AISTIYLIHERKKYYS JA MEIDÄN ERITYIS-ARKI

Meidän 1.5v Taikalla on Sensorisen Integraation häiriö (SI-häiriö) eli aistitiedon käsittelyn häiriö, aivot eivät pysty analysoimaan, jäsentämään ja yhdistämään aisteilta saamiaan viestejä. Aistiherkkyyksiä voi olla aistiyliherkkyys, aistialiherkkyys ja aistinhakuisuus, ne voi olla kaikki kerralla tai vain yksi.

Meillä tämä häiriö esiintyy  aistiyliherkkyydellä sekä aistinhakuisuudella sekä hieman aistialiherkkyydellä

Kerron nyt meidän kokemuksen tästä miten todettiin ja miten näkyy meidän arjessa:

N.6 kk iässä huomattiin kun Taika nostettiin jaloilleen että kääntää jalan ulkosyrjälle eikä halunnut laittaa jalkaa kokonaan lattiaa vasten, silloin ei myöskään mm. onnistunut kunnolla ruokailu, ei syönyt muuta kuin sosetta eikä puhettakaan että oltais voitu aloittaa sormiruokailu. 8kk neuvolassa laitettiin lähete fysioterapialle, jossa käytiin n.10 kk iässä ja totesi heti 10 min jälkeen että Taikalla on jaloissa ja käsissä aistiyliherkkyyttä sekä suussa kun kerroin syömis ongelmista. Fysioterapeutti laittoi meille puolenvuoden kuntoutusjakson yksityiselle fysioterapeutille joka on erikoistunut SI-häiriöihin, siellä olemme käyneet tammikuusta asti kerran viikossa, nyt jatkui joulukuuhun asti. Taika ymmärtää tosi hyvin puhetta mutta hänen puhe on viiväsynyt hieman, puhuu kuitenkin muutaman sanan.

Muutama esimerkki:

SYÖMINEN: Karkeaa pilttiä (5kk) alkoi syömään vasta 8kk iässä, päästiin 1-3 vuotis piltteihin 1v2kk ikäisenä. Silloin myös aloitettiin totuttelu kotiruokaan niin että sekoitettiin kotiruokaa ja pilttiä. Edelleenkin saa aika hyvin muussata ruokaa, riisiä ei suostu ollenkaan syömään eikä esim. kovia kasvis paloja. Jogurtti on ollut todella YÖK-tuntemus mutta nytten JEEEE se on alkanut maistumaan ja ollaan syöty jo pari päivää! Meille iso saavutus <3 Taika ei myöskään sormiruokaile koska ei halua sotkea käsiään, jos menee ruokaa käsiin alkaa joko itkemään tai jähmettyy paikoilleen sen ajaksi että sormet ovat puhdistettu.

Meidän vinkki: Pikkuhiljaa totuttelee uusiin makuihin ja koostumuksiin. Täytyy myös olla kärsivällinen, lapsella erilaiset ruuat esim. jogurtti voi tuntua todella epämielyttävältä suussa. Myös sormiruokailu ei välttämättä onnistu josta ei kannata ottaa stressiä niinkuin minä otin…

PESEYTYMINEN: Suihku on sellainen missä ei voi käydä vaan pitää kylvettää ammeessa, fyssari kertoi että näillä lapsilla se suihku tuntuu kuin neuloilla pistettäisi ihoon. Myös pyllypesut oli vauvana ongelma ja ei missään nimessä vahingossakaan saanut kastua varpaat!

ITSEEN KOHDISTUVAT: Kun Taika suuttuu hän alkaa paukuttamaan päätä lattiaan, seinään tai johonkin kovaan. Se on pahentunut mitä on vanhemmaksi tullut ja siihen täytyy heti puuttua ettei käy pahasti. Myös kun tulee pettymys niin ottaa kovan lelun jolla hakkaa päähän tai repii omiaan hiuksiaa.

MOTORIIKKA: Taika oli vasta n. 8kk ikäinen kun kääntyi selältään mahalleen, ei koskaan ryöminyt. 10kk iässä oppi konttaamaan. Reilun vuoden iässä oppi polvillaan kävelyn ja nyt on vieläki meidän pieni polvillaankävelijä. Tukea vasten nousee seisomaan ja ottaa askeleita tukea vasten mutta siihen se jääkin. Taika painaa reilu 10 kiloa ja kyllä se tuntuu käsissä kun pitää vielä kanniskella.

Voin kertoa että Taikan polvet ovat koko ajan auki sekä housut kuluu polvista! Fysioterapeutilla käydään ainakin siihen asti kunnes on ottanut ensiaskeleet ja oppinut kunnolla kävelemään. Lääkäreillä on ensi viikolla palaveri pitääkö käydä lasten neuropolilla. Fysioterapeutilla on erilaisia aistituntemus leluja.

TUNTOAISTI: Taikan tuntoaistiyliherkkyys näkyy käsissä niin että ei voi koskea tiettyihin pintoihin, kankaisiin eikä esim. muovailuvahaan tai sormiväreihin. Kaikki löllöt ovat ”puistattavia” ja niihin ei voi koskea. Myös tietyt matot ja muovipatja mitä on fyssarilla niin ne pitää kiertää eikä halua niillä kontata. Kurapiikkimatto ja piikikäs hiusharja ovat sellaisia mistä Taika saa syväaistituntemuksia ja kokee ne hyvänä. Taika ei ole koskaan laittanut mitään suuhun, ei leluja eikä pikkukiviä, meille aina kiikuttaa ”aarteita” kun löytää pienemmätki roskat, hän on todella näppärä käsistään ollut vauvasta asti. Mielellään haluaisi olla ilman vaatteita, sukista, pipoista ja hanskoista ei tykkää yhtään. Taika ei myöskää pidä silittelystä eikä hennosta koskettelusta, ei tykkää olla sylissä eikä että mennään vaikka esim. halamaan (saa raivarin) Tykkää kyllä meitä halia aina kun halituttaa.

 

Muuten meidän erityinen on todella vilkas , reipas, tyytäväinen ja iloinen lapsi joka naureskelee paljon!

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *