Jouluinen tuorepuuro (ve, g)
30.12.2016
Esittelin teille aiemmin arkikulhon. Joulun pyhinä tein aamiaiseksi vähän jouluisempaa ja mausteisempaa tuorepuuroa.
Before, I presented you my favorite breakfast that is a self-made fresh porridge, more familiarly, breakkie bowl or just “Bowl”. For the Christmas time, I tried more christmassy Bowl with apple and spices. Here you go!
Jouluinen tuorepuuro (ve, g)
0,5-1 dl kaurahiutaleita (voit korvata osan kaurahiutaleista esim. ohra- ja/tai tattarihiutaleilla)
kanelia
neilikkaa
1 tl vaniljauutetta
Pähkinöitä, manteleita ja siemeniä, esim.:
3 kuorimatonta mantelia
3 cashewpähkinää
3 saksanpähkinää
2 tl haluamasi siemeniä
n. 1 dl kauramaitoa (muukin kasvimaito käy, käytä soijamaitoa, jos haluat annokseesi proteiinia)
1 omena pieneksi pilkottuna
puolikas banaani pieneksi pilkottuna
1,5-2 dl puolukoita
Valmistus:
Voit laittaa pähkinät ja siemenet likoamaan tilkaan kauramaitoa jo edellisenä iltana, jotta niiden ravintoaineet imeytyvät paremmin.
Sekoita ainekset yllä luetellussa järjestyksessä. Jos käytät pakastemarjoja, anna marjojen sulaa ja tuorepuuron tekeytyä puolisen tuntia ennen syömistä tai pakkaa puuro mukaan töihin, jolloin marjat ehtivät sulaa matkalla.
Voit myös valmistaa tuorepuuron jo edellisenä iltana jääkaappiin, Tällöin lisää banaani, omenat ja marjat vasta seuraavana aamuna.
Pakastemarjat kannattaa sulattaa mahdollisimman nopeasti, jotta niiden ravintoarvo säilyy. Huoneenlämpö on paras marjojen sulattamiseen, koska mikrossa tai pannulla marjat kuumenevat helposti liikaa, jolloin mm. C-vitamiinipitoisuus vähenee (ks. lisää täältä)
Bon appetit!
Bisous, Niina
Christmas breakkie bowl (vegan, gluten-free)
1/4-1/2 cup (0.5-1 dl) oats (you can replace a part of the oats e.g. by barley and / or buckwheat)
cinnamon
clove
1 teaspoon vanilla extract
Walnuts, almonds and seeds, e.g.:
3 almonds
3 cashew nuts
3 walnuts
2 teaspoons of seeds
approx. 1/2 cup (1 dl) oat milk or another vegetarian milk, e.g. use soy milk if you want add some protein
1 apple finely chopped
½ banana finely chopped
1 cup (1.5-2 dl) of lingonberries
Preparation:
You can put nuts and seeds soak in oat milk the night before, so that their nutrients are better absorbed.
Mix the ingredients in the order listed above. If you use frozen berries, let them melt for half an hour before eating.
You can also prepare brekkie bowl the night before and put it in the fridge. In case, add the banana, apple and berries the next morning.
Frozen berries need to melt as quickly as possible, so that their nutritional value is maintained. Room temperature is the best to defrost the berries.
Bon appetit!
Bisous, Niina