Vastuullisempia vaatevalintoja

Olen miettinyt omien valintojeni vaikutusta ilmastoon. Ostotapani ei ole juuri muuttunut viime vuosien aikana, mutta ehkä olisi aika niitä päivittää, ainakin joltain osin. Havahduin ajattelemaan koko asiaa, kun yht äkkiä instagram-tililleni alkoi pudota yhteistyötarjouksia ”Hi Heidi, we would love to work with you! DM @yritys and mention us. #hashtaginfluencers”. Katsoin yrityksen profiilia ja sieltä pikaisella vilkaisulla löytyi muotia ja vaatteita Australiasta. Kiitin ja kieltäydyin. Olisipa aika ekoteko minulle lähetellä vaatteita ihan australiasta asti, kun niitä saa lähempääkin vähemmällä ilmastorasituksella.

Mieleeni muistuikin heti, että olin juuri tilannut verkkokaupasta vaatteita, pohjoismaiden sisäpuolelta, mutta silti. Enhän mä mitään ilmastoa säästä, vaikken Australiasta asti vaatteita lennätä. Vaatteet jotka juuri tilasin, on kuitenkin Made in China, Korea, Taiwan tjsp. Seuraavaksi aloin miettimään, tehdäänkö Suomessa vaatteita!? No tehdäänhän niitä. Ekana kyllä tuli mieleen suuret Suomalaiset vaatebrändit, joista minulle tuli mielikuvaksi kukkakuosit, vaakaviivat ja oma äitini. Päätin kuitenkin selvittää asiaa enempi.

Googlasin  ”Suomessa valmistetut vaatteet” ja ”Made in Finland” –  hakutuloksista tuli vastaan vaikka mitä löytöjä. Olin hämmentynyt. Selasin linkkejä, kokonaisia linkkilistoja ja verkkokauppoja. Löysin heti muutaman vaatteen sekä itselleni että vauvalle. Löytämieni vaatteiden koko valmistusketju on Suomessa. Siis näitä mä voisin mielelläni häshtägätä, ajattelin. Uskallan suositella googlaamaan, löytämään itselle mieleisiä tuotteita ja tukemaan Suomalaista suunnittelua ja työtä. Kotimaisuus on myös trendikästä.

Pienistä puroista tulee isoja virtoja, sano. Tämä oli minulle jokseenkin ahaa elämys. En tiedä kuinka ämpäri päässä olen elämääni lähes 40 vuotta kulkenut etten sen tarkemmin ole miettinyt vaatevalintojani, vaan mennyt varmastikin helpoimman mukaan ja kolunnut suurien ketjujen vaaterekkejä, joista harvemmin pienien tuottajien luomuksia löytyy. En lupaa että joka ainoa vaatteeni jatkossa olisi Suomessa valmistettu, mutta yksikin on varmasti kotiinpäin. Minusta tuntuu juuri nyt siltä, että en esim. välttämättä seuraaviksi salitrikoiksi tilaa kolmea raitaa, kun aika hyvännäköisiä trikoita saa samalla rahalla, jopa vähemmälläkin –  Pirkanmaalta. Aamen.

muoti vastuullisuus trendit
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *