Minkä ikäisenä lapsi voi alkaa katsoa televisiota?

The Variety Show

Saavatko pienet lapset katsoa televisiota? Onko normaalia yrittää kieltää taaperoikäiseltä kaikki kontakti televisioruudun kanssa, vai pitäisikö tämänkin asian suhteen höllätä linjaa ja etsiä se aidan matalin kohta? Lapsien televisionkatselu jakaa ihmisten mielipiteitä yhtä varmasti kuin raskauden aikainen tuorejuustojen syönti tai lapsen altistaminen sokerille.

Jokainen pienen lapsen vanhemmuuden kokenut tietää, että välillä se ainoa tapa saada asioita hoidettua ihmisten ilmoilla tai säilyttää järkensä pitkillä automatkoilla on antaa lapsen katsoa kännykästä tai tabletista piirrettyjä. Samaan hengenvetoon kaikki toteavat tietävänsä tutuista tutkimuksista, joissa julistetaan pienenkin ruutuajan passivoivan pieniä mussukoita, mutta jos nyt ihan vain tämän kerran.

Meidän poika täyttää tällä viikolla vuoden ja neljä kuukautta, ja hänelle on muodostunut jo omia rutiineja televisionkatselemiseen liittyen. Ei, ei häntä pakoteta istumaan television ääressä ääni- ja kuvasaastetta itseensä pakonomaisesti imien, mutta emme myöskään yritä häntä erityisesti TV-ohjelmilta suojella.

Hänen ensimmäisien kuukausiensa aikana pidimme huolen, että hän ei varsinaisesti joutunut TV-ruutua katselemaan, mutta vieläkin jatkuvan iltaperinteen mukaan poika saa iltamaidon sohvalla TV:n pyörittäessä äidin tai isän suosikkisarjaa. Pojan kasvun lähennellessä vauvavuoden loppua jouduimme muutamilla huonosti ajoitetuilla automatkoilla turvautumaan kännykän katselumahdollisuuksiin, sillä poika ei tykkää pimeällä olla hereillä autossa, luulee raukka joutuvansa nukkumaan illalla. Tuolloin parhaiten toimi isän YouTubesta näyttämät Iron Maidenin livemusiikkivideot.

Nyt, kun taaperoikä on tuonut mukanaan jatkuvasti liikkuvan pojan, jonka suusta pulppuaa paljon toistaiseksi käsittämätöntä höpötystä, on kuvioihin tullut ihan tarkoituksellinen televisionkatselu. Jos poika kaipaa leikin lomassa pientä rauhoittumista tai iltaväsy alkaa hiipiä pieneen mieheen, muutaman minuutin ruutuhetki esimerkiksi Late Lampaan (eng. Shaun the Sheep, HBO Nordic) tai Naperon (eng. Pocoyo, Netflix) parissa ovat toimineet mukavasti.

Olemme mieheni kanssa puhuneet pojan suhteesta televisioon, ja luonnollisesti yritämme pitää sen ikään sopivalla tasolla, sekä ajallisesti että sisällöllisesti, mutta toistaiseksi sekä tarve että kiinnostus ovat olleet onneksi hyvin pientä. Voin kuvitella, että asiaan joudutaan paneutumaan tarkemmin tulevina vuosina, mutta emme jaksa siitä ottaa vielä sen suurempaa stressiä.

Vähän ja sopivaa, ei liikaa eikä liian usein.

Kun poika kasvaa, tulevat piirretyt varmasti tärkeäksi osaksi hänenkin elämäänsä, ja näin on ihan just hyvä, sillä kaikilla meillä on hyviä muistoja lapsuuden lempisarjojen parissa. Mitäköhän ohjelmia meidän poikamme muistelee aikuisena lämmöllä?

Mitä mieltä olet lapsien televisionkatselemisesta? Mikä on sopiva määrä missäkin iässä, vai pitäisikö asiassa olla tiukka nollatoleranssi? Muistatko itse katselleesi piirrettyjä lapsena?

 

P.S. Hmm... Pitäisiköhän tästä aiheesta sittenkin kirjoittaa tarkempi reportaasi...

P.P.S. Kiinnostaisiko postaus suoratoistopalveluiden lastenohjelmatarjonnasta?

 

 

 

 

 

Kuvat: The Variety Show.

Kommentit

Pax
Liikehdintää

Meillä 1 v 1 kk näkee joskus telkkaria vanhempiensa katsomana, lähinnä läppäriltä, isoa ruutua kun avataan muutenkin tooooodella harvoin ja yleensä vasta iltasella, kun aikuiset katsovat suoratoistona jotain. Läppäriltä ollaan katsottu yhdessä myös joitain piirrettyjä, Pikkulia ja Pingua, joiden jaksot kestävät sen 5-6 minuuttia. Yleensä katsotaan 0-2 jaksoa per päivä, useimmiten yksi. Tapa aloitettiin taaperon yksivuotispäivän tienoilla, koska siinä kohtaa tuntui jotenkin luontevalta tuoda tämä media osaksi lapsen elämää.

