Katsomo-tärpit: Valtiatar, Modern Family, Witches of East End, Bones

reign_season_3_mary_elizabeth.png

Välillä tuntuu, että Suomi on televisiomaailman periferia, ja että televisiosarjoja ja niiden uusia kausia ostetaan Suomeen vasta, kun ne päätyvät televisiomessujen alelaariin. Nykyään tilanne on usein kuitenkin positiivisesti yllättävä, vaikka edelleenkin kuljemme keskimäärin vähintään yhden kauden jäljessä amerikkalaisista alkuperäisesityksistä. Jos sarjoja haluaa katsoa laillisesti ja kaikkia käyttöehtoja pilkulleen noudattaen käymättä siellä harmaalla alueella, täytyy katsojana tyytyä suomalaisten televisiokanavien ja -palveluiden ostoihin. Jotkut sarjat ovat selkeästi tietyille tahoille trendikkäitä, jolloin niitä ostetaan Suomeen esitettäväksi kohtuullisen nopeasti, ja kunnon jackpot saadaan silloin, kun tänne halutaan ostaa meillä innostava sarja, joka ei ole siitä kalleimmasta päästä Jenkeissä.

Keräsin tähän postaukseen MTV Katsomossa tällä hetkellä pyöriviä sarjoja, jotka saavat ainakin minut innostumaan. Katsomoa kannattaa ehdottomasti käyttää, vaikka varsinkin televisiosovellusten ohjelmalistaus näyttää hirveän tunkkaiselta kaikkine lasten- ja realityohjelmineen; kannattaa käyttää uusien sarjojen bongailuun joko palvelun etusivua, johon on nostettu viimeksi lisättyjä suosittuja ohjelmia, tai verkkoselaimen kautta käytettävää ohjelmalistausta, josta voi erotella suoraan ulkomaiset sarjat. AVA:lla alkoi viime sunnuntaina kolmas tuotantokausi historiallisesta draamasaippuasta Valtiatar (eng. Reign). Näitä kolmannen kauden jaksoja on esitetty Yhdysvalloissa kymmenen kappaletta, emmekä siten ole kovin paljoa jäljessä. Aikaisemmin sarja on aloittanut Suomessa uudet jaksot jo marraskuussa, joten hiukan kauemmin sarjan kotimaiset fanit ovat joutuneet odottamaan tällä kertaa. Historiallisia yhteyksiä hyödyntävä mutta ne varsin vapaamielisesti ottava Valtiatar on uusimmalla kaudellaan kolmen kuningattaren leikkikenttä, sillä Ranskan ja Skotlannin alati muuttuviin suhteisiin lisätään soppaa hämmentämään toisen kauden viimeisessä jaksossa esitelty Englannin kuningatar Elizabeth. Maryn omat suhteet muuttuvat monta kertaa eikä dramatiikalta vältytä, ja nuoren kuningattaren lähipiirissä myös järjestellään parisuhteita ja valtiosuhteita yhtä vauhdikkaasti kuin meillä työkalenteria. Valtiatar Katsomossa!

moderni_perhe_kausi_7_katsomo.jpg

Hämmentävän nopeasti ja kovin pienin fanfaarein AVA otti pari viikkoa sitten esitykseen Modern Family -komedian uudet seitsemännen kauden jaksot. Yhtä hämmentävää on niiden esitystapa: sunnuntai-iltaisin sarjasta näytetään kerralla kaksi jaksoa! Fanit eivät varmaankaan tästä valita, mutta kokemus (ja yksinkertainen laskuoppi) on opettanut, että alkuperäisjaksot on tällä tekniikalla otettu kiinni hyvin pian, ja katsojat joutuvat keväämmällä taas odottamaan uusia jaksoja välttämättömän tauon aikana. Ymmärrän, että tämä ’kaksi jaksoa kerralla’ -taktiikka on MTV Oy:n tapa taistella Netflixin kaltaisia suoratoistopalveluita vastaan, mutta se rikkoo sarjojen tarkoitetun katselukokemuksen ja on siten pitkällä tähtäimellä katsojille huonompi asia. Modernin perheen uusimmalla kaudella meininki jatkuu pitkälti hyväksi havaitulla kaavalla perheiden arkisähellyksellä! Henkilökohtaisesti odotan eniten jonkinlaista positiivista ratkaisua Haleyn ja Andyn suhteelle. Moderni perhe Katsomossa!

witches_of_east_end_series_promo.jpg

Aivan uusi tuttavuus Suomessa on Witches of East End, joka on Lifetime-kanavan vuonna 2013 alkanut draamasarja. Pikkukaupungissa asuvat äiti ja kaksi tytärtä ovat noitia, ja tyttäret saavat tietää omista voimistaan mystisten tapahtumien jyllätessä kotikonnuilla. Perhenoitiin kuuluu lisäksi äidin sisko, ja naisien ympärillä pyörii ihan mukavannäköisiä miehiä, luonnollisesti. Äitinä nähdään elokuvista enemmän tunnettu Julia Ormond, toisena tyttäristä rouva Magic Mike eli Jenna Dewan Tatum, ja äidin siskona on televisiosarjojen veteraani Mädchen Amick (mm. Twin Peaks ja Gossip Girl). Tätä sarjaa tehtiin kaksi kautta, ja Katsomossa on vielä pari päivää katsottavissa sarjan ensimmäinen jakso, joten aivan hyvin ehtii noitakuvioiden mukaan hypätä! Witches of East End Katsomossa!

bones_s11_promo.jpg

Omiin lempisarjoihini jo vuosia kuulunut Bones aloitti maanantaina MTV3:lla jo 11. tuotantokautensa, ja Yhdysvalloissa käydään kovaa kuhinaa siitä, että tämä kesken oleva kausi jäisi sarjan viimeiseksi. Kyllähän sarja väistämättäkin jo toistaa itseään, mutta hyvä on aina hyvä! Tällä hetkellä minua ei haittaa sarjan itsensä tapahtumat vaan jälleen kerran MTV3:n aikataulutus.

Sarjan 10. tuotantokauden viimeinen jakso nähtiin viime viikon maanantaina, ja sen sijaan, että sarja olisi jäänyt pienelle tauolle, näytettiin heti tämän viikon maanantaina seuraavan kauden ensimmäinen jakso. Tämä sama kaava toistuu vaikka kuinka monetta kertaa: odotetun sarjan uusia jaksoja aletaan vihdoin näyttää hirveällä kiireellä, mutta jaksoja ei ole saatu ostettua koko kautta kerralla kauden keskeneräisyyden takia, joten MTV3 näyttää noin puoli kautta, jonka jälkeen alkaa pitkähkö tauko amerikkalaista kauden loppua odotellessa: tässä kohtaa usein tulee niin pitkä tauko, että uusi kausi Yhdysvalloissa on jo ehtinyt alkaa, joten jaksoja jatketaan suoraan seuraavalle kaudelle; niin sanottu kausitauko tuleekin keskelle tuotantokautta, eikä niiden väliin, kuten kuuluisi olla. Vähemmästäkin katsoja hämmentyy, kun sarja jää aina tauolle ihan kesken juonikuvioita, ja taas monen kuukauden tauoksi tarkoitettu tauko kuitataankin yhdellä viikolla. Vaikka Maikkari edelleenkin infoaa tauoista ja muista muutoksista hävettävän huonosti, ilmoitetaan sentään nykyään yhtiön omissa tiedonannoissa jaksojen numerot, joten valveutuneet katsojat voivat seurata etenemistä itse. Häiritseekö tämä kausien pätkiminen ketään muuta? Bones Katsomossa!

 

 

 

 

Kuvat: CW, MTV3, Lifetime, Fox.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *