Eiväthän lehmätkään saa kalsiumiaan maitotuotteista

Kun kerron, etten käytä maitotuotteita, usein ihmiset kysyvät heti ensimmäiseksi, mistä sitten saan tarpeeksi kalsiumia. Vastaus on hämmentänyt monia: saan kalsiumia sieltä, mistä se lehmiinkin tulee, eli kasviperäisestä ruoasta.

Kysymys kalsiumin saannista kuvastaa hyvin sitä, kuinka tehokkaasti suomalaiset on vuosikymmenten maitopropagandan avulla saatu uskomaan, että ihminen tarvitsee lehmänmaitoa. Lisäksi se kertoo siitä, miten vähän todella ajattelemme sitä, mitä eläinperäinen ruoka oikeastaan on, ja miten vähän lopulta edes tiedämme siitä. On vain totuttu ajatukseen, että ihmisen on syötävä muita eläimiä ja niiden eritteitä, eikä asiaa kyseenalaisteta lainkaan. Ei pohdita esimerkiksi sitä, mitä muut eläimet itse syövät. Eläinperäistä ruokaa? Kasviperäistä ruokaa? Teollisesti valmistettuja väkirehuja, kivennäisiä, vitamiineja, antibiootteja…?

Miksi kummassa uskotaan, että juuri ihminen on eläinlajeista ainoa, joka ei tule toimeen ilman toisen eläinlajin maitoa? On kaiketi luonnollista, että ihmisvauvat käyttävät ravinnokseen äitinsä maitoa – mutta miksi ihmisten muutoin pitäisi juoda toisen lajin maitoa ja käyttää siitä valmistettuja tuotteita?

Edes kalsiumin saannin turvaaminen ei riitä perusteluksi. Eiväthän kalsiumpitoista maitoa erittävät lehmät itsekään juo maitoa! Kalsium ei ”siirry” tai ”kehity” lehmiin ja niiden erittämään maitoon siten, että lehmät syövät maitotuotteita. Edes vasikat eivät juo lehmänmaitoa, kun emälehmien maito lypsetään ihmisille, vaan vasikoille juotetaan teollisesti valmistettua maidonkorviketta!

Lehmät, nuo ”kalsiumjumalattaret”, ovat kasvissyöjiä. Ne juovat vettä. Heinän lisäksi ne syövät viljaa, rypsiä ja melassia, ja niille syötetään teollisesti valmistettuja väkirehuja, muunmuassa kalsiumia sisältäviä kivennäisrehuja. Eivät ne juustoa tai jugurttia syö tai mitään muutakaan eläinperäistä. Miksi siis ajatellaan, että ihmisten pitäisi juoda maitoa ja syödä maitotuotteita saadakseen tarvitsemansa kalsiumin? Kasvisruoassa on kalsiumia, ja tarvittaessa kalsiumlisän voi ottaa purkista – eli saada kalsiuminsa täsmälleen lehmien tapaan.

Kaurajuomia ja muita kasviperäisiä juomia arvostellaan usein sillä perusteella, että ne ovat jollain tavalla ”epäluonnollisempia”, kuin lehmänmaito, koska kalsium on lisätty niihin erikseen. Todellisuudessa myös maidon kalsium on lisättyä, se vain kierrätetään eläimen elimistön kautta: sen sijaan, että kalsiumia lisättäisiin suoraan tölkkiin, lehmät saavat kalsiumia kasviperäisestä ruoastaan ja ihmisten niille syöttämistä kivennäisrehuista, ja lopulta lehmät sitten erittävät utareistaan kalsiumpitoista nestettä, jota kutsutaan maidoksi ja joka tölkitetään.

Kalsium itsessään on aina samaa tavaraa riippumatta siitä, mistä sitä saadaan. Se on maa-alkalimetalleihin kuuluva alkuaine, joka ei ole sen erikoisempaa lehmänmaidosta saatuna kuin lisäravinnepurkista otettunakaan. Tämän vuoksi ei ole mitään syytä käyttää maitotuotteita kalsiumia saadakseen. Kalsiumin imeytymiseen voi yrittää vaikuttaa syömällä sitä joidenkin ravintoaineiden kanssa ja olemalla syömättä sitä toisten ravintoaineiden kanssa, mutta itse kalsium ei siitä muuksi muutu.

Ihminen voi siis aivan hyvin saada kalsiuminsa samalla tavalla, kuin lehmätkin sen saavat: kasviperäisestä ruoasta ja tarvittaessa kivennäislisästä. Maitoa ja maitotuotteita kalsiumin saantinsa turvatakseen ei käytä sen enempää lehmä kuin vegaanikaan, eikä ihminen tarvitse mitään maitotuotteita kalsiumia saadakseen sen enempää kuin lehmäkään.

puheenaiheet terveys vastuullisuus ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)