Gallup: miten aiot viettää vappua?

Olen potenut jo useamman päivän ajan perinteistä vappuun liittyvää ongelmaa: mitä haluan tehdä? Kutsu on tullut kahtiin eri kotibileisiin, joista toisiin on pieni kävelymatka, ja toiset ovat ihan naapuritalossa. Asumme ihan kivenheiton päässä Turun vappuhulinoista, sillä meiltä kävelee vain pari minuuttia Taidemuseonmäelle, jossa vappuaattona kuullaan perinteinen Ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajan vappupuhe sekä aina yhtä sykähdyttävä kehotus "Ylioppilaat, lakit päähän!". Hyvänä vaihtoehtona on myös ilmoittaa avokin kaveriporukalle meillä olevan avoimet ovet, jolloin kotona voi rentoutua skumppailemalla mukavasti.

Rehellisesti sanottuna haluaisin ennemminkin hengata kotona hyvän syömisen äärellä ja puuhailla kaikkea normaalia! En jaksaisi millään sitä kaikkea säätämistä, mitä vappuun aina perinteisesti on kuulunut, eikä pari viikkoa jyllännyt flunssa hirveästi paranna fiiliksiä. Vappuun kuuluu aina myös paljon odotuksia hurjan hauskasta juhlinnasta, joten väistämättäkin pettyy. Mieluummin vietän mahtavan skumppailuillan joskus myöhemmin enemmän ex tempore, ja kerään sellaisesta hyvät muistot talteen. Taidan myös karata lapsuudenkodin maisemiin heti vapunpäivänä!

Tunnistan tämän vappuahdistuksen helposti, sillä olen samojen kysymysten äärellä kaikkien suurien juhlimispyhien kynnyksellä. Oli kyseessä sitten vappu, juhannus tai uusivuosi, kysymykset pysyvät samoina: onko se niin paha jos jään kotiin? olenko tylsä? entä jos lähden jonnekin ja haluan kuitenkin kesken illan kotiin? entä jos valitsen illanviettopaikaksi aivan väärän paikan ja väärät ihmiset? miksi kaikki ei vain voi olla niin helppoa kuin silloin vuosia sitten ja mieleistä tekemistä vain löytyy? onko pakko juhlia silloin kuin koko muukin maailma?

Viimeisen parin vuoden aikana olen luovuttanut jo uudenvuoden juhlinnan suhteen, ja juhannuksen olen viettänyt rauhallisesti melkeinpä koko aikuisiän ajan, mutta vappu on ollut se viimeinen vankka linnake. Jopa valmistuttuani ja haalareiden käytöstä luovuttuani olen silti käynyt lakituksessa ja kammennut itseni ainakin yhtiin iltajuhliin, ja nyt olen kauhuissani, kun haluaisin ehkä luopua ainakin siitä iltajuhlaosiosta ja ehkä jopa lakituksesta. Minulle vappujuhlintaan on koko Turussa asumisen ajan kuulunut erottamattomana osana Taidemuseonmäen juhlallisuudet ja lakin päähän painaminen, ja olen jopa vähän kauhuissani sen perinteen mahdollisesta sivuuttamisesta, edes yhden vuoden ajaksi. Ensimmäisenä opiskelijavappunani soitin iloisen hiprakkaisen liikuttuneena äidilleni nähtyäni mäen laelta avautuvan lakkimeren ensimmäistä kertaa elämässäni, ja julistin muuttaneeni Turkuun tämän takia.

Onhan tämä aika säälittävää märehtiä näinkin triviaalia asiaa, mutta itselleni omien perinteiden rikkominen on iso asia. Asiasta tekee itselle vielä vaikeampaa se, että tällaisiin massajuhlintoihin on aikuistumisen alkuvuosina kuulunut hyvin vahvasti hyväksynnän hakeminen ja oman paikan löytäminen sen kaiken massan joukosta. Nyt yhtäkkiä haluankin tehdä jotain muuta kuin olla osa sitä massaa. Hämmentävää.

Mitä sinä aiot tehdä vappuna? Juhlia muun kansan kanssa riehakkaasti? Keskittyä hyvään ruokaan ja juomaan? Skumppailla sivistyneesti? Ottaa vapaaehtoisesti vapun työvuorot? Sulkea silmät juhlilta ja katsoa televisiota kotisohvalla omien herkkujen kera?

 

Kuva: The Variety Show
(Bruka-popparikulho saatu Samsungilta)

Kommentit

Annemaris

Sanotaanko nyt vaikka niin et en ainakaan aio olla sivistyneesti..... :D Oon ennen ollut vähän sellanen "vapunvihaaja-91", mut tänä vuonna oon ihan innoissani! Johtunee siitä et kuluneen opiskeluvuoden aikana ei oo kerennyt bilettämään. Huomenna alkaa kesäloma koulusta ja sopivasti vappuhulinat siin samalla... Pidä kivaa, mitä ikinä sit päädytkin tekemään! :)

Maria Hakkala

Sulla on kyllä hyviä syitä juhlia kunnolla! Toivottavasti jaksta myös tän vapunpäivän hulinat. :)

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Mulle vappu on aina tullut vasta juhannuksen ja uudenvuoden jälkeen juhlien "tärkeysjärjestyksessä". Nuorempana oli välillä vähän kriisiä siitä, että miten sitä vappua juhlittaisiin; silloin kun aloitin opinnot, seurustelin sellaisen juopon rentun tyypin kanssa, joka ei opiskellut ollenkaan, joten multa jäi opiskelijavappuhulinat aina väliin, enkä enää myöhemmin osannut niihin mennä. Mä en ole koskaan edes laittanut yo-lakkia päähän vappuna! 

Tänäkin vappuna vain hengaillaan kotona. Tarkoitus oli mennä huomenna lasten kanssa tivoliin, mutta esikoiseen on iskenyt joko samanlainen siitepölyallergiakohtaus kuin viime keväänäkin tai sitten oikea flunssa, enkä mäkään ole missään huippuvireessä. Lykätään siis tivolia myöhemmälle, mutta vappupäivänä meille tulee mun siskon perhe, mun vanhemmat ja anoppi vappubrunssille. Jotain kivaa siis tiedossa joka tapauksessa! Ja kivointa tietenkin se, että sitten illalla saa jämähtää sohvalle syömään brunssilta jääneitä vappuruokia ja katsoa telkkaria :D

Hauskaa vappua teille! :)

 

 

Maria Hakkala

Kiitos! :)

Mä oon onneksi viettäny monta kivaa opiskelijavappua, mutta niissäkään en ikinä osannut ottaa ihan kaikkea irti juhlinnasta, ja esim. Vartiovuorenmäellä vapunpäivänä olen ollut vain kerran (jo nuorempana valitsin rötväämisen krapulajuhlinnan sijasta). Mä kans nyt suunnittelen, et ens vuonna vähän skarppaan, ja järjestän avokin (silloin jo ihan aviomies!) kanssa kivaa ruokaa ja skumppaa kavereille. :)

Kyllä meillä oli eilen aika kivaa, kun vähän skumppailtiin mäellä, käytiin yhdissä bileissä, ja väsähdettiin kotisohvalle iltakahdeksalta. :)

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Meillä olis yhdet pippalot, mutta meillä ei oo lapsenvahtia, joten joutuisin menemään yksin. Ja mies on vapun ekaa kertaa kotona vissiin seittemään vuoteen, joten haluisin kyllä hengailla ihan perheen kesken. Joten tod.näk. ollaan vaan tässä kotona, tehdään jotain hyvää ruokaa ja lämmitetään palju. Mulla ois tossa myös yksi alkoton skumppa, jota tekis mieli maistella. :)  Vappupäivänä käydään varmaan markkinoilla ja sit lähdetään pojan kanssa mun vanhemmille viikonlopuks, kun mies menee töihin.

Oikein mukavaa vappua sinne, tavalla tai toisella. :) 

Maria Hakkala

Kiitos! Teille kanssa mukavia vappuja! :)

Mä innostuin eilen ottamaan lakitukseen mukaan kaks pikkuskumppaa jääkaapista, ja sitten pääsinkin ihan kivaan vappufiilikseen pienen kiukuttelun jälkeen! Oltiin kyllä avokin kanssa vähän ihanan ällösöpöjä taas omien juttujemme kanssa, mutta onnistuttiin myös sosialisoimaan ennen väsähtämistä. :)

Ranja
Haavekuvia

Kuoharii, parsaa, piirakkaa, salaattii ja sipsii ihan miehen kanssa kotosalla. Ja jos tämä (ainakin Jyväskylässä) talvinen sää jatkuu, idea on varmasti ihan hyvä.

Maria Hakkala

Mä hämmentävän usein nykyään valitsen ihan ehdottomasti ruoan juoman sijasta! Paitsi skumppailu, se on kivaa. :)

Eeru
Packing peanuts

Aion keskittyä hyvää ja ruokaan ja juomaan, eli skumppailla kotosalla perheen kesken. Ensin kuitenkin pitkä työvuoro josta pääsee kotiin vasta klo 19... ja takaisin työmaalle pitää raahautua lauantaina, joten rauhallisissa merkeissä mennään. 

Mukavaa vappua!

Maria Hakkala

Kiitos, samoin! :)

Suunnitelmas kuulostaa ihan mahtavalta! Mullakin oli eilen hiukan pitkäks venynyt työpäivä, mistä piti yrittää skarpata lakitukseen melkeinpä saman tien. Hiukan oli haasteellista, mutta vähän onnistuin juhlimaankin ennen kuin vetäydyin tyytyväisenä kotisohvalle ja aikaisin nukkumaan. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.