Tavallinen – Näen painajaisia

Olen nähnyt paljon painajaisia jo useamman vuoden.Painajaisten näkeminen on aina ollut kausittaista. Jos mielen päällä on asioita tai stressaa, alan nähdä epämiellyttäviä unia. Olen jälleen nähnyt yli viikon ajan painajaisia, joten koin ajankohtaiseksi kirjoittaa aiheesta.

Olen nähnyt aina paljon unia, hyviä ja huonoja. Siksi olen ollut kiinnostunut tietämään unien näkemisestä lisää. Olen yrittänyt etsiä niin unen näkemisestä kuin painajaisista tieteellisiä artikkeleita, mutta lähes tuloksetta. Myöskään muiden kokemuksia pidempään jatkuneiden painajaisten näkemisestä en ole mistään löytänyt. Sen tiedän, että painajaisten tutkiminen on haasteellista, sillä painajaiset kokee vain unen näkijä. Painajaisunista kärsii ajoittain noin puolet aikuisista, joten ajattelin jakaa omia kokemuksiani painajaisten näkemisestä.

Näen painajaisia, joissa asiat ovat aluksi hyvin, kunnes joku odottamaton kauhistuttava asia tapahtuu. Nämä unet jäävät mieleeni seuraavan päivän ajaksi, toisinaan muistan ne vielä useammankin kuukauden kuluttua unen näkemisestä. Välillä näen painajaisia, joissa lähden esimerkiksi matkalle unohtaen matkalaukkuni tai myöhästyn lennolta. Nämä unet eivät tunnu yhtä epämiellyttäviltä, mutta lisäävät silti kokemaani stressiä ja lisäävät hallitsemattomuuden tunnetta. Tämän vuoden aikana olen nähnyt useasti myös unia, joista en jälkeen päin muista paljoakaan, mutta kauhistunut painajaisen jälkeinen tunne jää silti seuraavaksi päiväksi mieleen. Olenkin sitä mieltä, että painajaiseksi voi kutsua kaikkia unia, joista näkijälle jää ahdistunut, pelokas, surullinen tai muuten epämiellyttävä olo.

Näen yön aikana noin yhdestä kolmeen painajaista. Herätessäni painajaisesta saatan joutua selailemaan puhelintani siirtääkseni ajatuksia pois unen tapahtumista ja sen aiheuttamasta olotilasta. Sininen valo ja puhelimella kulutettu aika vuorostaan vaikuttavat niin unen laatuun kuin määräänkin. Koen, että painajaiset alentavat mielialaani ja tekevät minut väsyneeksi.

Stressin välttäminen ja mielen päällä olevien asioiden purkaminen olisivat varmasti oiva keino vähentää painajaisten näkemistä.Vaikka en ole vielä oppinut keinoja painajaisten näkemisen estämiseksi, olen opetellut elämään päiväni vaivaavan unen kanssa. Laulaminen ja pianon soittaminen rentouttavat minua aina. Voin purkaa ajatuksiani laulamalla ja nauttia musiikista. Kuntosalilla käyminen tekee mielenkin vahvemmaksi ja painajaiset unohtuvat hetkeksi. Myös puhuminen helpottaa. Käyn usein unet ja yön tapahtumat läpi poikaystäväni kanssa. Lisäksi lukemalla mukavaa kirjaa tai ajattelemalla myönteisiä ajatuksia, voi vähentää jännitystä nukahtamisesta ja painajaisten näkemisestä.

Painajaisten näkeminen vähenee itselläni kun stressaava ajankohta menee ohi. Toisaalta välillä saattaa muuten vain olla niin väsynyt huonommin nukuttujen öiden jäljiltä, että nukkuu yönsä sikeästi näkemättä painajaisia.

Näetkö sinä painajaisia? Jäävätkö unet vaivaamaan päivän ajaksi vai unohtuvatko nopeasti? Mitä keinoja olet opetellut helpottaaksesi painajaisten aiheuttamia tuntemuksia?

Hyvää yötä, Anna

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *