nyt vain kuvastaa tätä juttua aika hyvin.

Bongasin Fashionistan sivuilta mielenkiintoisen artikkelin. Siinä kerrotaan, kuinka jenkki-Ellen tuorein kansikuva on saanut ihmisissä aikaan hyvin ristiriitasia tuntemuksia. Lehden marraskuun numero on katsokaas omistettu Hollywoodin naisille. Kansimalleina numerossa poseeraa joukko elokuvakaupungin tämän hetken kuumimpia naisnäyttelijöitä. Oman kantensa on saanut myös Morsiusneidot-elokuvassa hauskuuttanut Melissa McCarthy, joka edustaa muotimaailman silmissä plussakokoista naista.

Plussakoon kansimalli ei vielä itsessään ole uutiskynnyksen ylittävä juttu. Onhan muotilehtien kansissa poseeranneet niin Adele kuin Beth Dittokin. Osa kansista on kuitenkin luettu epäonnistuneiksi: niistä on usein rajattu kansimallin kurvikas vartalo kokonaan pois (poikkeuksena tietenkin Ditto, joka keimaili ilman rihman kiertämään Love Magazinen kannessa), tai vaihtoehtoisesti lehti ei ole ikinä päätynyt irtonumeromyyntiin, kuten kävi Octavia Spencerin tähdittämälle Elle-kannelle viime vuonna. Toisin sanoen, vaikka plussakoon naiset kansissa komeilevatkin, eivät lehtikustantajat varsinaisesti luota heidän myyntivoimaansa.

Ja sitten päästään Melissa McCarthyn Elle-kanteen. Näyttelijätär poseeraa kannessa ylisuureen takkiin kääriytyneenä ja kädet tiukasti taskuissa. Ihoa ei kannessa juuri näy, vaikka McCarthyn kansikuvakolleegat vilauttelevat omissa kansissaan enemmän tai vähemmän innokkaina. Tiukkapoisimmat ovatkin syyttäneet Elleä kaksinaismoralismista ja siitä, että McCarthy olis valikoitunut mukaan vain niin sanottuna "kiintiöläskinä".

Toisaalta ymmärrän huolen, mutta toisaalta kohu tuntuu ruokkivan itse itseään. Muotimaailmaa syytetään usein luonnottoman laihan ja liian homogeenisen naiskuvan promoamisesta. Kun lehden kanteen sitten laitetaan henkilö, joka ei vastaakaan ennalta määriteltyjä normeja, syntyy siitäkin kohua. Tässä tapauksessa tapetille on nostettu McCarthyn asu, joka peittää naisen kurvikkaan vartalon ja siten asettaa hänet toisarvoiseen ja joidenkin mielestä alentavaan asemaan. On totta, että McCarthyn kansi viestii hieman erilaista roolia kuin esimerkiksi nämä Reese Witherspoonin ja Shailene Woodleyn tähdittämät kannet, mutta alentavaa on mielestäni myös se, että McCarthyn ainoaksi kansimeriitiki yritetään tyrkyttää "kiintiöläskin" asemaa.

Olisiko kuitenkin niin, että McCarthy valikoitui kanteen menestyksekkään uransa, eikä suinkaan vaatekokonsa takia? Itse ainakin haluaisin uskoa niin. On myös vaikea kuvitella, että Melissa McCarthy itse kokisi kantensa jollakin tavalla alentavana, sillä näyttelijätär on tunnettu plussakokoisten naisten muotitarjonnan puolesta puhujana.

Rehevämmät naiset tuntuvat siis edelleen olevan muodin parissa jonkinlainen tabu. Asiasta on hyvä keskustella ja on positiivista, että myös lehdet ottavat osaa tähän keskusteluun. Vuoropuhelu tulisi kuitenkin pitää rakentavana, eikä "kiintiöläskittely" ainakaan minun silmissäni vie asiaa yhtään eteenpäin. Ideaalitilanne kun varmasti olisi, että tätä koko juttua ei olisi tarvinnut edes kirjoittaa.

Minkälaisia mietteitä Melissa McCarthyn Elle-kansi sinussa herättää? Ylistävää vai alistavaa?!

-------

Melissa McCarthy's Elle cover gets mixed reviews

So, Elle chose Melissa McCarthy as one of its Women in Hollywood issue's cover models. And now people are talking.

Fashionista is reporting that some people see the cover as degrading and that McCarthy is only posing for the cover as a “token-plus size cover girl”.

This is reportedly due to her styling and the lack of bare skin on the cover.

Could it actually be that Elle chose her for the cover because of her talent and career?! To say that she is there only because of her plus-size figure is no less offensive as are the claims stated above.

What say you?!

Lähde/Source: Fashionista

Kuva/Pic: E! Online

Kommentit

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Mä näin ton kuvan jossain muuallakin ja mun ensimmäinen ajatus oli vaan, että pirun seksikäs kuva. Mä en ees ajatellut, että se olisi jotenkin eriarvoisessa asemassa kuin muut, enkä mä ees osannut kiinnittää huomiota siihen, millaiset vaatteet sillä on. Musta on hemmetin kunnioitettavaa, että ihmisestä saa noinkin onnistuneen kuvan riippumatta vaatetuksesta ja vaatekoosta.

mikihara

On myös Melissaa aliarvioivaa suoralta kädeltä olettaa, etteikö hänellä itsellään olisi vahvana tyyppinä ollut muka mitään sanottavaa kuvauksen lopputulokseen ihan rättivalinnasta lähtien. Vaikka stailaajat ja toimittajat tekevät varsinaisen kansikuvaustyön, Melissa varmaan ihan ite tajunnut pohtia näitä läskikiintiöitä ym. ennenkuin juttuun on lähtenyt edes mukaan. Olis ainakin kiva ajatella että hän itse tietää mitä tekee, ja se riittäköön myös meille muille. Oli syy mikä tahansa. Makeehan tuo kansi on! :)

Laura P...
Tyylitietotoimisto

Juuri näin!!

tellu (Ei varmistettu)

En tiedä kiintiöläskeydestä,mutta tuo on kyllä todella upea kuva :3 haluuun ton takin!

minxie1 (Ei varmistettu)

Taatusti vastaa paremmin lukijakunnan vaatekokoa, kuin anorektiset mallit. Hyvä Elle!

minxie1 (Ei varmistettu)

Taatusti vastaa paremmin lukijakunnan keskimääräistä kokoa, kuin anorektiset mallit. Hyvä Elle!

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Upea kuva, Melissa on yksi lempinäyttelijöitäni.

LTL-Anna
Loving These Looks

Herättää tunteen Rosanne Barr 80-luvulla.

Laura P...
Tyylitietotoimisto

Mukava huomata, että täällä ollaan kanssani samoilla linjoilla! Ja se taisi jutussa tosiaan jäädä sanomatta, että kuva on  myös minun mielestäni hieno ja onnistunut!

 

Kommentoi