Naisten äänioikeuden historiasta Teemalla

british_suffragette_clipped.jpg

Kuva: By Ch. Chusseau-Flaviens [Public domain], via Wikimedia Commons

Yksi parhaimmista syistä Ylen toiminnan kannattamiseen on mielestäni historialliset dokumentit. Muistan teinivuosinanikin katsoneeni monen monta hyvää historiallista dokumenttia Yleltä, sillä ne olivat aina hyvin tehtyjä, ne kestivät aina sen noin tunnin, ja niissä oli aina kertojanääninä tutun ja rauhoittavan kuuloisia ammattilaisia. Yle Teema esittää huomenna uusintana jo muutamaankin kertaan kanavalla aiemmin nähdyn Historia: Äänioikeus naisille! -dokumentin, joka kertoo englantilaisten suffragettien eli naisten äänioikeutta ajaneiden naisten tarinan. Briteissähän naiset saivat täyden äänioikeuden vasta vuonna 1928, kun taas Suomessa naisilla on ollut äänioikeus jo vuodesta 1906. Atlantin molemmin puolin naisten oikeuksia ajaneet naiset tunnettiin nimellä suffragettes eli suomalaisittain suffragettit. Tämä nimitys personoituu hyvin vahvasti ylemmän keskiluokan naisiin, joilla oli enemmän aikaa ja rahaa ajaa naisten oikeuksia kuin niillä kaikilla tuhansilla ja miljoonilla työväenluokan naisilla, jotka oikeuksien paranemisesta oikeasti hyötyivät. Teemalla nähtävä dokumentti mainitsee kertovansa viiden naisen tarinoista, joten toivon tässä viiden naisen joukossa olevan edes hiukan variaatiota yhteiskuntaluokan ja muun sosiaalisen aseman suhteen.

fallingangels.jpg

Kuva: The Variety Show / Maria S.

Kun tulevia ohjelmia selaillessani bongasin Historia: Äänioikeus naisille! -dokumentin, mieleni sopukat yhdistivät dokumentin aiheen heti Tracy Chevalierin Falling Angels -kirjaan, jonka tarina sijoittuu samalle aikakaudelle yhtenä teemanaan myöskin naisten äänioikeuden tavoittelu. Kirjan tarina keskittyy englantilaisessa kulttuurissa merkittävään murrosaikakauteen viktoriaanisen ajan loppuessa ja uuden uljaan 1900-luvun alkaessa. Kahden erilaisen perheen ja varsinkin näiden tyttärien tarinat nivoutuvat toisiinsa lähtien silti aivan omille teilleen, ja kaiken aikaa perheitä yhdistävänä tekijänä on vierekkäiset sukuhaudat hautausmaalla. Teemana naisten äänioikeustaistelu sopii hyvin näin synkkähenkiseen romaaniin, sillä oikeuksien puolesta taistelu vaikuttaa näin jälkikäteen katsottuna ahdistavan vaikealta taistelulta kun puolet maailmasta on koko ajatusta vastaan ja vajaa puolet ei uskalla tai halua yrittää muuttaa asioita. Tracy Chevalierin kirjoissa yleensäkin yhdistetään historialliset tapahtumat fiktioon, ja usein kirjan innoittajana on joku oikea historiallinen taideteos, Falling Angels:in tapauksessa vanha ja ränsistynyt lontoolainen hautausmaa. Vaikka tämä ei mielestäni olekaan Chevalierin paras teos, on se erittäin hyvä kuten muutkin kirjoittajansa romaanit, ja suosittelen tätäkin luettavaksi kaikille historiallisten romaanien ystäville.

 

Historia: Äänioikeus naisille!

Yle Teema pe 16.5. klo 19.00

(katsottavissa Yle Areenassa televisioesityksen jälkeen)

 

P.S. Suffragettien taistelu tuntuu olevan nyt oikein muotia: Briteissä kuvataan paraikaa naisten äänioikeustaistelun historiasta kertovaa elokuvaa nimeltä Suffragette, jonka pääosissa on esimerkiksi Carey Mulligan ja Meryl Streep!

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *