Miten tehdä täydellistä raakasuklaata?
Onko joku muukin jättänyt viime tippaan joululahjojen ostamisen? Tai yrityksistä huolimatta et keksi mitä antaa tänä vuonna läheisillesi lahjaksi? Hankitko sinäkin mieluummin aineettomia lahjoja tai elämyslahjoja? Jos vastaus on kyllä yhteen tai useampaan edellä mainituista kysymyksistä, jatka lukemista ;)! Hankin joululahjoja yleensä pitkin vuotta, joskus jopa vuotta tai puolta vuotta ennen, sillä rakastan ideoimista ja lahjojen suunnittelua. Reissuilta löytää monesti kaikkea kivaa ja vähän erikoisempaa, ja on siistiä juonia toiselle hemmottelupäivää tai suunnitella tajunnanräjäyttävää elämystä. Tämä vuosi on ollut itselleni ihan poikkeus: Mulla ei ole vielä yhtään joululahjaa valmiina, ja aivoissa kumisee tyhjää ideoiden suhteen. Joulumielikään ei ole oikein virinnyt vastoin aiempia vuosia. Dubain aurinko, jonka alla vietin viime viikon (siitä lisää myöhemmin, ja sillä välin voit tsiigata kuvia une petite lifen Instasta), sai enemminkin kaipaamaan kesää. Tiistaina pääsin onneksi vähän jouluisempiin tekemisiin, nimittäin raakasuklaatyöpajaan! Nyt ajattelin pistää joululauluja soimaan taustalle ja kertoa teille mitä opin workshopissa! Postauksen lopussa on helppo raakasuklaan resepti ja lupailemista pienistä ylläreistä ensimmäinen! Etenkin, jos olet mattimyöhäinen joululahjojen hankkija, tai jos sinulla ei ole harmainta aavistustakaan, mitä antaisit lahjaksi, selaa alemmas!
Mitä on raakasuklaa?
Olen kyllä nauttinut useampaan otteeseen raakasuklaata ja tykännyt kovasti, mutta en ole kummemmin perehtynyt siihen, mitä se sisältää tai kuinka se valmistetaan. Opin työpajassa, että raakasuklaa on erittäin ravintotiheää, runsaasti antioksidantteja, magnesiumia ja kuitua sisältävää terveysherkkua, joka ei oikein maustettuna maistu lainkaan terveelliseltä. Raakasuklaa on useimmiten myös täysin vegaanista, gluteenitonta ja oikeastaan kaikki yleisimmät allergeenit ovat helposti vältettävissä raakasuklaan valmistuksessa, eli raakasuklaa sopii lähes kaikille.
Raakasuklaan pääraaka-aineet ovat kaakaovoi ja raakakaakaojauhe. Makua ja koostumusta parantamaan käytetään usein tocoa eli riisinlesejauhetta, joka tuo suklaaseen kermaisuutta ja maitosuklaamaisuutta. Makeutta suklaaseen saa lucumalla (=jokin eksoottinen hedelmä!), kookossokerilla tai agavesiirapilla sekä täyteläisyyttä macalla. Raakasuklaan valmistus eroaa tavallisen suklaan valmistuksesta siten, että raakasuklaata ei koskaan kuumenneta voimakkaalla lämmöllä, jotta sen terveelliset ominaisuudet säilyvät. Lue lisätietoa mahdollisista terveysvaikutuksista Ylen jutusta.
Koska raakasuklaa on aitoa ravintoa, toisin kuin vaikkapa tavallinen suklaa, sitä ei jaksa syödä määrättömästi. Itse koin lievän ähkyn jo kolmen suklaakonvehdin jälkeen :D. Vink vink niille, joiden karkkihammasta kolottaa liikaa: Pari palasta raakasuklaata saattaa riittää taltuttamaan makeanhimon, terveellisesti! Sillä se, jos mikä on bullsh*it, että joku pystyisi syömään kerralla vain yhden palan tavallista suklaata, näyttäkää mulle se henkilö!
