Maineensa veroinen: Jädelino
Sörnäisissä, Teurastamolla sijaitsee jo monen korviin kehuttu, puskaradiostakin tuttu italialainen jäätelöbaari Jädelino Café. Kesäloman kolmantena päivänä päätimme palkita itsemme aamupäivän jäätelöretkellä Jädelinoon – ja sepä kannatti.
Paikan päällä kohtasimme jo pienen jonon, joka purettiin hyvin nopeasti. Palvelu oli jouhevaa, nopeaa ja ystävällistä. Makuja oli moneen lähtöön.Ei auttanut kun ottaa iso jäätelö (1-3 makua 5e, pieni jäätelö 1-2 makua 4 e). Valitsin mintun, jugurtin sekä tumman suklaan. Poikaystävä otti sitruunan, mintun ja en muista.
Voi hyvä jumala kun oli hyvää. Minttu oli molempien mielestä täysi kymppi. Ei väriaineita, vaan valkoista jäätelöä, joka maistui aidolle, luonnolliselle mintulle. Tummasuklaa – en edes viitsi alkaa kertoa! Sitruuna ja jugurtti maistuivat myös luonnolliselle, oikeille mauille. Vau. Meidät kiskoi Jädelinosta pois ainoastaan taloudellinen säästökuuri ja arkiset velvollisuudet.
Unelmasta totta
Ajatus Jädelinosta syntyi, kun omistajasisarukset Tiina ja Soile Karhu ihmettelivät Etelä-Amerikan matkallaan monia pieniä, viihtyisiä kuppiloita ja jäätelöbaareja ja jaloistui myöhemmin Italian matkalla jäätelöbaarin muotoon.
Niin kuin kaikkien meidän pitäisi, sisarukset päättivät viedä ideaa eteenpäin ja tehdä unelmastaan totta. Niinpä alkoivat jäätelö-opinnot Italiassa jäätelö-mestari Paolo Scafatin laboratoriossa. Reseptejä muovattiin suomalaiseen makuun, paikallisista raaka-aineista. Lopulta Jädelino avattiin yleisölle marraskuussa 2013.
Tarjolla Jädelinossa on monia makuja italialaista artesaanijäätelöä, joka on tehty Jädelinon mukaan pääasiallisesti suomalaisista lähiraaka-aineista. Valmistussyistä pähkinät tulevat Pienmontesta ja pistaasipähkinät Sisiliasta. Jäätelössä ei ole väriaineita, keinotekoisia lisäaineita tai transrasvoja. Jädelinon nettisivujen mukaan jäätelössä on vain 8 % rasvaa ja 17 % sokeria, ja osa jäätelöistä makeutetaan stevialla. Hienoa on, että Jädelinon jäätelökupit ja -lusikat voidaan lajitella biojätteeseen. Niissä ei ole lainkaan muovia, vaan ne on valmistettu FSC-sertifikoidusta paperista sekä uudenaikaisesta kierrätettävästä ja kompostoitavasta Mater-Bi materiaalista.
Satunnaiset asiakkaat vaikea tavoittaa?
On harmillista, että Jädelino sijaitsee Teurastamolla – moni turisti tai muu potentiaalinen asiakas ei luultavasti vain ”eksy” paikalle. Toisin olisi esimerkiksi Helsingin keskustassa. Kulut ovat Teurastamolla pienemmät ja alueesta pyritään tekemään trendikäs hengailupaikka. Olipa keskiviikko-aamupäivänäkin paikalla muitakin jäätelöfaneja sekä viereisissä ravintoloissa lounastajia. Puskaradio on mielestäni toiminut jädelinon kohdalla hyvin. Toivotaan menestystä jatkossakin!
– M