Kukkajuhlia haute couture -muotiviikoilla

Tyylitietotoimisto

Chanel ja paperipuutarha

Tällä viikolla Pariisissa on saatu nauttia tämän kevään haute couture -muodista. Viikon kantavaksi teemaksi muodostuivat kukkaset.

Miltei poikkeuksetta jokaisella couture-lavalla nähtiin nimittäin kukkia, muodossa tai toisessa. Chanel vei homman tietenkin pisimmälle ja rakensi näytöksensä lavasteeksi oikean paperipuutarhan.

Keväällä kannattaa siis pitää kukat mielessä, niin printtien kuin erilaisten asusteidenkin osalta.

Tässä vielä haute couture -muotiviikon kauneimmat kukkapoiminnat!

Elie Saab ja kenties Lupita Nyong'on tuleva Oscar-mekko

Jean Paul Gaultier ja Naomi Campbell

Giambattista Vallin romanttiset kukat

Valentinon kirjailuissa oli myös runollisuutta

Victor & Rolf haki inspiraatiota vehnäpelloilta

Lisää haute couture -muotia löydät Style.comista!

// Spring 2015 Haute Couture fashion week ended up being a one big flower party!

Kuvat/Pics: Style.com

SEURAA BLOGIA - INSTAGRAMISSA - FACEBOOKISSA - TWITTERISSÄ

 

Kommentit

Annemaris

En oo ennen ollut kovin kiinnostunut haute couturesta, mutta jännästi alko muakin kiinnostamaan kun kaveri on Viktor & Rolfin haute couture intern! Sitä kautta oon päässyt ihan uudella tavalla muodin maailmaan mukaan. Ja mikä fiilis kun näki vihdoin ton V&R show, kun on odottanut sitä kuin kuuta nousevaa... :)

Yks asia mua haute couturessa ärsyttää: siitä on tullut liian samanlaista kuin RTW. Näissä esimerkeissä vain Jean Paul Gaultierilla on se "oikee" haute couture meininki. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kuka sinä olet määrittelemään, mikä on "oikea" haute couture-"meininki"? Tuleeko se dramaattisuudesta tai shokkiarvosta? Show'sta? Tai epäkäytännöllisyydestä ja siitä, että kukaan ei tule ko. vaatekappaletta arkivaatteena käyttämään? Taiteellisuudesta (jos niin, määritätkö jo muodin ja taiteen rajaa)? ....
Minusta olennaista HC:ssa on käsityö ja oikeasti huolella suunniteltu ja valmistettu muoti. Osittain myös joidenkin suunnittijoiden RTW on teknisesti lähentynyt haute couturea. Tavallaan ymmärrän ärtymyksesi, mutta minusta suunnittelijat määrittelevät sen, mikä jonkin autenttinen henki on nykyään. Vaikka haute couture on todella pölyinen ja järkkymätön muodin instituutio, jonka periaatteet eivät tuskin ole järkkymässä, voi sen henki — tai kuten ilmaisit, "meininki" — muuttua vuosien saatossa, itse asiassa sen kuuluukin. Tällainen evoluutio on välttämätöntä muodin kehityksessä. Varsinkin jos olisit perehtynyt HC:n kannattavuuteen, et ihmettelisi yhtään sitä, että se hakee hieman erilaista suuntaa kuin mihin ollaan "perinteisesti" totuttu. Toisaalta se juuri on mielestäni koko HC:n kompleksisimpia kysymyksiä; miten uudistua ja pysyä relevanttina ja samaan aikaan pysyä uskollisena perinteille?

Annemaris

Omg chill the fuck out.... :D Tarkoitin nimenomaan että "oikea" haute couture minulle on sitä vähä erikoisempaa muotia. Totta kai tiedän, että koko homma perustuu käsityöhön ja arvoihin, jotka ei oo tässä maailmassa enää kovin tärkeitä. Oon hyvin tietoinen siitä, että muoti muuttuu eikä mun mielipide ole oikeasti tärkeä :D Se ei tietenkään estänyt mua kertomasta sitä ;)

Laura P...

Täällähän on käynnissä varsin vilkas keskustelu :) Mukavaa!

Ensinnäkin, haute couturen määreet ovat erittäinkin viralliset ja tarkat, ja ne määrittelee koko instituutiota hallinnoiva chambre syndicale de la haute couture -kattojärjestö. Jos hieman oijotaan mutkia, niin haute couturessa on ennen kaikkea kyse juurinkin siitä käsityöstä, sillä kaikki hc -vaatteet tulee valmistaa käsin. Jotta muotitalo saa luvan osallistua haute coutute -muotiviikoilla ja kutsua mallistojaan haute coutureksi, tulee sen toki täyttää joukko muitakin vaatimuksia.

Sitä minkälaisia mallistoja muotitalot sitten haute couture -muotiviikoilla esittelevät, ei määrittele kukaan. Haute couture voi siis olla aivan minkälaista tahansa, kunhan se on valmistettu chambre syndicalen määrittelemien säännösten mukaisesti.

Se, että nykyään useat muotitalot esittelevät hieman käytettävämpää haute couturea, on tavallaan paluuta haute couturen juurille. Kun termi fashion alkoi määrittelemään pukeutumista 1800-luvun loppupuolella, oli kaikki muoti haute couturea. Myös siis ne ihan normaalitkin käyttövaatteet, jotka tilattiin chambre syndicaleen kuuluvilta suunnittelijoilta.

Kun RTW-mallistot sitten yleistyivät 1950- ja 1960-luvuilla, toimi haute couture suunnittelijoiden kanavana toteuttaa villeimpiäkin ideoitaan. Kuitenkin couturen ollessa nykyään (markkinamielessä) melko kannattamaton instituutio, on moni muotitalo varmasti kokenut painetta palata hieman hillitympään lähestymistapaan.

Se on mielestäni ihan hyvä juttu. Koska kyse on pohjimmiltaa pitkien ja hienojen käsityöperinteiden säilyttämisestä, on mielestäni tärkeää, että instituutio joka tukee tätä toimintaa löytää paikkansa myös tässä ajassa. Mikäli kysyntää on käytettävämmälle couturelle, niin silloin sitä pitää olla myös saatavilla.

On tietysti hyvä, että joukkoon mahtuu myös Jean Paul Gaultierin kaltaisia "kapinallisia", jotka tarjoavat muodin ystäville edelleenkin niitä show-numeroita.

 

Kommentoi