Kirjamessuilla on sunnuntaina ainakin Kuinka kasvattaa diginatiivi -kirjan tiimoilta keskustelua, itse opuskin vaikuttaa mielenkiintoiselta. Faktatieto aiheesta siis kelpaisi ainakin tänne!

Maria Hakkala
The Variety Show

Meillä kans tuo Late Lammas kestää sen muutaman minuutin per jakso, ja poika jaksaa sen yhden jakson katsoa isänsä kainalossa, kun isä selittää tapahtumia. Sitä on kyllä niin mahdottoman söpöä salaa kuunnella ja katsella! :)

Oon jo pidempään seurannut Kuinka kasvattaa diginatiivi -kirjan toista kirjoittajaa Instassa (@viihdevintiöt), joten haluan kirjan ehdottomasti lukea piakkoin! :)

Meidän ihan juuri 1,5-vuotias näkee televisiosta lähinnä jotain urheilua jos telkkari on hereillä ollessaan päällä mutta sitä ei jää katsomaan. Tarvittaessa ollaan viihdekäyttöön näytetty Youtubesta Puppe-piirrettyjä (tykkää kirjoista kovasti) tai jotain eläinvideoita. Niitä osaa myös pyytää mutta usein harhautetaan leikkimään jotain muuta. Mitään tiukkoja linjauksia ei olla asiasta tehty, edetään tilanteen mukaan kohtuudella.

Maria Hakkala
The Variety Show

Just noin, tilanteen mukaan! Meillä poikaa kiehtoo kovasti tietokone, ja hän pääsee välillä isänsä syliin katsomaan YouTube-videoita tai testaamaan kirjoittamista. :)

Valopäiväkirja

Esikoinen oppi katsomaan telkkaria muistaakseni n. 1,5-vuotiaana. Kuopus sen sijaan on katsellut ohjelmia n. 1-vuotiaasta asti. Meillä ei ole erityisemmin rajoitettu ruutuaikaa, mutta se taitaa pyöriä keskimäärin tunti/päivä akselilla. Joskus on päiviä, kun katsovat paljon enemmän, joskus taas eivät juuri ollenkaan. Ihan tilanteen mukaan mennään ja jos esim. lapset tai vanhemmat on kovasti kipeenä, katsotaan ohjelmia ja elokuvia aivan surutta.

Mediaan ammatinkin puolesta perehtyneenä oon ollut tosi tarkka ikärajoista ja esikoinen jo tietää, että jos ohjelmassa lukee "7", se on isojen lasten ohjelma. Jotain poikkeuksia oman harkinnan mukaan on tehty, mutta sit on aikuinen valvomassa, ettei mene liian jännäksi. Pikku Kakkonen on aivan paras, koska sen sisältö on ainakin omien kokemusten mukaan aina turvallista ja laadukasta :)

Maria Hakkala
The Variety Show

En vielä oo varsinaisesti ikärajoja tuijotellut, koska se ei oo vielä ajankohtaista, mutta kyllä noissa ihan pientenkin lasten piirretyissä pitää katsoa soveltuvuutta. Esim. Ryhmä Hau on vielä aivan liian hyper meidän pienelle, ja hänestä oikein näkee, että tämä on nyt vähän liikaa, vaikka kaikki liike ruudulla kiinnostaakin!

Valopäiväkirja

Juu, sehän se on tärkeätä,  miten lapsi aina reagoi :) Meilläkin esikoinen oli aikanaan paljon herkempi katselija kuin kuopus nyt on ollu, esim. hahmojen itkeminen sai joskus parivuotiaana aikaan akuutin empatiaharmin lapsellakin <3 Kuopus puolestaan tuntuu sietävän kaiken maailman rymistelyjä juuri kulmiaan kohottamatta :D 

Assie (Ei varmistettu)

Ensimmäisen lapsen kanssa sitä voi pitkittää, muistaakseni meillä oli just sama yhden vuoden rajapyykki telkkarin katsomisessa ja lastenohjelmissa. Mutta kun lapsia onkin kaksi (vanhempi 3,5 ja nuorempi reilun vuoden) ja vanhempi haluaa sen Pikku Kakkosensa katsoa, ei sitä pienempää kyllä saa mitenkään siitä ruudun edestä pidettyä pois... Että ekan kohdalla on mahdollista vielä rajoittaa, toisen kohdalla on aika mahdotonta. Eikä se itse asiassa haittaa ollenkaan, tunti päivässä omaa sohvallalöhöämisaikaa on ihan jees :D.

Maria Hakkala
The Variety Show

Juu, kahden kanssa menee varmasti kaikki ideaalit romukoppaan! :D

En tosiaan sanois, että meillä on hirveen tiukkoja ajatuksia ruutuajan rajoittamisesta, mutta lähinnä tulee katsottua maalaisjärjellä lapsen omaa jaksamista. Isomman sisaruksen kanssa sitä melskettä ja vilskettä on varmasti muutenkin enemmän, joten pienempänä voi varmasti katsoa myös ohjelmiakin. :)

Kommentoi