Joulukalenteri taaperolle

4A442798-4D68-46D3-AA80-75DC22F8BBF6.jpeg

970C0A57-03C7-43AC-8969-58896947F2EC.jpeg

Hei kohta on joulu! Tuntuu, että tämä koko vuosi on mennyt yhdessä hujauksessa ja vuoden aikana ehtinyt tapahtua paljon. Joulun laittaminen kotiin on aina yhtä ihanaa, mutta heti jouluaaton jälkeen kaikki koristeet alkaa heti jo ahdistaa niin meiltä ne häviää lähes välittömästi joulun pyhien jälkeen. Tänä vuonna joulu saa taas vähän erilaisen merkityksen, kun Aida on jo vähän isompi ja ymmärtää jo enemmän. Joulukuusen koristeet ovat useaan kertaan jo vaihtaneet paikkaa ja muutama koriste jo rikkoutunut kokonaan. 

Syksyllä jo mietin, että minkälaisen joulukalenterin tänä vuonna kehittelisi Aidalle. Karkkia ei ole meillä vielä syöty niin suklaakalenterista en koe taaperon oikein hyötyvän ollenkaan, mutta halusin kuitenkin jonkinlaisen kalenterin kehitellä. Sitten muistin, että olen useamman kerran ihaillut kaupoissa Schleich- eläinfiguureja ja siitä sain sitten idean. Minulta löytyi ennestään jo joulusukka, joten enää piti hankkia vain eläimet kalenteria varten.

813E266B-912D-48E0-8C19-4BC83A1FA482.jpeg

1B6871F3-8A32-4B39-9949-C28444D5877C.jpeg

Valitsin eläimiä vähän sen mukaan, että mitä eläimiä Aida on ehtinyt nähdä, mutta myös  sen mukaan mitkä oli mielestäni hauskoja ja hellyyttäviä. Osan ostin kaupoista ja osan tilasin netistä. Kuvat otettu aiemmin, joten kaikki eläimet eivät kuvissa näy. 

Hauska huomata kuinka jo noin pieni hoksaa, että tuonne sukkaan ilmestyy yllätys ja kuinka syy hymyssä se sen sieltä itse kaivaa. Uskalletaankin laittaa eläinfiguurit vasta illalla Aidan jo mentyä nukkumaan tai aamulla ennen heräämistä tuonne sukkaan!

Alle viikko jouluun!

– Iida –

Perhe Lapset Höpsöä

Maistuuko ruoka? Kyllä maistuu!

1E61C117-7312-44A2-A287-20207C0C82E0.jpeg

Lapsen ruokahalu – asia, joka meidän perheessä aiheuttaa tällä hetkellä lähinnä ainoastaan hihitystä. Se on myös asia, josta meidän ei ole tarvinnut olla Aidan kohdalla huolissaan ainakaan tähän mennessä vielä kertaakaan. Se on tietysti huippu juttu, kun ei tarvitse kokoajan miettiä, että syökö lapsi riittävästi tai, että mikä ruoka hänelle kelpaisi. Käytämmekin lähinnä vertauskuvaa, että Aida söisi ruoaksi, vaikka pieniä kiviä, jos niitä olisi lautasella tarjolla. On hauskaa itseasiassa laittaa nykyään ruokaa ja kokeilla jotain uusia ruokia, mitä Aida ei ole ennen maistanut ja seurata aina reaktiota. Yleensä ensimmäisen lusikallisen jälkeen tulee kuitenkin ”nam nam”- kommentti eli ei kovin kriittinen tyyppi!

Päiväkodin alkamisen jälkeen on tasan kerran tullut tilanne vastaan, ettei Aidalle ollut oikein ruoka maistunut ja se oli tämän viikon torstaina ja kyseessä kalapuikot! Yleensä ne on niitä, että otti lisää tai, että muille lapsille ei oikein maistunut, mutta Aidalle maistui. Hah. Sellaisille vanhemmille, jonka lapsi ei syö kunnolla niin se on epäilemättä varmasti tosi rankkaa, kun täytyy miettiä mieluisia ruokia ja stressata ruokahetkistä.

421DF922-547B-4513-AA68-151D78F212AC.jpeg

En itse kuulu niihin äiteihin, jotka ahmii kirjallisuudesta tai netistä kokoajan lisää tietoa, että mitä ja miten saa/pitää syödä missäkin ikävaiheessa. Olen enemmän se äiti, joka käyttää ihan tervettä järkeä ja menee vähän oman tuntuman mukaan. Aidan ollessa ihan pieni toki noudatin ihan perus ohjeita, mutta huomaan, että kokoajan suhtaudun asioihin vain iisimmin ja iisimmin. Meillä kuitenkin syödään kotona pääsääntöisesti ihan perus kotiruokaa, joten myös Aida syö yleensä samaa ruokaa kuin me.

Aida syö tällä hetkellä tosi hyvin, mutta pienen lapsen kanssa on sinänsä vielä helppoa määrittää, että mitä se suuhun päätyvä ruoka oikein on. Aida ei osaa vielä vaatia, että mitä hän syö ja, kun lähes kaikki mitä tarjotaan niin kelpaa. Tietysti sen verran Aida jo hoksaa, että jos muiden lautasella on jotakin hyvää niin sitä seurataan ja osoitellaan kyllä tarkasti. Esimerkiksi omia leipomuksiani yleensä annan Aidan maistaa kyllä, mutta emme erityisesti herkkuja muuten anna. Emme ole esimerkiksi nähneet tarpeellisena ainakaan vielä opettaa juomaan mehuja tai muita vastaavia, kun vesi ja maito kelpaavat vallan hyvin. Mun mielestä nämä ruoka-asiat on juuri sellaisia, että jokainen vanhempi tekee niin kuin parhaaksi näkee ja miten omaan tilanteeseen sopii. Tuntuu kuitenkin, että tänä päivänä otetaan turhaa stressiä niin monesta asiasta, että joskus sitä miettii, että miten ennen aikaan ihmiset on pysyneet hengissä, kun nykyään jopa lapsen  ruokailu tuntuu olevan kuin ydinfysiikkaa. Löytyykö muita hengenheimolaisia?

– Iida –

Kuvat: Jonna Keränen (IG: @tmijonnaingelise)

Perhe Ruoka ja juoma Lapset Vanhemmuus