Nahistumattomien yrttien puolesta

Tykkään tosi paljon yrteistä. Tykkään kasvattaa niitä ja tykkään käyttää niitä ruuanlaitossa, ainakin ajatuksentasolla.

 

Jotenkin mulle käy aina niin, että hyvin aikein ostan kaupasta pari isoa puskaa vaikkapa basilikaa, korianteria ja minttua. Koska olen juuri saanut vision vaikkapa libanonilaisesta herkkuillallisesta, jossa aion näitä käyttää. No, sitten suunnitelmat muuttuvat ja illallinen siirtyykin pari päivää eteenpäin. Siinä vaiheessa (ainakin korianteri) alkaa olla jo entinen, basilika ja minttu nyt ovat onneksi vähän sitkeämpiä. Oikeastaan basilikaa ja minttua lukuunottamatta en oikein onnistu kotioloissa näin talviaikaan mitään muita yrttejä säilyttämään. En käsitä, miten saan ne nahistumaan jo muutamassa päivässä ihan täydellisesti. Eihän niillä vaan voi niin nopea kierto olla ruokakaupassakaan, pakkohan niiden on sielläkin säilyä hetki?

Olen pohtinut tätä asiaa jonkunverran, ja viime viikolla tartuin lähikaupan heviosastolla tilaisuuteen, ja kysäisin vieressä yrttihyllyä täydentävältä myyjältä asiasta. Ja kyllä, säilyvät kuulema kaupassa noin viikonkin verran. Ja ei, niitä ei kastella siellä hyllyssä. Myyjä arveli, että salaisuus on säilytyslämpötilassa, eli että niitä kannattaisi kokeilla säilyttää jääkaapin vihanneslokerossa. No, kokeiltu on, ei kummoisella menestyksellä. Ehkä säilyivät hiukan paremmin, mutta ei merkittävää muutosta. Ehkä meillä on vaan liian kylmä jääkaappi.

Muutama vuosi sitten (aina tätä ilmausta käyttäessäni voin olla varma, että aikaa on oikeasti kulunut vähintään viisi vuotta, todennäköisesti kahdeksan) hankin tähän ongelmaan ratkaisuksi Herbie Indoor Garden -kasvatuslaatikon. Helpot kaverit, basilika ja minttu, viihtyvät siinä hyvin, jopa kasvavat ihan mukavasti, mutta en kyllä esim. korianteria, timjamia jne ole onnistunut tässäkään vehkeessä viihdyttämään riittävissä määrin.

Kesällähän tätä ongelmaa ei ole, on aivan mahtavaa laittaa parvekkeelle kunnon puskat basilikaa, korianteria, persiljaa, minttua, rakuunaa, jne. Ovat sitten aina käytettävissä, tuoreena. Ja kesällä ne tosiaan jopa menestyvät kohtalaisesti, parvekkeellakin. Haasteet ovatkin tässä asiassa (kuten Suomessa ah niin monessa muussakin) nimenomaan kesäkauden ulkopuolella, kun kotikokkailija on lähikaupasta ostettujen yrttien varassa.

image.jpeg

puheenaiheet vastuullisuus ruoka-ja-juoma sisustus

Kevään ensimmäiset siemenhankinnat

 

image.jpeg

 

Tästä tämä taas repesi!

Ensimmäiset siemenhankinnat tehty ja kohta näitä on niin paljon etten tiedä mistä niille kasvupaikan keksin. Uutuutena tänä kesänä on juuripersilja. Mahtaa ne myyrätkin siitä tykätä, joten sato ei ole ollenkaan varma. Kaupasta ostin kyseistä persiljaa ja oikein oli maukas. Sopii varmaan keittoihin ja juurespaistoksiin hyvin. Kokeilkaa ihmeessä muutkin!

puheenaiheet vastuullisuus diy sisustus