Pähkinä-riisisuklaaherkku vappupöytään ja television ääreen

Yhteistyössä Nutisal

Minun lapsuudessani meillä kotona tehtiin usein juhliin riisimurosuklaaherkkuja, jotka kovetettiin muffinssivuoissa jääkaapissa. Nämä olivat kätevä ja kohtuullisen edullinen tapa tehdä iso määrä lapsia iloiseksi kerralla, ja selkeästi niistä on jäänyt hyviä muistoja. Itse en ole tehnyt näitä riisimuroherkkuja kertaakaan itsekseni aikuisiällä, joten helposti 15 vuotta on saattanut vierähtää myös näiden syömisestä. Kun mietin hyvissä ajoin etukäteen taannoisien pääsiäispirskeidemme tarjoamisia, halusin tehdä jotain helppoa ja hyvää muutaman näpertelyvaihtoehdon rinnalle, ja yhtäkkiä keksin tämän lapsuudesta tutun juhlaherkun!

Kun sain Nutisalilta pähkinöitä testiin pari viikkoa sitten, päätin näyttää teillekin tämän nostalgisen herkun päivitetyn version. Rehellisesti sanottuna helpotan tällä postauksella myös huonoa omaatuntoani, sillä lunastan vihdoin jo varmaankin vuoden vanhan lupauksen reseptien jakamisesta täällä blogissa! Ideana oli jo aikaisemmin näyttää helppoja reseptejä hauskoista herkuista, jotka sopivat television ääreen lempisarjojen seurassa mussutettaviksi, mutta ajoituksen puolesta nämä sopivat mahtavasti myös vappurientoihin.

Marian äidin riisisuklaa n. 30 kpl

125 g kookosrasvaa

2,5 dl tomusokeria

1 dl kaakaojauhetta

7 dl riisimuroja

pähkinöitä

1. Sulata kookosrasva kattilassa [sulaa ihan hävyttömän nopeasti ja saa koko asunnon haisemaan myöskin ihan hävyttömältä].

2. Levitä tarjottimelle tai muulle vastaavalle tasaiselle alustalle muffinssivuokia valmiiksi.

3. Siirrä vähän jäähtynyt rasva kulhoon, ja lisää ensin tomusokeri siivilän läpi, puuhaarukalla sekoittaen [nuolijalla kannattaa ottaa reunoille levinneet ainekset käyttöön]. Toista sama kaakaojauheelle [pitää olla leivontakaakaota kaupan jauhohyllystä].

4. Sekoita joukkoon varovaisesti kaikki riisimurot kerralla [nuolija on tässä kätevin].

5. Annostele lusikoiden avulla riisimuroseosta muffinssivuokiin, ja painele päälle pähkinöitä [jaottelussa kannattaa olla suhteellisen nopea, sillä varsinkin tätä suurta määrää tehdessä seos alkaa loppua kohden kovettumaan jo kulhossa; pähkinöitä voi murskata halutessaan jo valmiiksi; minä murskasin omani etukäteen pakastepussissa vitamiinipurkilla pöytää vasten paukutellen; pähkinät kannattaa oikeasti painaa kevyesti kiinni seokseen vuoissa, sillä muuten ne helposti rapisevat pois].

6. Nosta jääkaappiin kovettumaan.

Nämä riisimuroherkut muodostuivat meidän pääsiäispirskeidemme kannalta erittäin toimivaksi ratkaisuksi! Tein ne etukäteen juhlapäivän aamuna, ja niitä oli helppo lisätä pöytään jääkaapista säilytysrasiasta. Nopean kovettumisen jälkeen näitä pystyy helposti pinoamaan myös päällekkäin, vaikkakaan mitään rasiaa ei kannata ahtaa liian täyteen, sillä rikkihän tällaiset riisimuroherkut menevät paineen alla aika helposti. Myös pirskeiden jälkeisenä aamuna nämä menivät kaupaksi kaikille muille paitsi kaikista eniten kärsineille juhlijoille (lue: avokki), ja siinä varmasti vaikutti suolaisten pähkinöiden vaikutus. Perinteiseen reseptiinhän eivät nuo pähkinät kuulu, mutta halusin itse tasapainottaa makeutta pienellä suolaisuudella, ja tähän mallireseptiin valitsin Nutisalin Enjoy Mixin, joka sisältää kevyesti suolattuja kuivapaahdettuja pähkinöitä. Makean tosiystäville voisin kuvitella riisimuroherkkujen päällä toimivan esimerkiksi minivaahtokarkkien, ja melkeinpä mitä vaan voi kokeilla rocky road -henkisesti!

Avokilta sain kuulla tämän mallireseptisetin tehtyäni, että näitä on välillä hiukan hankala syödä, joten sovimme, että seuraavalla kerralla teen riisimuroherkkuja minimuffinssivuokiin. Tämäkin riippuu paljon syöjästä, eikä sisäsiisteissä aikuisjuhlissa välttämättä toimi sama ruoan fyysinen muoto kuin lastenjuhlissa. Meinasin tämän postauksen kuvia varten tehdä myös yhden jättimäisen riisimuroherkun amerikanmuffinssivuokaan, ja sen olisinkin ilmeisesti sitten saanut mussutella ihan rauhassa!

Resepti on helppo tehdä myös puoliksi, ja tähän hauskaan puuhasteluun on helppoa ottaa mukaan myös lapset tai muu leivonnassa kokemattomampi osapuoli. Vappupöytään nämä herkut sopivat erityisen hyvin, sekä aattona että vappupäivänä, ja ne voi tehdä erinomaisesti jääkaappiin valmiiksi jo vaikka aatonaattona! Minä suuntaan vapunpäivän iltana todennäköisesti lapsuudenkodin maisemiin, ja ajattelin kenties vieväni lapsuuden herkkuja tuliaisiksi!

Muista: jos minä osaan, sinä osaat myös! :)

 

Kuvat: The Variety Show

Kommentit

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Ooo, meilläkin tehtiin jotain vastaavia lapsena! Täytyypä kysellä äitiltä, että millä reseptillä niitä tehtiin meillä. :) Nam! Suolaiset pähkinät kuulostaa kyllä tosi hyvältä idealta, rakastan kaikkia makeita herkkuja, joihin on lykätty hitusen suolaista mukaan. :)

Maria Hakkala

Nykyään näilläkin on varmaan kaikkia hienoja nimityksiä, ja ainakin Rice Krispie Treats on hyvä vaihtoehto vaahtokarkkien faneille! Mä olin kopsannut tän ohjeen äitin reseptivihkosta ihan sillä alkuperäisellä nimellä: riisisuklaa. :)

Voi, noi oli ihania! :)

Maria Hakkala

Niinpä! Voitas tehä näitä oikeesti yhdessä kotona. :)

Kommentoi