Terapeuttinen kirjoittaminen – Apua ahdistukseen

Hesari kirjoitti hiljattain mielenkiintoisesta menetelmästä arkielämän murheiden ja kriisien käsittelyyn (tutustu artikkeliin tästä). Kyseessä on Pennebakerin kehittämä itsehoitomenetelmä tilapäiseen ahdistukseen ja arjen murheisiin eli terapeuttinen kirjoittaminen. Huomauttaisin, että vakaviin mielenterveysongelmiin on sitten ihan omat hoitonsa, eli silloin suosittelen hakemaan ammattiapua (tutustu esimerkiksi postaukseeni ” Kun omat keinot eivät riitä. Mieli järkkyy, mistä apua?”)

 

terapeuttinen kirjoittaminen

 

Mitä on terapeuttinen kirjoittaminen?

 

Terapeuttisen kirjoittamisen menetelmä on yksinkertainen, ilmainen ja helppo toteuttaa: Kirjoita ongelmastasi viitenä päivänä viikossa 20 minuuttia kerrallaan. Sensuroimatta, mahdollisimman rehellisesti, jopa raadollisesti. Älä näytä tuotostasi kenellekään. Kirjoittamisen tavoitteena on löytää uusia, tuoreita näkökulmia ongelmaan ja etsiä ratkaisumalleja. Pohdi myös tilanteen hyviä puolia. Murheessa ei ole tarkoitus velloa vaan enemmin päästellä huolet ulos ja jättää ne musteena paperille. Kannattaa varautua siihen, että etenkin kirjoittamisen alkutaipaleella ahdistus saattaa väliaikaisesti syventyä, mutta yleensä tunne alkaa helpottaa kirjoittamisen myötä.

”Ihminenhän voi tehdä ongelman mistä tahansa asiasta erilaisilla katastrofiajatuksilla. Usein kielteiset ajatukset tulevat automaattisesti, mutta positiivisia asioita täytyy itse etsiä.” (Soili Poijula)

Viidentenä päivänä saatat huomata, että suhtaudut ongelmaasi eri tavalla kuin kirjoitusprosessin alussa. Olet ehkä löytänyt konkreettisia ratkaisuja tilanteeseen, saanut etäisyyttä ahdistusta tuottavaan asiaan ja näet sen uudessa valossa. Huomaat ehkä, että tilanteesi ei ole täysin musta ja toivoton vaan, että kaikesta kärsimyksestä saattaa seurata tai jäädä jäljelle myös jotakin hyvää ja lohdullista.

 

terapeuttinen kirjoittaminen

 

Lopuksi ohjeet terapeuttiseen kirjoittamiseen:

 

”1. Varaa itsellesi 20 minuuttia kirjoitusaikaa viitenä peräkkäisenä päivänä.

 

2. Etsi rauhallinen paikka, jossa sinua ei häiritä kesken kirjoittamisen. Käytä ajanottoon herätyskelloa tai ajastinta, jotta et joudu vilkuilemaan kelloa kesken kaiken.

 

3. Päätä, mistä mieltäsi painavasta ongelmasta tahdot kirjoittaa. Kirjoita vapaasti ja rehellisesti. Kuvaile negatiivisia tunteitasi ja ajatuksiasi juuri sellaisina kuin ne ovat, mutta yritä tarkastella asiaa myös positiiviselta kannalta.

 

4. Älä välitä kielioppisäännöistä, puhekielisyydestä tai kirjoitusvirheistä. Muista, että tekstiä ei ole tarkoitettu kenenkään muun luettavaksi. Tärkeintä on, että saat ajatuksesi paperille.

 

5. Älä lopeta kirjoittamista kesken. Jos et keksi mitään uutta sanottavaa, voit vaikkapa toistaa viimeiseksi kirjoittamasi virkkeen. Ihannetilanteessa kynä ei nouse paperista kertaakaan.

 

6. Toista kirjoitusrupeama neljänä seuraavana päivänä. Voit jatkaa siitä, mihin viimeksi jäit, tai käsitellä samaa ajatusta uudelleen.

 

7. Lue kaikki aikaansaamasi teksti viimeisen kirjoituskerran jälkeen ja katso, millaisia ajatuksia se sinussa herättää.

 

8. Jos kirjoittaminen tuntuu helpottavan oloasi, ota se tavaksi. Voit toistaa harjoituksen aina, kun elämääsi ilmestyy negatiivisia tunteita aiheuttava pulma.”

 

Jos joku päättää kokeilla tai on jo kokeillut terapeuttista kirjoittamista (myös jossakin muussa muodossa), olisi kiva kuulla kokemuksianne! Mitä muita itsehoitomenetelmiä tiedät tai voisit suositella?

Iloa viikkoosi<3!

Bisous, Niina

 

Lähde: Helsingin Sanomat 11.7.2017. Susanne Salmi: Ahdistaako? Kokeile terapeuttista kirjoittamista – Psykologin mukaan 20 minuuttia päivässä voi helpottaa oloa

 

Lue myös:

8 + 1 Luonnon hyvinvointivaikutusta

Kysymys, joka voi muuttaa koko elämäsi

Kun omat keinot eivät riitä. Mieli järkkyy, mistä apua?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *