Yökiukkuilua ja lupiinien hävitystä

Elämä on sellainen millaiseksi sen tekee. No niinpä! Siltä just tuntui aamulla n. 06.00 kun nousin ylös. Aika nousta ylös oli normaali, mutta olotila ei. Vauva nukkuu meidän vieressä ja potki minua tasaiseen tahtiin koko viime yön. Tungin tuttia suuhun yön aikana ainakin 20 kertaa, maitopullon hain joskus 04.00 aikaan. Päätin taas jälleen kerran, että vauva alkaa nukkumaan omassa sängyssä. Onneksi tällaisia öitä meillä on harvoin.

Yhtäkkiseen yörähinään saattaa vaikuttaa viimeviikkoinen rokote. Halusin tytölle ylimääräisen tuhkarokkorokotteen 6kk neuvolakäynnillä, koska se on mahdollista. Kerroin aiemmalla käynnillä neuvolassa, että minua hiukan harmittaa, ettei koko kesänä uskalla lähteä mihinkään reissuun, kun tytöllä ei ole tuhkarokkosuojaa ja aika ajoin uutisiin pullahtaa tieto että taas on todettu tuhkarokkotapaus – vaan eipä hätiä mitiä. Neuvolantäti sanoi, että ei sen vuoksi tarvitse eristäytyä, rokotteen voi laittaa ylimääräisenä ja näin tehtiin. Muuten tuo annettaisiin vasta ilmeisesti puolitoistavuotis neuvolassa. Ohjeistivat rokotteesta, että 7-10 vrk päästä sen laitosta, saattaa tulla lämpöilyä. Ei ole tullut lämpöilyä, mutta viimeöinen kiukku tuli ja edeltävä päiväkin oli vähän känkkäränkkäpäivä. Ikenissä ei näy vielä isommin pullottavan puhkeavat hampaatkaan, niin en niitäkään alkaisi  tällä kertaa ”syyttämään”. Rokotteesta on aikaa nyt 9 vrk:tta ja epäilen sen siis aiheuttavan yökiukkuisuutta. Mutta! Tämä on parempi vaihtoehto, kuin jatkuva pelko tartunnasta ja se itse tartunta.  Tuhkarokkohan on siitä hirveän kiva, että se tarttuu huoneilmasta.

Noh, eteenpäin. Aamupöpperöstä selvittyäni lähdettiin ulkoilemaan. Tytölle lierihattu päähän, itsellekin vähän pidempää hihaa kaapista kaivoin. Ei ole hellepäivä, tuulee paljon, mutta aurinko paistaa silti mukavasti. Olen huono vaunuilemaan ulkona päämäärättömästi ja tälle päivälle olinkin miettinyt, että nyt me kerätään tienposkesta niitä lupiineita. Pidin suunnitelmasta, huono yö oli enää muisto vain.

Lupiinit on siis julistettu laittomiksi 1.6.2019 alkaen. Niitä ei saa kasvattaa, myydä, eikä pitää hallussa. Teen kai rikoksen, kun niitä  nyt on minun hallussa maljakossa pöydällä, mutta hyvä teko tämä silti on. Ne eivät ole ehtineet vielä tänävuonna tehdä siemeniänsä ja jokainen kerätty lupiini jättää ne myöskin tekemättä -> ensivuonna vähemmän lupiineja. Yksi lupiini saattaa tehdä nimittäin tuhansia siemeniä. Tässä  linkki meilläkotona.fin artikkeliin, jossa kerrotaan enempi lupiinien hävittämisestä jos kiinnostaa.

Jos noista lupiineista jokainen jatkaisi sukuaan tuhannella yksilöllä, on niitä nyt ensivuonna 13000 vähempi. Minustakin tuo tuntuu karrikoidulta laskutoimitukselta ja määrältä, mutta ainakin niitä tulee jonkin verran vähempi tuollakin kimpulla.

Seuraavalla vaunuilukerralla viedään pahveja keräykseen.

perhe paivan-tyyli lapset vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *