Kirjanmerkkien kätköistä: ysärinostalgiaa ja yhteiskunnallisia kannanottoja

Minulla on paha tapa klikkailla mielenkiintoisia televisioaiheisia uutisia kirjanmerkkeihini postatakseni niistä tänne The Variety Show'hun myöhemmin, mutta hyvin usein huomaan näiden listausten venyvän niin pitkiksi, että edes päivittäinen postaustahtini ei millään pysy perässä. Usein myös mietin tekeväni monista uutisista hienoja ja syväluotaavia postauksia, ja yhtä usein huomaan katselevani kuukausia vanhaa linkkiä miettien, että ei se postaus vieläkään ole maagisesti siinnyt itsestään (vaikka nimeni onkin Maria). Täten aloitankin uuden postaussarjan, johon kokoan näitä unohtuneita uutisia, ja yritän muutamaan lauseeseen tiivistää sen epämääräisen ja alkuperäisen idean huikeasta melkein kirjoitetusta analyysipostauksesta uutiseen liittyen. Omaan nokkeluuteensa on helppo kompastua, joten nuo muutamat lauseet tuskin mullistavat maailmaa. You've been warned.

Kuva: ABC Family

90-luvun nostalgiaan julkisuusarvonsa nykyään perustavat Tori Spelling ja Jennie Garth yrittävät tehdä paluun ihan oikeiksi televisiotähdiksi realitymaailman jälkeen kun ABC Family -kanavalla alkaa kesäkuussa heidän uusi komediasarjansa Mystery Girls. Tässä uudessa sarjassa naiset esittävät entisiä mysteerisarjan tähtiä, jotka yllättäen ajautuvat oikeastikin rikosten ratkaisuun uravalintana, ja he perustavatkin etsivätoimiston heti samaan syssyyn. Spelling on ollut mukana kehittämässä sarjan premissiä, joka nojautuu sopivasti sen päätähtien omaan elämään. Vaikka kaikki muistavatkin Spellingin ja Garthin Beverly Hills 90210 -sarjasta, on varsinkin Spellingin julkisuuskuva nykyään hyvinkin roskalehtimäinen lukuisten realitysarjojen takia, eikä hänen tämänhetkinen julkinen aviokriisikään sitä kovasti paranna. Garth on hänkin kohtalaisen alhaalla Hollywoodin arvoasteikolla, vaikka hän ei olekaan vajonnut Spellingin tasolle. Garth oli monta vuotta naimisissa Twilight-näyttelijä Peter Faccinellin kanssa, ja hänellä oli oma sitcominsa Amanda Bynesin kanssa 2000-luvun alussa nimeltä What I Like About You. Monet ysärifanit varmastikin haluaisivat nähdä nämä molemmat naiset jälleen kunnon rooleissa, ja onhan se mahdollista, että tämä harmittomaksi kesäkomediaksi tarkoitettu Mystery Girls avaisi molemmille ovet uskottavampiin uravalintoihin. Toisaalta, ABC Familyn komedioilla on tapana olla hyvin kaavamaisia ja massahuumoriin nojaavia tuotantokoneita.

Kuva: FX

Sons of Anarchy on badass sarja ja sen luoja Kurt Sutter on mielestäni erityisen badass. Ehdin katsoa sarjaa parikin kautta ennen kuin tajusin, että Sutter itse esittää SAMCROn vankilassa viruvaa ja aina kaikki pahimmat iskut vastaanottavaa Otto-nimistä jäsentä. Sutter myös on aika badass kirjoittaessaan vaimolleen erittäin rohkeaa roolia, sillä Gemmaa näyttelevä Katey Sagal on Sutterin vaimo. Hollywoodissa Sutter on käsittääkseni myös tunnettu vahvoista mielipiteistään, ja jokin aika sitten hän otti kärkevästi kantaa tekijänoikeuksiin ja varsinkin Googlen asemaan tekijänoikeuskeskustelussa. Kannattaa lukea sekä Sutterin teksti aiheesta että sitä ja sen taustoja selventävä Entertainment Weeklyn artikkeli. En tosin suosittele tähän aiheeseen tutustumista viinilasillisen kera, sillä todennäköisesti joudut lukemaan tekstin uudestaan ja uudestaan ymmärtämättä siitä siltikään mitään ja silti hokien innoissasi "diippii shittii, diippii shittii".

Kuva: FX

Kirjoitin jokin aika sitten American Horror Story -sarjan uusimman eli neljännen kauden tulevan tarinan konseptista, joka on, siis, freak show. Myöhemmin tänä vuonna esitettävä neljäs tuotantokausi saa jatkuvasti lisää tähtiä joukkoonsa, joista kyllä suuri osa on tuttuja jo sarjan aiemmilta kausilta. Yksi uusimmista kiinnityksistä, ja yksi niistä harvoista, joka tulee sarjaan AHS-maailman ulkopuolelta, on The Shield -sarjasta tuttu Michael Chiklis. Vaikka en itse seurannutkaan The Shield -sarjaa kovin aktiivisesti, jo pelkkä Chikliksen hahmon Vic Mackeyn habitus on niin katu-uskottava, että uskon Chikliksen sopivan American Horror Storyyn oikein mainiosti. Täytyy kyllä myöntää, että minulle Michael Chiklis tulee aina olemaan Kuuma piiri -sarjan rakastettava Tony, joka löysi aina kynänsä meetvurstileivän välistä, ja jota kavereiden piti venytyttää selvitäkseen poliisien pituustestistä.

Kuva: The Wrap

En ole oikein ikinä ymmärtänyt Girls-sarjaa, vaikka minun pitäisi jo ihan ikäluokkani, koulutukseni ja yhteiskunta-asemanikin puolesta olla sen puolestapuhuja. Myös blogimaailmassa tuntuu olevan suoranainen ihme, jos ei ihannoi Hannahin otetta ympäröivään maailmaan ja muiden sarjan tyttöjen olemista Hannahin maailmassa. Myönnän, että olen katsonut sarjasta vain ensimmäisen jakson, mutta on huolestuttavaa, että sukupolvensa naisten äänitorveksi tituleerattu sarja ei saanut minua, tuon sukupolven naispuolista ja  hyvinkin keskivertoa edustajaa, edes haluamaan katsoa sarjan toista jaksoa. Yhtenä suurimpana ongelmana sarjassa on mielestäni sarjan tyttöjen keskenkasvuinen haahuilu kriisistä kriisiin. Mielipiteeni sarjasta ja sen tekijöistä ei juurikaan parantunut kun luin raportin eräästä tammikuisesta televisiokriitikoille suunnatusta paneelikeskustelusta. The Wrap -sivuston televisiokriitikko kysyi sarjan tähdeltä ja luojalta Lena Dunhamilta tämän alituisesta alastomuudesta sarjassa. Koska kyseinen kriitikko oli mies ja hän kyseenalaisti Hannahin hahmon jatkuvan alastomuuden sarjassa ymmärtämättä sen kerronnallista pointtia, sekä Dunham että sarjan toiset vastaavat tuottajat Judd Apatow ja Jenni Konner hyökkäsivät kysyjän kimppuun syyttäen häntä seksismistä ja naisvihasta. Hämmentävän kertauksen tapahtumien kulusta voi lukea The Wrapin sivuilta. Näin tyttojen maailmassa.

Lisää kirjanmerkkien kätköihin unohtuneita helmiä kun jälleen kerran joskus havahdun kansioiden ylipitkään tarjontaan ilman ainuttakaan syntynyttä postausta!

[Game of Thrones -arvonta on voimassa vielä pääsiäisen yli!]

 

 

Kommentit

tanjatanja
Ei Beigeä

Jo toinen rakastamani sarja josta et pidä! Auts. Sydämein. 

Toinen on Modern Family ja nyt Girls. 

Älä satuta minua enää.

Maria Hakkala

:D Sähän voisit perustaan muiden hylkimieni sarjojen fanien kanssa oman tukiryhmän ja voisin ottaa teiltä tänne muutaman vierailevan kirjoituksen noiden sarjojen puolestapuhujina. :)

tanjatanja
Ei Beigeä

Hah! Ehkä somempi pysyä omalla tontilla koska teikäläinen osaa hommansa todella hienosti täällä.

Pystyn hyväksymään erimielisyytemme ko. Sarjoista koska ansiostasi olen löytänyt Suitsin sekä NCIS:n. 

 

Tää alkaa jo vähän pelottamaan. Mulla taitaa olla vähän liian samanlainen maku. :D Itsekään en ole päässyt Girlsissä ensimmäisen jakson ohi. Samoin on käynyt Breaking Badin kanssa. Ehkä vielä joskus...

Maria Hakkala

Älä ressaa, sehän vaan tarkottaa, että meillä molemmilla on hyvä maku! :D

Breaking Badille annan vielä mahdollisuuden, sillä sen ensimmäinen jakso lupaili hyvää, vaikka en olekaan vielä pidemmälle sitä katsonut. Avokkini menee nyt kakkoskaudella ja on kyllä ihan kohtalaisen liekeissä siitä. :)

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Mäkään en tykännyt Girlsistä ekan jakson perusteella mutta jostain syystä päätin kuitenkin jatkaa katsomista ja mielestäni meininki on parantunut. Toka kausi oli mielestäni paras. En mäkään kyllä aina näe mitään kerronnallista pointtia sille, että Hannah heiluu alasti mutta toisaalta iloitsen myös joka kerta siitä, että tavallista kroppaa esitellään telkkarissa. 

Kaikissa Girlsin hahmoissa on jotain tosi ärsyttävää mutta silti niihin tavallaan kiintyy :) 

 

Maria Hakkala

Yks asia, mikä mua vaivaa Girlsissä (mitä yritinkin vihjata tossa postauksessa) on se, että sarja kertoo tytöistä. Olen itse yrittänyt tietoisesti pyristellä pois itseni tytöttelystä, sillä miksi kukaan muukaan mieltäisi minua naiseksi, jos en edes itse niin tee. Jotenkin tuo sarjan tekijöiden itsenimeämä tyttöys on kytköksissä mielessäni sarjan ongelmallisuuteen. En osaa tätä oikein hirveän hyvin selittää, enkä välttämättä edes halua yrittää tämän enempää, sillä vietän aikani mieluummin pohtien muita sarjoja kuin Girlsiä. :)

On tietysti mahdollista, että tykästyn tähän sarjaan joskus useamman vuoden päästä. Opin tykkäämään esim. Ultra Brasta vasta viisi vuotta sitten vaihdossa ollessani, kun taas bändin kulta-aikana se ei voinut vähempää kiinnostaa.

Annemaris

Toi Apatown'n rageeminen oli huonoo mediakoulutusta tai halua saada lisää huomiota sarjalle. Niin se on aina mennyt kun puhutaan Hannahin alastomuudesta. Toisaalta Apatowlla on myös pointti, mä uskon että muutkin hahmot olisivat alasti enemmän, mutta näyttelijät eivät ole suostuneet siihen. Se nyt ei oo mikään yllätys kun siellä on keikistelemässä joku Alison Williams, joka ei varmaan ikinä suostuis näyttämään tissejään työssään :D Ymmärrän myös sarjan tuottajien turhautumisen ton saman asian jauhamiseen. On tossa sarjassa paljon muutakin keskustelunaihetta kuin Hannahin alastomuus.

Hannah on tosiaan paljon alasti. Mut mä uskon siihen, että se haluaa olla alasti. Hannah pukeutuu rumasti ja vaikka se haluaisin laihtua 10 pounds niin se on silti tyytyväinen itseensä, eikä sitä häiritse alastomuus. Mua ittee se häiritsee, koska mun mielestä se vaan ei oo hyvännäköinen. Sorry I'm not sorry?

Mä oon niin kiitollinen tosta sarjasta. Voin seurata sitä ja miettiä että hei, mun ei todellakaan kannata tehdä samoja virheitä mun elämässä :D

Maria Hakkala

Mulle tuli kanssa semmonne inhorealistinen olo siitä ensimmäisestä jaksosta ja Hannahin alastomuudesta siinä, ja lähinnä vaan mietin silloinkin, että miksi. Ja tää on mun mielestä se pointti, mitä toi kriitikkokin yritti saada selvemmäksi kysymyksellään. Ymmärrän kyllä toisaalta myös ton 'hyökkäys on paras puolustus' -asenteen, sillä ihan varmasti sitä alastomuutta on jouduttu puolustelemaan paljonkin. Ehkä eniten ärsytti toi Dunhamin keskenkasvuinen kommentointi ja kriitikon leimaaminen sovinistiksi.

Toi ei oo välttämättä yhtään huono lähestymistapa tähän sarjaan toi varottava esimerkki -ajattelu. :)

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Mä en itse edes kattonut ainoatakaan jaksoa Girlsistä, jotenkin ei oo vaan kiinnostanut. Varmaan pitäis, että tiedetään, mistä puhutaan, mutta njääh. Siinä on aina se riski jäädäkin koukkuun ja sehän tarkottaa, että mulla menee taas enemmän aikaa tv:n ääressä. Ehkä mä siis pysyn kaukana. :P

Maria Hakkala

Mä voin nimetä sulle niiiin monta muutakin parempaa sarjaa jäädä koukkuun! :)

Minä olen oikeasti yrittänyt pitää Girlsistä, olen antanut sille useammankin mahdollisuuden ja katsonut jaksoja niin ekalta kaudelta kuin siltä toiselta jolla sen pitäisi parantua, mutta ei vaan onnistu. Ihan järkyttävän huono ja TURHA sarja. Meikäläinen kuitenki katsoo melkein mitä tahansa, ja tämän sarjan olisi tosiaan pitänyt olla minullekin juuri kuin tehty sarja, vaan ei toimi millään muotoa.

Maria Hakkala

On virkistävää huomata, etten oo näitten kommenttien perusteella todellakaan ainoa, johon tämä hittisarja ei uppoa. Ensimmäinen tapahtumakutsu ikinä, jonka sain tämän blogin kautta, oli juurikin Girlsin uuden kauden ennakkoensi-iltaan. Harmittelin jo silloin, että ensimmäinen kiva kutsu, mutta aihe meni ihan metsään. :D

Kommentoi