Maanantain TV-vinkki: Myrskyluodon Maija

myrskyluodon_maija.jpg

On klassikoita, ja sitten on klassikoita. Yle Teema esittää toiveuusintana Myrskyluodon Maija -minisarjan tämän viikon illoissa maanantaista launtaihin. Tämä kuusiosainen minisarja julkaistiin vuonna 1976, ja se on ollut Ylen toivotuimpia sarjoja melkeinpä siitä asti! Alun perin Myrskyluodon Maija tehtiin ruotsinkieliselle väestölle, mutta se yllättäen nousi suureen suosioon myös suomenkielisten keskuudessa.

Tarina kertoo Maijasta ja Jannesta, jotka asuvat eräällä Ahvenanmaan pikkusaarista 1800-luvun puolivälissä ja kohtaavat elämässään iloja ja suruja. Karua kuvauksellisuutta säestää luonnollisestikin Lasse Mårtensonin upea musiikki, mistä varsinkin sarjan nimikkokappale on säilynyt suomalaisessa kevyen musiikin valikoimassa tähän päivään asti. Anni Blomqvistin kirjoihin perustuvan tarinan on ohjannut näyttelijänäkin tunnettu Åke Lindman, ja sarjan pääosissa nähtävät Rose-Marie Rosenback sekä Leif Sundberg löytyivät molemmat rooleihin Ahvenanmaalta. He olivat molemmat tuolloin harrastelijanäyttelijöitä, eikä kumpaakaan ole juurikaan nähty missään tämän hittisarjan jälkeen. Jotenkin tämä erikoinen tarina sopii hyvin itse sarjan tunnelmaan!

https://youtube.com/watch?v=41qsbRoW3es

Video: Lasse Mårtenson – Myrskyluodon Maija

Minulle Myrskyluodon Maija on aina jotenkin ollut läsnä, sillä muistan jo lapsuudesta asti äitini pitäneen tarinasta. En ole ihan varma, oliko hän enemmän sarjan vai kirjojen ystävä, mutta tarinasta tehty musiikali on ainakin miellyttänyt! Useissa eri teattereissa nähty Myrskyluodon Maija -musikaali on tulevana syksynä ohjelmistossa ainakin Lahden Kaupunginteatterissa ja Turussa Åbo Svenska Teaterissa.

 

Myrskyluodon Maija

Yle Teemalla ma 29.6. – la 4.7. klo 21.00 joka ilta

Huom! Ohjelma on Yle Areenassa nähtävänä vain suorana lähetyksenä!

Seuraavat uusinnat 11-12.7. sekä 27-30.7.

 

Kuva: Yle/Discshop

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *