Miksi vappua ei huomioida TV-valinnoissa?

Vappupallo vappu.jpg

Jouluna televisiosta tulee paljon erikoisohjelmaa, jättimäärä elokuvia, paljon teemaohjelmia, suosikkisarjojen joulujaksoja, joista moni muodostuu jo tärkeäksi jouluperinteeksi. Pääsiäisenkin usein tunnistaa TV-opasta selatessa, ja juhannuksena nähdään usein televisiosarjojen tai elokuvien maratoneja, puhumattakaan esimerkiksi suorina lähetyksinä nähdyistä Juhannusjunasta tai Prisman kassan Hihna 247 -ohjelmasta.

Miksi vappu ei näy TV-valinnoissa oikeastaan ollenkaan?

Katselin ohjelmavalintoja jo ennen vappua ja nyt vielä jälkikäteen, enkä näe montaa merkkiä kansallisesta juhlasta ja juhlapyhästä. Missä ovat kaikki vappuohjelmat? Olettavatko TV-päättäjät kaikkien ihmisten olevan ryyppäämässä ja rellestämässä sekä vappupäivänä että aattona? Entä kotona lasten kanssa olevat? Rauhallisemmat vapun juhlijat? Krapulaa potevat hengaajat? Ne, jotka fyysisesti eivät pysty poistumaan kotoaan?

Televisiosta oli tarjolla vain tavallista maanantai- ja tiistaipäivän ohjelmaa, muutamaa lisäelokuvaa lukuunottamatta.

Mitä TV-perinteitä vappuun voisi luoda?

1. Bumtsibumin klassikkojaksojen uusinnat

Mikä sopisi paremmin vappuaaton juhlatunnelman nostattamiseen kuin kaikkien rakastaman musiikkiohjelman parhaat jaksot kotimaisen musiikin ja tunnettujen vieraiden höystämänä?

2. Historia-ohjelmat vapun merkityksestä

Dokumentteja vapun vietosta, sen historiasta, poliittisesta merkityksestä, kulttuurisesta vaikutuksesta…

3. Komediasarjamaratonit

Lyhyet sitcom-jaksot sopivat sekä vappuaaton juhlatunnelmaan että vappupäivän rauhallisempaan hengailuun. Suoraa ja perinteistä komediaa, ei mitään maailmantuskaa tai liian rankkaa itsesääliä.

4. Piirretyt elokuvat

Sopivat sekä lapsille että aikuisille, noususuuntaisille juhlijoille että toipuville. Huumoria löytyy kaikille ikäpolville, eikä tarvitse miettiä, kuka saa katsoa ja kuka ei.

5. Suorat lähetykset lakituksista, kommentteja terasseilta, gallup vappupalloista…

Kuten jouluna julistetaan joulurauha, voitaisiin televisiossa näyttää patsaiden ja ihmisten lakituksia muutenkin kuin vain uutisten lyhyissä pätkissä. Liikkuvan kameran ja pelisilmäisen juontajan avulla saataisiin mahtavaa suoraa lähetystä vapputoreilta ja muusta juhlinnasta. Myös ne kotona tahtomattaan tai omasta tahdostaan olevat voisivat osallistua tunnelmointiin etänä.

6. Pitkä kuuma kesä -elokuva

Hyväntuulinen tuulahdus vuoden 1980 suomirock-kuvioista, jotka naurattavat edelleenkin ja toimivat erinomaisena etkoiluelokuvana.

 

En tiedä, onko kyseessä laiskuus, vai pelko poliittiseen aihepiiriin sorkkimisesta, mutta vappu on jätetty televisiossa täysin huomiotta. Kyseessä on mielestäni myös mieletön menetetty tilaisuus, sillä kaikki ihmiset eivät suinkaan ole tv-ruutujen ulottumattomissa tällaisenäkään juhlapäivänä. Toki joku voisi argumentoida, että vappuna kuuluu nauttia ihmisten seurasta, mutta eihän se estä jouluakaan olemasta yksi suurimmista televisioajoista.

Tämä tilanne harmittaa minua myös siksi, että minusta vapun kulttuurillinen arvo häviää vähitellen, jos asiaan ei herätä. Televisiolla on edelleenkin voimaa, lukuisista median muutoksista huolimatta, ja vappu voisi olla vahvempi juhla koko kansalle, jos se tuotaisiin myös olohuoneisiimme.

 

Mitä SINÄ haluaisit nähdä vappuna televisiosta?

 

P.S. Vähänkö ihanan vappupallon mies toi minulle yllätyksenä!

 

 

 

Kuva: Maria Hakkala / The Variety Show.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *