Musiikki, psykologia ja aivot / Music, psychology and brains

11.1.2017

When life gives you lemons, listen to good music. Eli kun elämä potkii päähän, kuuntele hyvää musiikkia.

 

Tässä postauksessa kirjoittelen lyhyesti musiikin psykologiasta ja aivomekanismeista sekä lisäksi paljastan, millainen musiikki saa ihoni kananlihalle ja kylmät väreet kipittämään selkäpiissä (siis sillä hyvällä tavalla ;)). Ja lopuksi vinkkejä, kuinka voit säädellä tunteitasi musiikin avulla, s’il vous plaît.

 

Musiikin kuuntelulla on tutkitusti stressiä ja masennusta lievittävä vaikutus. (Rauhallista) musiikkia kuuntelemalla voi katkaista ikävien ajatusten kehän ja rentoutua. Musiikin kuuntelu voi lisätä myös keskittymiskykyä, kohottaa mielialaa, parantaa muistin toimintaa, lievittää kipua ja vähentää ahdistusta. (ks. lopusta lähteet 1 ja 2). Tutkimusten mukaan musiikin kuuntelu edistää myös Parkinsonin- ja aivohalvauspotilaiden motoriikan säätelyä, vähentää dementia potilaiden käytöshäiriöitä ja nopeuttaa aivohalvauksesta toipumista (2). Mieti, kuinka siistiä ja hyödyllistä!!! Toki musiikin kuuntelun tukena käytetään usein miten monia muita kuntoutusmenetelmiä, mutta musiikilla on havaittu olevan jo itsessään hoitava vaikutus useisiin psyykkisiin ja somaattisiin (eli kehollisiin) vaivoihin.

 

Musiikin vaikutus perustuu aivojen dopamiinivälitteisen mesolimbisen ”mielihyväjärjestelmän” aktivoitumiseen musiikkia kuunnellessa. Tämä samainen rata on myös tärkeä erilaisten riippuvuuksien synnyssä kuten päihderiippuvuuksissa. 

 

Eli mielihyvää siis hyvää mieltä pukkaa, kun pistää napit korville, vinyylin soittimeen tai kuuntelee lempibändin keikkaa. Aika siistiä ja käytännössä moneen kertaan yhden ihmisen empiirisellä kokeella todettu. Olenkin monesti ihmetellyt, miten musiikilla on niin ihmeellisen suuri vaikutus minuun: Kyynelehdin solkenaan Kauneimmissa joululauluissa ja saan hädin tuskin itse pillitykseltäni laulaa lurautettua, tylsä kotimatka taittuu Vantaan Onnelan muinaisten bileiden veroiseksi oman pääni sisäiseksi biletykseksi, kun laitan soimaan rakkaudella laaditun bilesoittolistan Spotifysta ja sopiva klassinen musiikki tai luonnonäänet saavat sydämen tykyttämään rauhallisemmin ja viilipyttymäisen olon aikaan.

 

 

Saan järisyttävät kylmät väristykset, kun luukutan ranskalaista trioa, L.E.J.:tä. Ihan sama vaikka loskaa tai p*skaa sataa taivaan täydeltä, ihan sama vaikka gradun deadlinet kuumottaa ihan nurkan takana, ihan sama vaikka unettomia öitä takana, I don’t give a sh*t, tämän kolmikon musiikki vie mut ihan toisaalle. Tutustuin L.E.J.:n poppooseen aika hiljattain rakkaan ystäväni suosituksesta. Ihan mielettömiä mimmejä: superlahjakkaita laulajia, soittajia ja niin karismaattisia. Tähän väliin mielenkiintoisena knoppitietona, että kylmiä väreitä tuottava musiikki aktivoi ilmeisesti aivojen syvimpiä, alkukantaisimpia osia. Sen tämä kolmikko taatusti tekee. Ei ehkä sinulle, mutta 100 % minulle. Jos heidän musiikki liikautti sinuakin, niin kuuntele myös: Summer 2014, Hip-Hop Mashup, La dalle.

 

Kokeile, voitko säädellä musiikilla tunteitasi. Suosittelenkin luomaan erilaisia mielentiloja vahvistavia soittolistoja. Eli lataa soittimeesi mieltä ylentäviä ja kaamoksen karkoittavia hyvänmielen biisejä, tsemppaavia treeniraitoja ja rauhoittavia luonnonääniä. Tai sitten jotain ihan muuta.

 

Psst! Surullisena ei kannata kuunnella melankolista musiikkia, ellet halua velloa yhä syvemmällä surun syövereissä. Ja P.S. On ihan puppua, että vihaisena kannattaa luukuttaa Turmionkätilöitä (Teurastaja on mun lemppari) tai muuta hevimpää kamaa purkaaksesi raivoa. Vihan purkaminen aggressiivisella toiminnalla (kuten hakkaamalla nyrkkeilysäkkiä tmv.) ja sitä kautta puhdistuminen/rauhoittuminen lisää vain aggressiivisia ajatuksia. Eli jos olet kuullut puhuttavan nk. katharsisiksesta, älä usko sanaakaan. Ärtymykseen, vihaan tai raivoon tepsii siis paremminkin päinvastaisen musiikin kuuntelu, jos on tepsiäkseen.

 

Millainen musiikki saa sinut rentoutumaan, hyvälle tuulelle tai aiheuttaa kylmiä väreitä? Mitä musiikki merkitsee sinulle?

 

Bisous, Niina

Ota yhteyttä: niinamariavblog@gmail.com

Seuraa blogia: FacebookInstagramBlogit.fiBloglovin’Blogipolku

 

 

Lähteitä ja lisää luettavaa:

 

1. Aleksi J.Sihvonen, Vera Leo, Teppo Särkämö ja Seppo Soinila (2014). Musiikin vaikuttavuus aivojen kuntoutuksessa. Katsausartikkeli LääketieteellisessäAikakauskirja Duodecimissa,130(18):1852-60.

 

2. Amy Novotney (2013). Music as medicine. American Psychological Association, Vol. 44, No. 10, Print version: page 46. 

 

Artikkeli: Ilkka Vartiovaara (2006). Musiikin valtava voima. Artikkeli Terveyskirjasto Duodecimissa. 

 

 

Kirja/Book: Hallam, S. (2009). Oxford Handbook of Music Psychology.

 

 

When life gives you lemons, listen to good music.

This time, I wrote a blog post about psychology and neurology of music and what kind of music gives me chills (in a good way ;)). According to studies, listening to music diminish depression, anxiety and stress and eases pain. When I’m down, I listen to L.E.J. a suberb French trio. Try at least Summer 2014,  Summer 2015, Hip-Hop Mashup and La Dalle. 

You can try to regulate your emotions with music. According to common belief and theory of katharsis, you can relief your anger by acting aggressively, for instance, hitting a punching bag etc. But it’s not true! Contrary, by doing that, you’ll reinforce your anger. So next time, don’t listen hevy metal or hard rock if you’re angry, instead put some classical music or nature voices on and go for a walk!

What kind of music makes you relax and gives you good vibes? What music means to you?

 

Bisous, Niina

Contact me: niinamariavblog@gmail.com

Follow my blog: FacebookInstagramBlogit.fiBloglovin’Blogipolku

 

 

hyvinvointi mieli hyva-olo musiikki
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *