PRIDE-viikon TV-valinta: Pose tyrmää säihkeellä ja sydämellä

Pose HBO Nordic season 1 Angel.jpg

Tiedätkö, kuinka hyvät televisiosarjat avaavat uusien tarinoiden lisäksi katsojan silmät kokonaisille kulttuureille ja ihmisryhmille, joiden elämät olisivat muuten jossain siellä massojen takana?

Kaikissa sateenkaaren väreissä loistava Pose on huikea sarjauutuus, joka sijoittuu 1980-luvun New Yorkiin nousukaudelle, jonka toisena puolena nähdään alakulttuurin koukerot ja kuviot.

Nimensä mukaisesti sarjan keskiössä on mustien ja latinojen homo- ja transpiirien ballroom-kulttuuri, jossa poseerataan ja esitetään massakulttuurin normihahmoja. Tanssiakin mukana on, mutta pääasiassa kyseessä on muotinäytös, jossa jatkuvasti yhteiskunnan reunoille työnnettävät ihmiset esittävät heiltä jopa kiellettyjä hahmoja.

Ballroom-kulttuurin ympärillä on talokulttuuri, jossa omat perheet muodostuvat ”lapsistaan” huolta pitävien ”äitien” ympärille. Talonsa nimeä ylpeänä kantavat ihmiset elävät ja kilpailevat yhdessä, sekä tukevat toisiaan elämän suorilla ja mutkissa.

Pose HBO Nordic season 1 Damon.jpg

Sen lisäksi, että yllä oleva kuvaus kertoo Pose-sarjasta, on se yhtä lailla kuvaus varsinkin Yhdysvaltain suurkaupungeissa edelleenkin elävästä kulttuurista, jonka juuret juontavat varsinkin trans-ihmisten elämää vuosikymmeniä varjostaneisiin pukeutumislakeihin ja niitä haastaviin juhliin. Oman identiteetin kuvastaminen, hyväksynnän löytäminen ja yhteisön luominen ovat kaikki tämän alakulttuurin osia, joita kuvastetaan myös Pose-sarjauutuudessa.

’Posing’ on Suomessa ehkä tunnetumpi ”Vogue”-tanssina Madonnan tunnetun kappaleen sanoitusten ja musavideon mukaan, jotka ovat saaneetkin innoituksensa ballroom-kulttuurin keskiössä olevasta poseerausmaisesta tanssista. Koska ballroom-kisoissa esitettiin monesti heteromaailman kuumia tähtiä, nousivat viihdemaailman tähdet ja heidän poseeraamisensa matkiminen tärkeäksi osaksi kisaamista. Tanssin ollessa tärkeä osa ballroomia kehittyi tästä poseeraamisesta voguing-tanssityyli. Madonnan kunnianosoitus ballroom-kulttuurille ja siten LGBTQ-yhteisölle oli tärkeänä osana hänen homoikoniksi nousemistaan.

https://youtube.com/watch?v=_t4YuPXdLZw%3Fecver%3D2

Pose-sarja kertoo ballroom-kulttuurin perheistä, niiden jäsenten elämästä sekä omassa yhteisössään että osana massakulttuuria. Sarjassa nähdään myös Manhattanin raharikkaiden elämää ja näiden kahden maailman yhteentörmäystä. Sarja on selviytymistarinaa ja nousukaselämää, elämäniloa ja oman identiteetin löytämistä, erilaisuuden ja samanarvoisuuden juhlaa, unohtamatta yhteiskunnan tapahtumia.

Mm. televisiosarjat GleeAmerican Horror StoryMuodon vuoksi ja American Crime Story kehittänyt Ryan Murphy on kehittänyt Pose-sarjan, eikä sitä ole vaikea arvata. Sarja on pinnalta yhtä näyttävä kuin hänen aiemmat sarjat yhteensä, mutta pinnan alla on sydäntä ja draamaa vaikka muille jakaa. Myös LGBTQ-historia aiheena on lähellä Murphyn sydäntä.

Pose HBO Nordic season 1 Blanca.jpg

Pose ei vain näytä historiaa vaan myös tekee sitä: sarjan vakionäyttelijöissä on enemmän transsukupuolisia näyttelijöitä kuin missään sarjassa aiemmin, ja LGBTQ-näyttelijät ovat laajemmin edustettuna sarjan näyttelijöissä kuin koskaan aiemmin. Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus ei tiettävästi koskaan ole ollut yhtä laajasti edustettuna yhdessä televisiosarjassa.

Vaikka sarjan LGBTQ-hahmoja ei voi olla huomaamatta, myös ihan kirjaimellisesti näyttävien ballroom-asujen takia, ei sarjan sävy ole millään tavalla saarnaava tai päälleliimatun oloinen. Hyvin tehdyt hahmot tempaavat katsojat mukaan elämän iloihin ja suruihin, tavallisena sarjana tavallisista ihmisistä.

Pose HBO Nordic season 1 Pray Tell.jpg

Homo- ja transnäkökulmaa ei kuitenkaan yritetä mitenkään peitellä katsojalta, ja suurimpaan AIDS-pelon aikaan sijoittuva sarja käsittelee tätäkin aihetta osana hahmojen elämää. Myös syrjintä ja sen eri muodot ovat sarjassa esillä, koska ne ovat osa monen hahmon elämää, mikä selittää ballroom-kulttuurin ja omien talojen merkittävyyttä.

Tanssia, musiikkia, näyttävyyttä, yhteisöä, rakkautta, surua, unelmia, pohjaa, valoa ja pimeyttä… Niitä Pose on, HBO Nordicilla.

Äh, tuntuu, etten millään onnistu kirjoittamaan sarjasta kattavasti ja osoittamaan tarpeeksi hyvin sen merkittävyyttä! Katsokaa ja vaikuttukaa. Uskokaa minua. Kirjoitin sarjasta myös Episodiin, jos se olisi vaikka koherentimmin koottu.

 

P.S. Valitsen tietoisesti kirjoittaa ’LGBTQ’, sillä minulle se on tutumpi kattotermi englanninkielisissä teksteissä elävänä. Suomeksi voi käyttää esimerkiksi termiä ’hlbtiq’, joka myös tarkoittaa sekä sukupuoli- että seksuaalivähemmistöjä.

 

 

 

 

Kuvat: HBO Nordic.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *