Mitä annettavaa sinulla on maailmalle?
Elämä perustuu antamiseen ja ottamiseen. Otamme työpaikaltamme rahaa, annamme arvoa. Otamme ruokakaupasta elintarvikkeita, annamme rahaa vastineeksi. Annamme ihmissuhteissamme positiivisia tunteita, otamme niitä vastaan. Ja niin edelleen.
Meitä on vain yksi, ei ole toista samanlaista. Olemme kaikki uniikkeja. Niinpä jokaisella meistä on jotain uniikkia annettavaa maailmalle. Onnekkaat tietävät lahjansa ja sopivan tavan hyödyntää sitä jo nuorena, toisille se ei ole niin selkeää. Jotkut näistä pysyvät pimennossa eivätkä näe vaivaa löytääkseen lahjaansa, toiset ovat uteliaita ja kokeilujen kautta löytävät pikkuhiljaa itsensä lähempää kohti lahjaansa ja sen käyttämistä. Tein aamulla Elena Browerin joogan Knowing Your Gifts. Elenan lahja on selkeä – hänet on luotu opettajaksi. Hänellä on kyky saada muut avautumaan muutokselle sekä oivaltamaan uutta kehon, mielen ja sydämen tasolla. Muutoksen voimme saada aikaan ja kokea vain me itse, mutta hänellä on kyky johdattaa meidät muutoksen äärelle. Elena ei aina tiennyt lahjaansa, vaan päätyi kokeilujen kautta joogaohjaajaksi ja kirjoittajaksi. Kokemuksesta myös tiedän, että ainoastaan jatkuva harjoittelu oman kehon ja mielen kautta mahdollistaa aidon sanoman välittämisen joogan ja kirjoittamisen kautta.
Viikonloppuna juttelin ystäväni kanssa, joka tapailee lääkäriä. Hän kertoi, kuinka upeaa on nähdä kuinka nainen kertoo silmät loistaen rankasta, mutta antoisista työpäivistään. Elinsiirtoja tekevänä kirurgina, hän konkreettisesti pelastaa ihmishenkiä päivittäin. Vastuu on suuri ja työ ottaa paljon, mutta antaa sitäkin enemmän. Totesimme, että kaupallisella alalla josta itse tulemme, työn anti ei ole näin konkreettista. Työ ei välttämättä niin sanotusti vie mennessään samalla tavalla, mutta toisaalta sen tuoma merkityksellisyys ei välttämättä myöskään ole yhtä vahva. Businessmaailmassa voi helposti ajautua tavoittelemaan vaan palkintoa eli palkkaa, kun taas lääkärinä palkinto on merkityksellisyys ihmishenkien pelastamisesta, ja palkka vain sivutuote. Eikö tämä olisikin ideaalitilanne? Uskon, että löytämällä lahjamme, voimme jokainen antaa jotain uniikkia ja merkityksellistä tähän maailmaan, ja parhaassa tapauksessa tulla maksetuksi siitä.
Eikö olisikin kannattavaa nähdä hieman vaivaa oivaltakseen oman lahjansa, jos se tai sen hyödyntäminen ei ole vielä meille valjennut?
Milloin viimeksi menetit ajantajusi, ollen täysin läsnä, malttamatta lopettaa? Mitä teit?
Mitä läheisesi arvostavat sinussa? Missä he kertovat sinun olevan hyvä? Läheisemme tuntevat meidät lähes yhtä hyvin kuin tunnemme itse itsemme, mutta heidän mielipiteistä puuttuu (onneksemme) itsekriittisyys ja epäily.
Milloin viimeksi teit persoonallisuustestin? Teitkö sen ajatuksella ja reflektoiden? Olen oppinut todella paljon itsestäni tekemällä testejä ja lukemalla psykologista kirjallisuutta. Suosikkini on Myers-Briggs testi
Luo tilaa ihmisistä, aktiviteeteistä ja asioista, jotka estävät asioiden oivaltamisen ja oman äänesi kuulemisen elämässäsi. Pidä aikataulussasi tilaa pysähtymiselle, havainnoinnille ja reflektoinnille.
Opi olemaan yksin. Kun pääsemme yli pelosta viettää aikaa yksin, kuulemme sisäisen äänemme paremmin.
Jos korkeampi voima antaisi sinun toteuttaa 20 kokemusta elämäsi aikana, miltä listasi näyttäisi? Tämä lista kuvastaa toiveitasi ja arvojasi. Mitä jos antaisit edes yhden näistä kokemuksista itsellesi jo nyt?
Mistä pidät työssäsi? Missä olet hyvä, mistä nautit? Mistä saat hyvää palautetta? Mistä luopuisit jos voisit? Voisitko käyttää neuvotteluvoimaasi työnkuvasi muokkaukseen lähemmäs ideaalia?
Millaisista projekteista saat perhosia vatsaasi? Mitä jännität, mutta tiedät tuntevasi olosi merkitykselliseksi jälkeenpäin?
Mitäpä jos antaisit periksi pelolle ja vain menisit ja tekisit, vaikka asettaisitkin itsesi haavoittuvaiseksi kritiikille? Mikä on pahinta mitä voi tapahtua?
Koetko jo löytäneesi oman lahjasi? Itse uskon, että lahjoja voi olla monia. Vielä hienompaa on, että voimme käyttää lahjojamme eri tavoin eri elämäntilanteiden ja uteliaisuuksiemme kohteiden myötä. Vain muutos on pysyvää. Mitä ajatuksia tämä herätti?
xx