Raakasuklaanteko sopii tunareillekin
Suklaan valmistus oli helppoa ja kivaa, etenkin koska suklaamassaa kuuluu maistella, ja tottakai lopuksi herkuteltiin valmiilla suklaalla!! Epäonnistumista ei tarvitse pelätä tai luovuuttaan tukahduttaa, sillä kaikkia raaka-aineita voi lisäillä tai vähentää oman makunsa mukaan. Kuten olettekin ehkä jo huomanneet, arvostan helppoutta ja simppeleitä raaka-aineita ruuanlaitossa. Onneksi raakasuklaan valmistukseen ei tarvitse montaa erikoisempaa aineosaa, ja kaikki ainekset löytyvät tavallisista marketeista (esim. Puhdistamon tuotteet).
Helppo raakasuklaan resepti (ve, g)
Massasta tulee noin 1 levyllistä suklaata
Huom: Raakasuklaaseen riittää yksinkertaisimmillaan kaakaovoi ja -jauhe, mutta se ei ole kovin herkullista. Muut suositeltavat aineosat on lihavoitu.
n. 80 g kaakaovoita
3 rkl raakakaakaojauhetta (suklaisuus)
2 rkl tocoa (kermaisuus)
2 rkl lucumaa (makeus)
pienen pieni ripaus suolaa (korostaa makuja)
1 tl macaa
Lisäksi maun mukaan:
vanilja
piparkakkumauste
kaneli
lakritsijauhe
minttu-uute
kookoshiutaleet (mun suosikki yhdistettynä vaniljaan!)
pähkinät ja mantelit
rusinat
riisikakku murustettuna -> riisisuklaa
kookossokeria (lisää makeutta)
agavesiirappia (lisää makeutta)
chiliä
jne.
Valmistus:
- Rasta kaakaovoi raastimella, ja siirrä se kuumaan vesihauteeseen (esim. metallisessa kulhossa muoviseen kuumalla vedellä täytettyyn astiaan. Katso kuvista!).
- Sekoita kuivat aineet omassa kulhossaan.
- Sekoita kuivat aineet kirkkaaksi sulaneeseen kaakaovoihin. Massa jää aika juoksevaksi.
- MAISTELE ja lisää aineksia oman maun mukaan.
- Kaada suklaamassa muotteihin tai leivinpaperille levyksi.
- Laita suklaa jähmettymään jääkaappiin n. 40 min) tai pakastimeen (n. 20 min)
- Säilytä suklaa joko jääkaapissa tai pakastimessa. Säilyy useita viikkoja.
Lisävinkit: Osan kaakaovoista, esim. puolet, voit korvata kookosöljyllä, jos pidät kookoksen mausta. Makeutta saat lisää agavesiirapilla ja kookossokerilla. Raakasuklaa sulaa sormiin, mutta jos jaksat nähdä hieman vaivaa, suklaan voi temperoida, eli kovettaa vastaavaksi kuin perus ”napsuva” ja helposti lohkeava suklaa. Temperointiohjeen löydät esimerkiksi Chocochilin blogista.
Lopuksi vielä vinkkini pukinkonttiin ja ensimmäinen jouluyllätys teille:
– Omatekoinen raakasuklaa. Suklaasta saa ihanan jouluista lisäämällä kanelia ja vaikkapa piparkakkumaustetta.
– Lahjakortti raakasuklaaworkshoppiin. Mainitsemalla ”unepetitelife” saat Green Streetin raakakakku- tai raakasuklaaworkshopin -20 % alennuksella 31.12.2017 saakka! Tutustu työpajoihin täältä! Varaukset sähköpostilla asiakaspalvelu@greenstreet.fi. Workshopit järjestetään Helsingissä Liikkalankujalla. Suosittelen lämpimästi!
Onko sinulla jo joululahjat valmiina? Suositko aineettomia tai elämyslahjoja? Entä onko raakasuklaa ja sen valmistus ennestään tuttua? Mikä on paras jouluherkku?
Ihanaa ja herkullista joulunaikaa<3!
Bisous, Niina
*Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Green Streetin kanssa.
Lue myös nämä vegereseptit:
Raakakku: Näillä vinkeillä onnistut varmasti | Vegaanin ruokapäiväkirja : hummus-hampurilaiset ja täytetyt kesäkurpitsat | Vegaanin ruokapäiväkirja | Viikonlopun vikkelä vegecarbonara (ve, g) | 2 aineosan terveysherkku (ve) | Jouluinen tuorepuuro (ve, g) | Vegaanin joulu
Ota yhteyttä ja seuraa: unepetitelife@gmail.com | FB: Une petite life | IG: @unepetitelife